Mes turime 379 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4984
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21185
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:97215
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Reškutėnų bažnyčioje medžiotojai meldėsi už medžiotojų globėją šv. Hubertą

2017 m. lapkričio 8 d., trečiadienis Nr.81(1710)

Penktadienį, lapkričio 3-ąją, minėjome šv. Huberto dieną. Kadangi šis šventasis laikomas medžiotojų globėju, tad šią dieną medžiotojai ir sulaukė daugiausiai sveikinimų. O štai Reškutėnų medžiotojų būrelio vyrai šeštadienį prieš medžioklę susirinko į Reškutėnų bažnyčią, kur klebonas Medardas Čeponis aukojo šv. Hubertui skirtas šv. Mišias. Po mišių medžiotojai patraukė į savo medžioklės plotus. Kaip sekėsi medžioklė? Buvo sumedžiotos kelios laputės, pora stirnų ir vienas kiškis.

Kas gi buvo tas šv. Hubertas? Kodėl jis laikomas medžiotojų globėju?

Pagoniškoje Lietuvoje medžiotojus globojo deivė Medeinė, o įsigalėjus krikščionybei ir Lietuvoje, medžiotojų globėju tapo šv. Hubertas. Kaip rašoma istoriniuose šaltiniuose, Fransua Hubertas gimė apie 655 m., jis buvo Burgundijos hercogo sūnus. Jaunystėje Hubertas mėgo kraugeriškas medžiokles ir puotas. Legenda pasakoja, kad Hubertas šv. Kalėdų vakarą išjojo medžioti. Pamatęs gražuolį elnią su dešimties atšakų ragais jau ruošėsi mesti ietį, bet slystelėjęs pargriuvo ir tą akimirką pamatė, kaip elnią nutvieskė šviesa, o tarp ragų švytėjo auksinis kryžius. Atsisakęs titulo Hubertas 7 metus gyveno atsiskyrėlio gyvenimą akmeninėje trobelėje Ardėnų kalnuose. Po to buvo paskirtas Mastrichto ir Luticho vyskupu. Savo buvusiuose medžioklės plotuose Hubertas įkūrė keletą vienuolynų, rūpinosi gamtos apsauga. Po mirties (727 m.) paskelbtas šventuoju ir palaidotas šv. Huberto bazilikoje netoli Nemiūro miesto. Štai tokia šv. Huberto gyvenimo istorija, ar legenda, o šiaip visai smagu, kai medžiotojai už savo globėją šv. Hubertą pasimeldžia šv. Mišių metu. Gal po metų ir daugiau medžiotojų būrelių narių ateis pasimelsti šv. Hubertui skirtose mišiose.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis