Mes turime 366 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2166
mod_vvisit_counterŠią savaitę:27296
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:74622
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Miškų sanitarinės apsaugos aktualijos

2011 m. gegužės 14 d., šeštadienis Nr. 35 (1082)

Audrius Norkūnas

Druskininkų miškų urėdijos Miško želdymo ir miško apsaugos inžinierius

Siekiant užkirsti kelią miškų ligoms ir kenkėjams, yra labai svarbi sanitarinė miškų apsauga. Miško valdytojai, savinininkai ir naudotojai privalo laikytis teisės aktais patvirtintų miško sanitarinės apsaugos reikalavimų. Kokie svarbiausi pagrindiniai miškų sanitarinės apsaugos reikalavimai šiltuoju metų laiku?

Miško savininkams žinotina, kad šiu metu ypač aktuali sanitarinė apsauga laikant medieną.

Miško sanitarinės apsaugos taisyklės reikalauja žalią spygliuočių medieną nuo balandžio 20 d. (pušies – nuo balandžio 1 d.) iki rugsėjo 1 d., per dešimt dienų po jos iškirtimo, išvežti ne arčiau arčiau kaip 3 km nuo medyno, kuriame spygliuočių medžių rūšių yra daugiau kaip 20 procentų, pakraščio arba apdoroti insekticidais, arba nužievinti, arba kitais būdais apsaugoti nuo medžių liemenų pavojingų kenkėjų (mediena laikoma neapsaugota, jei po žieve yra gyvų liemenų kenkėjų: kiaušinėlių, lervų, lėliukių, naujos kartos suaugėlių). Už šių reikalavimų nesilaikymą numatomos baudos.

Medienos apsaugai nuo liemenų kenkėjų gali būti taikomas insekticidas Mavrik 2F (veiklioji medžiaga tau-fluvalinatas). Šio insekticido 0,5% tirpalu purškiama mediena rietuvėse, sunaudojant apie 0,15-0,3 litrus tirpalo 1 kv. metrui rąstų žievės paviršiaus. Į 10 litrų vandens pilama 50 ml insekticido. Vidutinė tirpalo išeiga 2 litrai kub.metrui. Medienos paviršius turi stipriai sudrėkti, bet tirpalas neturi gausiai varvėti. Taip pat būtina saugoti dirvą ir kitą aplinką nuo užteršimo insekticidu.

Miško savininkams taip pat būtina pasirūpinti sanitarine apsauga kirtavietėse. Nuo balandžio 1 d. iki rugsėjo 1 d. kirtavietėse negali būti palikta žalių spygliuočių kirtimo atliekų su žieve, kurių skersmuo storiausioje dalyje didesnis kaip 8 cm ir ne ilgesnių kaip 1 m, išskyrus panaudotas valksmoms bei skirtas medienos kuro ruošai ar kitoms reikmėms, jei jos sukrautos į aukštesnes kaip 1,5 m krūvas. Visose kirtavietėse kelmai turi būti ne aukštesni kaip 10 centimetrų.

Parengta bendradarbiaujant su Aplinkos ministerija