Mes turime 422 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4401
mod_vvisit_counterŠią savaitę:14588
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:90618
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Savaime pasisėjusį mišką galima įteisinti

2012 m. sausio 25 d., trečiadienis Nr.7 (1150)

 

Šeštadienio laikraštyje spausdinome mūsų skaitytojo iš Vilniaus Jono Nalipovičiaus nuomonę apie savaimę pasisėjusį mišką ir tolesnį jo likimą. Ponas J.Nalipovičius klaidingai suprato arba buvo kažkieno suklaidintas, kad tik valstybinėje žemėje savaime užaugęs miškas, kaip jis teigė, tuoj inventorizuojamas ir priskiriamas Valstybiniam miškų fondui.

Švenčionėlių miškų urėdijos miškų želdinimo inžinierius Vytautas Bunevičius patikino, kad sąlygos savaime pasisėjusiam miškui įteisinti yra vienodos, nepriklausomai nuo to, kieno žemėje jis auga – valstybinėje ar savininko. Žinoma, ne tuoj pat, nes miškas turi būti įvertintas, o vertinami 7 metų sulaukę želdynai. Reikalavimai taip pat vienodi – reikia sutvarkyti būtinus formalumus. Kad žemė, kurioje savininkas planuoja auginti savaime pasisėjusį mišką, nebūtų laikoma apleista ir krūmokšniais apžėlusia, pirmiausia reikia kreiptis į žemėtvarkos skyrių, informuoti apie savo ketinimus ir gauti leidimą. Kitas žingsnis – kokio amžiaus bebūtų želdynai, reikia parengti miškotvarkos įžėlimo projektą (projektai yra įželdinimo ir įžėlimo). Specialistai įvertins želdynų tankumą ir, jeigu reikia, nurodys papildomai pasodinti. Jeigu tankumo užtenka, galima ramiai laukti, ko miškas ūgtelės, po to jį įvertinti ir oficialiai registruoti jau kaip mišką. Jeigu savaiminiai želdynai labai jauni, iki miško įregistravimo gali tekti palaukti ir 3-4 metus, kol jis bus tinkamas įvertinti. Jeigu savininko žemė jau apaugusi ūgtelėjusiu mišku, kaip kad rašo ponas J.Nalipovičius, tereikia parengti įžėlimo projektą, įvertinti želdynus ir registruoti mišką.
 

 
Reklaminis skydelis