Mes turime 415 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4151
mod_vvisit_counterŠią savaitę:14338
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:90368
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Švenčionyse virė diskusijos apie paramą asbestinių stogų keitimui

2012 m. sausio 25 d., trečiadienis Nr.7 (1150)

„Pernai vyko asbesto inventorizacija, pamiršome užregistruoti savo stogą, ar dabar galime dalyvauti programoje? Kas gali padaryti remonto aprašą?“ – sausio 11 dieną perpildytoje Švenčionių rajono savivaldybės salėje netilo ūkininkų, seniūnijos darbuotojų ir rajono gyventojų klausimai. Juos susirinkusieji uždavinėjo informacinio seminaro „Asbestinių stogų dangų keitimas kaimo vietovėse naudojantis Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 m. programos priemonės „Kaimo atnaujinimas ir plėtra“ parama“ rengėjams, Žemės ūkio ministerijos atstovams. Buvo akivaizdu, kad tema labai aktuali – juk paraiškos paramai gauti priimamos iki kovo 30 d., o iki tol būtina viską išsiaiškinti.

Seminarą vedusi ŽŪM Kaimo plėtros departamento l. e. Alternatyviosios veiklos skyriaus vedėjos pareigas Regina Voverytė visiems pristatė programą ir atsakė į iš gyventojų pasipylusius klausimus. „Svarbiausia žinoti, kad finansuojama bus 50 proc. naujai stogo dangai įsigyti, senajai iki utilizavimo vietos transportuoti ir utilizuoti skirtų išlaidų, tačiau kiekvienam pareiškėjui bus skirta ne daugiau kaip 10 000 litų,“ – aiškino įdėmiai besiklausiusiems gyventojams R. Voverytė.

Pranešimo metu specialistė išdėstė, jog Lietuvos kaimo plėtros 2007 – 2013 metų programos, priemonės „Kaimo atnaujinimas ir plėtra“ veiklai „Asbestinių stogų dangos keitimas“ įgyvendinti skirta 60 000 mln. litų dar 2011 m. gruodžio 27 d. žemės ūkio ministro įsakymu buvo patvirtintos įgyvendinimo taisyklėse, kurios išdėstyti visi reikalavimai norintiem teikti paraiškas.

Seminare taip pat dalyvavo Švenčionių rajono savivaldybės atstovai, Kazys Visackas iš Nacionalinės mokėjimo agentūros.

 

Domėjosi gyvenamosios vietos kriterijais

Pabradės seniūnijos seniūno pavaduotojas Edvardas Voršinskis renginio metu domėjosi, kokios yra galimybės gauti paramą – ar ji bus skirta visiems pareiškėjams, atitinkantiems tinkamumo kriterijus? Seminaro vedėja paaiškino, kad jeigu iki kovo 30 dienos paraiškų bus pateikta daugiau, negu skirta lėšų (t.y., viršijus 60 mln. litų sumą), pirmiausia bus atliekamas pirmumo vertinimas pagal nustatytus pirmumo kriterijus. Pavyzdžiui, bus atsižvelgiama į tai, ar pareiškėjas yra pasinaudojęs investicine parama, ar turi daugiavaikę šeimą, ar augina kaimo mokyklą lankančius vaikus, o galbūt yra grįžęs iš emigracijos ir kt.

Po renginio užkalbintas E. Voršinskis pasakojo, kad Pabradės seniūnijoje susidomėjimas šia programa labai didelis. „Pas mus apie 500 gyvenamųjų namų yra dengti asbestiniais stogais, ir akivaizdu, kad žmonės nori juos pakeisti, - kalbėjo seniūno pavaduotojas. – Gyventojai labai dažnai skambina, klausia, kaip pildyti anketas, kur jas gauti, kur vežti paraiškas. Tada nukreipiame į Nacionalinę mokėjimo agentūrą. Per pastaruosius porą metų jau maždaug 100 žmonių seniūnijoje registravosi dėl asbesto inventorizacijos, dabar gyventojai taip pat skuba deklaruoti ir gyvenamąsias vietas.“

Dėl gyvenamosios vietos renginio metu klausinėjo ir susirinkę ūkininkai. Štai į renginį atvykęs Kazimieras iš Švenčionėlių seniūnijos seminaro vedėjų klausė, ar stogą keisti gali tik kaimų, ar ir mažesnių miestelių, pvz., Švenčionėlių gyventojai. ŽŪM specialistė Regina Voverytė atsakydama priminė, jog svarbu, kad vietovėje būtų ne daugiau kaip 6 000 gyventojų ir ta vietovė nebūtų savivaldybės centras arba sodo bendrija, o pareiškėjo ten pragyventa ir tai deklaruota – bent 5 pastarieji metai.

Renginyje dalyvavę Švenčionių rajono seniūnijų atstovai sakė, jog gyventojų susidomėjimas tikrai jaučiamas, skirtingose vietovėse jis, žinoma, ne vienodas. Po renginio užkalbinta Svirkų seniūnijos vyresnioji specialistė Meilutė Urbelienė minėjo, jog jos seniūnijoje žmonės kasdien skambina ir klausinėja apie šią programą, tačiau vis dar laukiama didesnio susidomėjimo. Koją gyventojams, esą, galbūt kiša neįsigilinimas į programos reikalavimus, tačiau su jais labiau susipažinus, paraiškos teikimo ir paramos gavimo tvarka atrodo realesnė bei paprastesnė.

 

Netilo klausimai

„Žinau, kad viena gyventoja Svirkių seniūnijoje jau tikrai pradėjo rengti dokumentus paramai gauti, tačiau dauguma gyventojų vis dar tebėra nepakankamai aktyvūs. Tai svarbu, nes beveik visi mūsų krašte esantys gyvenamieji namai yra dengti asbestiniu šiferiu, – sakė M. Urbelienė. – Todėl kai skambina, kažko klausia, stengiamės suteikti visą reikiamą informaciją“. Moteris pasakojo, jog gyventojams bene labiausiai rūpi žinoti, kur reikia gauti reikalingus dokumentus, ir kur juos atiduoti. Klausimų kelia ir remonto aprašas.

Seminaro metu apie remonto aprašą detaliau informavo ir R. Voverytė. „Remonto aprašus padaryti turi turintys statybos inžinieriaus išsilavinimą turintys specialistai arba architektai, todėl gyventojai turi pasidomėti, ar minėtąjį dokumentą rengiantis asmuo tikrai turi tinkamą išsilavinimą“, - aiškino ŽŪM atstovė.

Po renginio netilo gyventojų kalbos, diskutuota tarpusavyje ir konsultuotasi su ŽŪM specialistais apie bendrąją paraiškų teikimo tvarką ir apie individualius stogo dengimo atvejus (pavyzdžiui, ką daryti, jeigu namas yra paveldėtas, bet negyvenamas ir kt.).

Išvykdami seminaro rengėjai priminė, jog paraiškas dėl paramos gyventojai gali teikti nuo 2012 m. sausio 16 d. iki kovo 30 d. Nacionalinės mokėjimo agentūros Teritorinio paramos administravimo skyriuose, t. y. į Vilniaus teritorinį skyrių, esantį Vilniuje S. Dariaus ir Girėno g. 40.

Daugiau informacijos apie paramos sąlygas galima rasti Nacionalinės Mokėjimo agentūros prie žemės ūkio ministerijos tinklalapyje adresu www.nma.lt ir Žemės ūkio ministerijos tinklalapyje adresu www.zum.lt

Eglė RUBINAITĖ
 

 
Reklaminis skydelis