Mes turime 144 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3954
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21296
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:65279
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Rezonansinių įvykių protrūkis: merą opozicija užpuolė kabinete, Švenčionėlių „vietiniai“ iš namų pagrobė romų tautybės jaunuolį

2012 m. sausio 25 d., trečiadienis Nr.7 (1150)

„Darė tvarką“ su lazdomis

Vyksta ikiteisminis tyrimas dėl praėjusių metų gruodžio 30 d. Švenčionėliuose įvykusio konflikto tarp „vietiniais“ besivadinančiųjų vyrų ir romų tautybės asmenų. Apie 30 „vietinių“ vyrų su lazdomis miesto centre išbėgo nuo liberalcentristų būstinės ir užpuolė romus, kurių buvę apie 8. Policija nesulaukė nė vieno pareiškimo dėl šio įvykio ir pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl viešosios tvarko pažeidimo. Kiek vėliau romai kreipėsi į įvairias instancijas, taip pat ir generalinę prokuratūrą. Gyventojai suteikė policijai informacijos apie įvykį, filmuotos medžiagos, iš kurios matosi, kad konfliktas vyko ne tik miesto centre, bet ir parduotuvėje Maxima, aiškiai matomi dalyvių veidai. Romai taip pat pareiškime prokuratūrai yra nurodę konkrečių asmenų pavardes, su kuriais, jų manymu, gali būti siejamas išpuolis.

 

Įsiveržė į mero kabinetą

Praėjusį penktadienį rajono savivaldybės darbuotojus, o taip pat ir visuomenę pribloškė netikėtas opozicijos išpuolis prieš rajono merą. Susiformavus taryboje stipriai valdančiajai koalicijai (18 tarybos narių iš 25), tapo akivaizdu, kad jokių interpeliacijų ar intrigų neprikurpsi, visi pažįsta opoziciją ir šalinasi jos narių. Tuo tarpu opozicija tik tuo ir užsiima visus 15 metų, kad bando nuversti merą. Labai „prasmigai“ triūsia rinkėjų labui! Ir vis – bergždžiai. Matyt, nervai galutinai pašlijo, jeigu jau griebėsi jėgos.

Ketvirtadienį posėdyje apkaltinę merą, neva jis skrido į Paryžių ir buvo išlaipintas Varšuvoje dėl neva netinkamo elgesio, penktadienį R.Klipčius, K.Trapikas ir K.Savickas, neturėdami nei tarybos, nei kurio nors komiteto įgaliojimų, vėl atėjo neva aiškintis, nors meras jau taryboje atsakė į paklausimą, kad tą dieną, lapkričio 28 d., jis atostogavo, lankė žmoną ligoninėje.

Ketvirtadienį buvo ir dar vienas įvykis. Tarybos posėdyje buvo išklausyta informacija dėl „gaujų karo“ prieš Naujuosius, tarybos nariai pateikė daug klausimų RPK viršininkui A.Siniui. Kažkodėl liguistai užgauliai į šį aptarimą reagavo liberalcentristai. Vėliau tarybos narys V.Bulka, išsakydamas savo nuomonę apie savivaldybėje kilusį konfliktą, teigė, kad būtent tai ir sunervavo opoziciją ir R.Klipčių.

Pasak mačiusių konfliktą, R.Klipčius atrodė labai piktas, nesivaldė, prasidėjo susistumdymas. Netrukus R.Klipčius ėmė šaukti, kad meras jį sumušė. Lyg stebuklų lazdele mostelėjus, atsirado net trijų televizijos kanalų žurnalistai, kurie suskubo paskelbti, kad meras sumušė opozicijos tarybos narį. Tiesa, vėliau straipsniai ir siužetai buvo papildyti faktais, kad buvo visai kitaip, bet absurdiškos antraštės liko nepataisytos. Ar galite patikėti, kad televizijos sulėkė į Švenčionis atsitiktinai? Kažkodėl atidarant svarbų objektą net dviem savivaldybėms – Švenčionių ir Ignalinos – dumblo apdorojimo įrenginius, kurių vertė vos ne 4 milijonai litų, nė vienos televizijos nebuvo. Nejaugi neįdomu? Jų žurnalistai tuo metu klusniai sekiojo paskui R.Klipčių iki pat darbo pabaigos, nors mero seniai nebuvo savivaldybėje. Paskui kaip mokėjo, taip melavo.

Policija vykdo tyrimą, apklausia liudininkus, o jų daug.

 

Naktį iš namų pagrobė romų jaunuolį

Kol vyksta ikiteisminis tyrimas, nusikalstami veiksmai tęsiasi. Naktį iš sekmadienio į pirmadienį keturi Švenčionėlių miesto gyventojai iš namų ištempė romų jaunuolį, grasindami sudeginti namus, ir išsivežė. Jaunuolio motina skubiai pranešė policijai ir nurodė, kuria kryptimi nusikaltėliai išsivežė jos sūnų. Patrulių mašina išvažiavo nurodyta kryptimi. Netrukus pareigūnai pamatė apsivertusį automobilį. VAVPK Švenčionių RKP viršininkas Arvydas Sinis informavo, kad visi 4 pagrobėjai sulaikyti, bus kreipiamasi į teismą su prašymu taikyti sankcijas. Tikimasi palankaus teismo sprendimo.

Apsivertus automobiliui romų jaunuolis buvo pabėgęs, bet pirmadienį pats nukentėjusysis atvyko į policijos komisariatą.

Akivaizdu, kad tai gruodžio 30-osios įvykių tąsa, bet sulaikytieji neigia tą vakarą dalyvavę romų užpuolime. Žmogaus pagrobimas nepalyginamai sunkesnis nusikaltimas už buvusį prieš naujuosius metus viešosios tvarkos pažeidimą. Tai jau savavaldžiavimas. Visi 4 sulaikytieji – jaunimas, naujoji „vietinių“ karta. Ar jie, jų tėvai ir tie, kas įtraukė į šią nusikalstamą veiklą, bent supranta, kuo tai gali baigtis?

Vienas pažįstamas stebėjosi: „Kas čia jiems visiems darosi – drignių apsiėdė? O gal kažkas nebevaldo situacijos?“.

 

Plėšikauja vaikai

Dar viena Švenčionėlių miesto rykšte tapo plėšikaujantys vaikai. Labai įžūlūs ir beveik nebaudžiami, nes yra nepilnamečiai ir neatsako už savo veiksmus. Jų tėvai apskritai už nieką nepajėgūs atsakyti. Policija jaunuosius plėšikus sulaiko, o teismas paleidžia. Jeigu per didelį vargą net pavyksta išvežti į pataisos namus, iš ten pabėga. Vaikigaliai siaučia labai įžūliai – plėšia sandėliukus, įlenda į namus, butus per langelius arba tiesiog įžūliai įsibrauna ir grasindami kirviu, peiliu, net daiktu, panašiu į pistoletą, reikalauja pinigų, papurškia dujų balionėliais aukoms į akis. Švenčionėliuose nemažai nuo jų nukentėjusių asmenų. Net kai vaikigalius policija suranda, dažniausiai nei daiktų, nei pinigų nukentėjusieji neatgauna. Todėl belieka būti labai atsargiems ir pasirengusiems gintis.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ