Mes turime 306 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:667
mod_vvisit_counterŠią savaitę:16868
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:92898
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Dėl santykių aiškinimosi lazdomis - sujudimas visoje šalyje

2012 m. sausio 28 d., šeštadienis Nr.8 (1151)

Žmogaus teisių stebėjimo instituto vadovas Henrikas Mickevičius įspėja, kad jei laiku nebus užkirstas kelias panašiems incidentams, ateityje tai gali peraugti į organizuotą kitataučių persekiojimą.
 

Gyvena baisioje įtampoje

Nuo gruodžio 30-osios, kai Švenčionėlių centre „vietinių“ gauja, išbėgusi nuo liberalų būstinės su lazdomis, užpuolė kelis romų tautybės asmenis, praėjo beveik mėnuo, bet romai iki šiol nesijaučia saugūs. Po to, kai sumuštų ir įžūliai vejamų iš miesto romų moterys kreipėsi pagalbos į apygardos prokuratūrą, Seimo Žmogaus teisių komitetą ir rajono merą, dvi savaites slapstęsi, romų šeimos ryžosi grįžti į namus. „Gyvename baisioje įtampoje“, - prisipažino viena moterų, sukrėsta naujo išpuolio. Naktį iš sekmadienio į pirmadienį Švenčionėliuose 4 jaunuoliai ištempė iš namų romų jaunuolį ir jį išsivežė. Laimingo atsitiktinumo dėka jaunuoliui pavyko išsigelbėti, užpuolikai suimti. Moteris nuogąstavo, kad taip gali atsitikti ir kitiems romų vaikams, kaip juos dabar išleisti į mokyklą? Tai, kad visi 4 užpuolikai sulaikyti ir teismo sprendimu buvo priversti duoti rašytinius pasižadėjimus neišvykti, pašnekovės nė kiek neramina. Pasak jos, juk romus užpuolė, grasino susidoroti ne 4, o keliasdešimt kartų daugiau. Prie vienos romų šeimos namo būriavosi ir užgaulius šūksnius laidė apie 50 vyrų. Moteris stebisi, kad policija tik stovėjo ir nereikalavo, kad šie išsiskirstytų.

 

Buvo ir „repeticija“, ir perspėjimas

Romų atstovė atskleidė tai, apie ką iki šiol nebuvo kalbama. Jos žiniomis, dar iki didžiojo užpuolimo, gruodžio 25 d., buvo sumuštas jaunuolis iš Švenčionėlių vaikų globos namų. Gal, kad tamsaus gymio (bet jis ne romų tautybės), o gal, kad draugavo su romų jaunuoliais. Jis nepilnametis, pats pareiškimo policijai pateikti negali, o, pašnekovės teigimu, turėję jam atstovauti asmenys to nepadarė.

Prieš užpuolimą pas romus buvo atvykęs raudonu autobusiuku važinėjantis asmuo, siūlė dėl kažko tartis, po to įspėjo ruoštis „lazdų šou“... Dėl ko buvo siūloma tartis, tikriausiai išsiaiškins teisėsauga, nors kol kas apie galimas konflikto priežastis nekalbama.

 

Romės nusiteikusios gintis teisinėmis priemonėmis

Žiauriai sumuštą savo vyrą nuvežusi į vieną šalies ligoninių, žmona pasiryžo kovoti – kreiptis į teisines institucijas. Pasak jos, kiek galima taip kentėti! Pašnekovė leido suprasti, kad romai patiria spaudimą gerokai seniau, negu oficialiai užfiksuota. Nors konfliktų pradžia įvardijama vasarą prasidėjusi jaunimo trintis, atrodo, problema paslapčiomis egzistavo mažiausiai keletą metų.

 

Tiria kelios institucijos

Be Švenčionių rajono policijos komisariato, šį įvykį tiria ir apygardos prokuratūra. Dėl brutalaus elgesio ir pažeistų žmogaus teisių romai kreipėsi į Seimo Žmogaus teisių komitetą. Žmogaus teisių komiteto pirmininkas Arminas Lydeka raštu informavo romų atstovę, kad pavedė pareiškimą išnagrinėti Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybai, kuri turės pateikti oficialų atsakymą ir komitetui, ir pareiškimo autoriams.

 

Romų užpuolimas ir išpuolis prieš merą susiję?

Jau rašėme, kad tarybos posėdyje opozicija kažkaip neadekvačiai ir labai nervingai reagavo į policijos viršininko pateiktą informaciją, kitų tarybos narių pasisakymus. Posėdis vyko ketvirtadienį, o penktadienį Rimas Klipčius, Kęstutis Trapikas ir Kęstutis Savickas kabinete užpuolė merą, surengė tikrą „šou“, net žurnalistų pulką susikvietė. Rimas Klipčius visai Lietuvai rodė apnuogintą pilvą ir nebent iš anksto suplėšytą švarko pamušalą. Antraip, kaip galėjo būti suplėšytas pamušalas, jeigu švarko viršus liko sveikas? Muštynėse pirmiausia plyšta rankovės, pečiai. Prastai režisuotas spektaklis - bandymas nukreipti dėmesį nuo muštynių su romais?

Kodėl opozicija nervinasi? Matyt, yra priežasčių, ir visapusiškas tyrimas jas turėtų atskleisti.

 

Tapo šalies problema

Pagaliau į viešumą išėjęs protu nesuvokiamas santykių aiškinimasis lazdomis šalyje buvo baisi staigmena. Kaip gali ES valstybėje susidaryti tokia viduramžiška situacija ir kas už tai atsakingas? Teisėsaugininkų laukia rimta užduotis. Žmogaus teisių specialistas H.Mickevičius interneto portale balsas.lt apie išpuolį prieš romus Švenčionėliuose perspėja: „Jei šie įvykiai nesulauks deramo dėmesio iš valdžios institucijų ir visuomenės atstovų, toks abejingumas tarsi „atriš rankas“ kitiems įvykiams ir bus sulaukta daugiau tokių įvykių“. Tarp romų yra ne Lietuvos piliečių – dėl persekiojimo dėl tautybės jie gali kreiptis į savo šalių ambasadas.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ
 

 
Reklaminis skydelis