Mes turime 393 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3527
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19728
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:95758
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Meras Švenčionių vardą „garsina“ savaip – pažeidinėdamas įstatymus

2017 m. lapkričio 25 d., šeštadienis Nr.86 (1715)

Trečiadienį, lapkričio 22 dieną, Vyriausioji tarnybinės etikos komisija nusprendė pradėti tyrimą dėl Švenčionių rajono savivaldybės mero Rimanto Klipčiaus elgesio.

(Iš oficialių VTEK pranešimų)

 

Metų pradžioje pasižymėjęs kaip pirmasis meras Lietuvoje, kuris nesusitvardė ir išvarė iš susitikimo gyventojų pakviestą žurnalistą, jaunasis liberalas Rimantas Klipčius gavo atpildą – teismas jį pripažino kaltu padarius administracinį nusižengimą ir skyrė baudą. Aukštesnės instancijos teismas mero apeliacinio skundo netenkino ir teismo sprendimą paliko galioti.

 

Per tą laiką, kol vyko teisminis procesas, meras Rimantas Klipčius pakliuvo ir į Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos akiratį.Trečiadienį, lapkričio 22 dieną, Vyriausioji tarnybinės etikos komisija nusprendė pradėti tyrimą dėl Švenčionių rajono savivaldybės mero Rimanto Klipčiaus elgesio. Aiškinamasi, ar politikas nepažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo reikalavimų vengti interesų konflikto, o jam kilus – nusišalinti. Tyrimas pradėtas grupės Švenčionių rajono savivaldybės tarybos narių pranešimo pagrindu. Jame keliamas klausimas, ar meras turėjo nusišalinti savivaldybės tarybos posėdyje priimant sprendimą suteikti garantiją už ilgalaikę 250 tūkst. eurų paskolą UAB „Pabradės komunalinis ūkis“, kurią bendrovė ketino imti iš AB „Šiaulių bankas“. R.Klipčius savo privačių interesų deklaracijoje yra nurodęs duomenis apie asmeniškai gautą paskolą iš minėtojo banko, ir šis sandoris tebegalioja. Vienas iš tarybos narių, besikreipusių į VTEK, pasakojo, kad, jo turima informacija, būtent minėto banko paskola galėjo pagelbėti su milijoninėmis skolomis atėjusiam į mero postą Rimantui Klipčiui. Dar nepradėjus eiti pareigų, respublikinė žiniasklaida jau domėjosi jo skolomis. Vos įžengęs į savivaldybę, naujasis meras labai greitai gavo reikiamą paskolą, kaip teigia tarybos nariai, Šiaulių banke. Kaip jau buvo rašyta, netrukus su šiuo banku pradėjo glaudžiai bendradarbiauti savivaldos žinioje esančios įstaigos, net gatvių šlavėjams buvo brukamos Šiaulių banko kortelės, nors rajone nėra nė vieno jo bankomato. Galbūt tai tik sutapimai – visa tai turėtų išsiaiškinti VTEK – į įvairius interesų konfliktus įsipainiojusių valdininkų siaubas.

 

Lapkričio 22 dieną komisijos pradėtas tyrimas dėl Rimanto Klipčiaus elgesio jau ne pirmas. 2017 metų balandžio 26 d. Vyriausioji tarnybinės etikos komisija nusprendė, kad Švenčionių rajono savivaldybės meras Rimantas Klipčius pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo reikalavimus nustatyta tvarka bei terminais deklaruoti privačius interesus.

Kokie bebūtų motyvai, visiškai nepateisinama, kai valstybės tarnautojas šiais visuotinės kovos su korupcija laikais pats negerbia valstybės, pažeidinėdamas įstatymus.

 

Ir tai dar ne viskas. Atrodo, lyg administraciniai teisės pažeidimai būtų merui Rimantui Klipčiui, kaip sakoma, įaugę į kraują. VTEK jį svarstė ir skyrė nuobaudą dar tada, kai jis buvo ne meras, o tik tarybos narys. Tiek kartų pažeidusio įstatymus mero turbūt daugiau nerasite.

Po to, kai dar būdamas tarybos narys Rimantas Klipčius įžūliai nereagavo į jokius VTEK raginimus bei priminimus ir nepateikė deklaracijos, Vyriausioji tarnybinės etikos komisija 2013 m. gruodžio 3 d. buvo pripažinusi Rimantą Klipčių pažeidusiu Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo nuostatas. Dėl šio pažeidimo Vilniaus apylinkės teismas 2014 m. vasario 18 d. nutarimu Rimantą Klipčių pripažino padarius administracinį teisės pažeidimą, numatytą Administracinių teisės pažeidimo kodekse, ir skyrė jam administracinę nuobaudą – įspėjimą.

Įdomu, kad lygiai tokia pati istorija tuo pačiu metu buvo ir su jo tėvu – tarybos nariu Rimu Klipčiumi, kuris, beje, „stumdamas“ sūnų į merus per rinkimų agitacijos laikotarpį prisižadėjo rinkėjams pasitraukti iš politikos ir eiti meškerioti. Apgavęs rinkėjus, „tebemeškerioja“, bet ne ežere...

 

Toks sistemingas besikartojantis vengimas deklaruoti viešuosius ir privačius interesus negali nestebinti. Ar už to slypi tiesiog nepagarba įstatymui, ar sunku galus suvesti?

 

Politikų deklaracijos yra skelbiamos viešai. Tai – naujausia mero deklaracija


RIMANTAS KLIPČIUS

Pareigybių grupė: 511 Savivaldybių tarybų nariai

Ataskaitiniai metai: 2016, duomenys pateikti pirmą kartą: 2017-05-02, aktualūs duomenys pateikti: 2017-05-02

Nekilnojamojo turto registre registruotinų patalpų, inžinerinių ir kitų statinių vertė

10200

Žemės sklypų vertė

139940

Kitų registruotinų daiktų, meno kūrinių ir juvelyrinių dirbinių vertė

37000

Kredito įstaigose ir ne jose turimų piniginių lėšų suma

28000

Pasiskolintų ir negrąžintų lėšų suma

357990

 

(Iš viešų šaltinių)

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 

 
Reklaminis skydelis