Mes turime 220 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2636
mod_vvisit_counterŠią savaitę:16635
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:63961
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Švenčionių rajone 2017 metais užregistruotas ketvirtas meningokokinės infekcijos atvejis

2017 m. lapkričio 11 d., šeštadienis Nr.82(1711)

2017 m. lapkričio mėn. Pabradėje užregistruotas meningokokinės infekcijos atvejis. Susirgo bendrojo lavinimo mokyklą lankanti dvylikos metų mergaitė. NVSC Vilniaus departamento Švenčionių skyriaus specialistai skubiai ėmėsi visų užkrečiamosios ligos valdymo priemonių.

NVSC Vilniaus departamento Švenčionių skyriaus  specialistai atkreipia dėmesį, kad šaltuoju metų laikotarpiu didėja ne tik sergamumas gripu ir ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis, bet ir prasideda sergamumo meningokokine infekcija pakilimo periodas. Šiai infekcijai būdingas sezoniškumas – daugiausiai atvejų registruojama žiemos–pavasario mėnesiais.

Primename, kad meningokokinės infekcijos simptomai yra šie: karščiavimas, sloga, kaklo sustingimas, gerklės skausmas, silpnumas, pykinimas, jautrumas šviesai ir garsams, galimas sąmonės netekimas. Pažengusios ligos stadijos požymis – odos bėrimas.

 

Liga pavojinga visiems

Meningokokinė infekcija plinta oro-lašeliniu būdu - artimai bendraujant su sergančiuoju ar sveiku bakterijų nešiotoju. Simptomai gali pasireikšti po 1 - 10 dienų, bet  vidutiniškai pasireiškia  3–4 d. Liga pavojinga įvairaus amžiaus asmenims, bet daugiausiai ja serga vaikai iki 5 m.

 

Atvejų registruojama kasmet

Lietuvoje vidutiniškai registruojama apie 70 meningokokinės infekcijos atvejų per metus. Sergamumas šia infekcija tiek Lietuvoje, tiek ir visoje Europoje padidėja periodiškai kas 20–30 metų. Iš viso Lietuvoje 2017 m. sausio–rugsėjo mėnesiais registruoti 63 meningokokinės infekcijos atvejai, iš jų – 24 vaikų susirgimai. Švenčionių rajone 2017 m. užregistruoti 4 atvejai, iš jų 3 vaikams.

 

Kaip apsisaugoti nuo šios infekcijos?

Efektyviausia apsisaugojimo nuo meningokokinės infekcijos priemonė – skiepai. Lietuvoje ir Europoje naudojamos vakcinos, kurios apsaugo nuo A, B, C, Y ir W meningokokinės infekcijos tipų. Didžiąją dalį meningokokinės infekcijos atvejų Lietuvoje sukelia B serotipas. Šiuo metu vakcina nuo meningokokinės infekcijos nėra kompensuojama valstybės biudžeto lėšomis. Norintiems pasiskiepyti asmenims, rekomenduojame kreiptis į savo asmens sveikatos priežiūros įstaigą.

Siekiant apsisaugoti nuo meningokokinės infekcijos, NVSC specialistai rekomenduoja imtis ir kitų prevencijos priemonių – dažnai plauti rankas, nuolat valyti ir vėdinti patalpas, vengti kontakto su sergančiais asmenimis bei laikytis kosėjimo ir čiaudėjimo etiketo.

 

Ką turėtų žinoti vaikų ugdymo įstaigos bendruomenė?

Pasireiškus meningokokinės infekcijos atvejui kolektyve, pavyzdžiui, darželyje, mokykloje, svarbu nepanikuoti. Pirmiausia, privaloma informuoti kolektyvo narius ir nustatyti, su kuo sergantis asmuo turėjo artimiausią sąlytį. Meningokokinė infekcija plinta tik artimo sąlyčio su sergančiuoju metu (bučiuojantis, valgant iš tų pačių indų, per seiles ar nosies išskyras). Artimą sąlytį turėjusiems asmenims rekomenduojama kreiptis į savo šeimos gydytoją, kad būtų paskirta vienkartinė antibakterinių vaistų dozė.

Chemoprofilaktika turi būti pradėta kuo anksčiau (ne vėliau kaip per 7 paras po buvusio sąlyčio). Ji rekomenduojama tik asmenims, glaudžiai kontaktavusiems su ligoniu: šeimos nariams, klasėje – suolo draugams, ikimokyklinio ugdymo įstaigoje – tą pačią grupę lankantiems vaikams ir kitiems artimai bendravusiems asmenims, personalui, buvusiems sąlytyje su susirgusiu asmeniu.

Kolektyvo nariai turi stebėti savo sveikatą 10 dienų.

Prasidėjus karščiavimui ar atsiradus kitiems būdingiems ligos požymiams (stiprus galvos skausmas, pykinimas, vėmimas, odos bėrimai, sprando raumenų sustingimas), patariama nedelsiant kreiptis į gydytoją.

Meningokokinės infekcijos sukėlėjas - labai neatsparus aplinkos poveikiui, todėl pakanka patalpas dažnai vėdinti bei valyti drėgnuoju būdu.

 

Daugiau informacijos apie meningokokinę infekciją galima rasti NVSC internetiniame puslapyje.

Jolanta SAVICKIENĖ

NVSC Vilniaus departamento Švenčionių skyriaus vedėja