Mes turime 308 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5006
mod_vvisit_counterŠią savaitę:15193
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:91223
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Dar vienas teistas už „gerus darbus“!?

2017 m. gruodžio 2 d., šeštadienis Nr.88 (1717)

Teisto liberalcentristų vado A.Zuoko pavyzdžiu, ir jo bendrapartietis Švenčionių rajono meras R.Klipčius giriasi, kad „teistas už gerus darbus“.

Ūkininko A.Jundo vadovaujama tarybos narių komisija teisia teisia ir niekaip nuteist negal, matyt, rajono valdžios saugumui grėsmę keliančias tarybos nares Vidą ir Dovilę.

Įtikėjęs, kad tik jis vienas viską žino, meras R.Klipčius tarybos posėdžiuose jau ne tik tarybos nariams, bet ir klausimus pristatantiems specialistams kalbėti neleidžia – atsakinėja už juos.

Štai kokios (ir kitokios) negandos temdo mūsų rajono padangę.

 

Visi muša?..

Prieš porą savaičių, gavę Vilniaus apygardos teismo sprendimą, kuriuo mero apeliacinis skundas buvo atmestas, oficialiai pranešėme mūsų skaitytojams, kad pusę metų trukęs mūsų laikraščio bylinėjimasis su meru Rimantu Klipčimi baigėsi mūsų pergale. Kartu tai buvo ir laisvo žodžio pergalė. Rajono apylinkės teismas, ko gero, pirmas teismas Lietuvoje, kuriam teko nagrinėti tokią bylą, kai meras it koks feodalas, ėmė ir išvarė iš susitikimo su gyventojais ir žurnalistą, o dviejų daugiabučių garbaus amžiaus gyventojams liepė palaukti už durų, kol jis įtikinės vieno daugiabučio gyventojus, kad sumokėti už renovaciją bene brangiausiai Lietuvoje tai ne žmonių apiplėšimas. Priminsiu – taip sausio mėnesį Švenčionyse buvo sprendžiamas gyventojų ir valdžios konfliktas dėl be konkurso pagal valdžios skonį parinkto rangovo brangininko. Viskas baigėsi tuo, kad dviejų namų senukus valdžia palaužė, o vienas namas ėmėsi savarankiškai organizuoti renovaciją. Merui gi arogancija karčiai atsirūgo – nepaisant garsaus advokato išvedžiojimų, už chamišką elgesį buvo skirta administracinė bauda – 30 eurų. Gal iš pirmo žvilgsnio ta bauda ir apgailėtinai maža, bet esmė ne piniguose, o orume. Ką daro meras, gėdingai pralaimėjęs prieš žurnalistus? Ogi savo partijos vado pavyzdžiu ima girtis savo nebūtais ir dar nesamais nuopelnais rajonui ir, žinoma, liaudžiai. Suprask – „teistas už gerus darbus“! Jis tik aukojasi liaudies labui, kad kiekvienam rinkėjui būtų geriau, ir už tai yra teismo baudžiamas.

Negana to, į jaunojo mero didenybę kėsinasi ir Vyriausioji tarnybinės etikos komisija, nusprendusi pradėti tyrimą, ar meras R.Klipčius nesupainiojo interesų, balsuodamas už laidavimą Pabradės komunaliniam ūkiui imant paskolą iš Šiaulių banko, kurio klientas, tiksliau, paskolininkas ar skolininkas yra jis pats. Įdomu, ar VTEK žino, kad Švenčionių rajone net gatvių šlavėjoms buvo įbruktos šio banko kortelės?

 

Ir virėja gali valdyti... Ar tikrai?

Buvo toks nemalonus nutikimas rajono taryboje, kai tarybos narė Vida Rastenienė trumpam išėjo iš salės, palikusi įdėtą balsavimo kortelę, o jai nesant sistema suveikė. Vienas balsas nieko nelėmė. Ir visi dvylika nieko nelemia, nes Klipčių koalicija visada balsuoja taip, kaip reikia merui, nebuvo taip, kad nepriimtų reikiamo sprendimo. Bet valdantieji sukėlė tokią isteriją, tarsi tai būtų šimtmečio nusikaltimas. Akivaizdu, kad tai buvo viso labo nesusipratimas. Neturėdami jokių įrodymų, valdantieji užsipuolė tą, kas sėdi arčiausiai – Dovilę Žižienę, bet ji sako nieko nežinanti.

Šią valdančiųjų akimis labai labai baisią istoriją turi ištirti specialiai sudaryta komisija, kurios pirmininku paskirtas Antonij Jundo. Su visa pagarba stambiam ūkininkui, opozicija vis dėl to reiškė abejones, ar pajėgs komisijos pirmininkas tinkamai organizuoti tyrimą. Juk taryboje yra ir teisės, ir socialinius mokslus baigusių asmenų. Valdantieji, kaip visada, girdėjo tik save.

Ir štai lapkričio 29 d. įvykusiame rajono tarybos posėdyje pasimatė rezultatai. Tiksliau, paaiškėjo, kad jokių rezultatų nėra. Savivaldybės teisininkas Vygandas Kastanauskas prašė tarybos pratęsti komisijos darbą. Nebūdamas net komisijos nariu, V.Kastanauskas praktiškai negalėjo atsakyti į nė vieną tarybos narių klausimą. Be to, buvo pažeistas reglamentas – pranešimą turėjo padaryti pats komisijos pirmininkas. Pirmininku tapti A.Jundo drąsos užteko, o prisipažinti, kad darbas neatliktas, ir paprašyti daugiau laiko, ryžto pristigo.

Tarybos narys ir šios komisijos narys Konstantas Ramelis įvardijo nesėkmės priežastis: „Komisija turėjo galimybes per tą terminą išnagrinėti situaciją, bet to nepadarė, nes dirbo vangiai. Pirmininkas neskyrė posėdžių, o į paskutinį posėdį, kuriame turėjo būti patvirtintos išvados, neatvyko pats meras. Manau, valdantieji sąmoningai vilkina tyrimą, kad galėtų papurvinti kai kuriuos asmenis.“ Juolab, kad ir motyvų tam netrūksta.

 

Pusė tarybos – iki ausų paskendę privačiuose interesuose. „Paskendo“ neseniai – jau tapę tarybos nariais...

Kaip ir buvo žadėjęs liberalų vadas, atėjo į valdžią ir pasidalino darbus. Kam neužteko, sukūrė ir tebekuria naujus etatus. Tą vaizdingai liudija šios valdžios naujas darinys – Sporto centras. Jame iš 12 etatų tik 6 treneriai, o kita pusė – administracija su vadovu – buvusiu muitininku priešakyje.

Minėtas posėdis, turėjęs prasidėti 8 val., prasidėjo tik prieš pusę devynių. Tarybos nariui V.Bulkai papriekaištavus, kad merui derėtų nevėluoti į posėdį, meras pasiteisino, kad vos ne pusvalandį tarybos nariai (valdantieji) registravosi dėl nusišalinimų nuo balsavimo. Pribloškianti informacija netrukus pasitvirtino – net 12 tarybos narių (visi jie – valdantieji) negali balsuoti už biudžeto perskirstymą, nes visus pančioja interesai... „negaliu balsuoti, nes… dirba mano žentas, … mano sūnus, … mano žmona...“, - skambėjo valdančiųjų prisipažinimai. „Negaliu balsuoti, nes dirbu pats!“- skambėjo V.Kasperovičiaus, Z.Zinkevičiaus, B.Vilimo, V.Vilkoit, J.Jurkuvėnienės (buvusi Olechnovič) prisipažinimai. Kadangi pusė tarybos narių balsuoti negalėjo, tai po visų „kaltės išpažinimų“ tie patys prisipažinusieji ėmė ir nubalsavo, kad dabar jau... gali balsuoti. Tarsi privatūs interesai dingo „ryto rasa nusiprausus“...

Deja, įstatymas tai leidžia. Tiesa, jis buvo priimtas dar iki nuožmios kovos su korupcija, bet kažkaip vis lieka užsislėpęs kamputyje – niekas nesusipranta ar nesiryžta užkišti šios landos korupcijai.

 

Tarybos posėdžiai virsta monologu – kalba vienas meras

Pirmiausia žodžio laisvė buvo apribota tarybos nariams. Taryboje susidarė merui nepalanki situacija – visi intelektualūs tarybos nariai atsidūrė opozicijoje – nesvarbu kokioje oficialiai paskelbtoje ar neformalioje. Valdančiojoje koalicijoje daugelis tesurezga trumpą sakinį, kaip antai: „Aš nedalyvausiu balsavime dėl to paties“... Nieko tokio, kad pats nesuformuluoja, už jį mielai tą padarė meras. Juk savi. Neatpažinote kas? Tai Valdemaras Kasperovičius, pagarsėjęs Švenčionėliuose vykusiuose konfliktuose su romais – net baudžiamoji byla iškelta. Tapęs tarybos nariu, žmogus iš karto pradėjo dirbti Šventos senelių namuose. Laisvalaikiu nuo darbo senelių namuose jis dar dirba ir direktoriumi kitame laikraštyje. Po tiek darbų kur čia dar tarybos posėdžiuose kalbėsi...

Šįkart, lapkričio 29 d., buvo toks išskirtinis posėdis, kai kalbėti norėjo visa opozicija. Labai norėjo kalbėti ir meras, o jis juk daro ką` nori. Kiekvieno opozicijoje esančių narių trumpo, kaip vaistai nuo širdies griežtai dozuojamo, t. y., 1 minutės trukme ribojamo pasisakymo ar klausimo, įkandin pakomentuoja. Lapkričio 29 d. posėdyje pats save pranoko – pradėjo atsakinėti į klausimus, kuriuos tarybos nariai uždavė pranešėjams. Čia jau neištvėrė inteligentiškoji Raja Krupenina, iki šiol surasdavusi savitvardos tylėti.

 

R.Krupenina: „Mere, nežeminkite ir nemenkinkite specialistų“

Kai meras jau kažkelintą kartą į klausimą pristatančiam skyriaus vedėjui arba įstaigos vadovui skirtą klausimą pasišovė atsakyti už jį, Raja Krupenina, neslėpdama nuostabos tarė: „Mere, man keista, kodėl jūs įsiterpiate į mano ir pranešėjo dialogą?“ O varge – meras nesuprato arba bent jau apsimetė, kad nesupranta, ką ne taip padarė. Teko paaiškinti: „Jūs pažeidžiate mano teisę klausti ir gauti atsakymą. Tai labai netaktiška.“ Tada sekė neįtikėtiniausias mero pasiūlymas – tarybos narei ir Švenčionėlių socialinių paslaugų centro direktoriui jis pasiūlė pasišnekėti susitikus kur nors kitur, nes jie abu adutiškiečiai. Salėje pasigirdo juokas. Įdomu, ar meras suprato, iš ko juokiasi tarybos nariai? Buvusi vicemerė R.Krupenina taip pat juokėsi ir nepasimetė bei paprašė mero jai nenurodinėti, kur ir su kuo susitikinėti, šnekėtis. Ir jau nutilus juokui, R.Krupenina tęsė: „Labai gerbiu specialistus. Jie puikiai išmano savo darbą. Mere, jūsų įsiterpimai su atsakymais už juos žemina specialistus, menkina juos ir žeidžia. Tai labai nemandagu. Specialistai visada žino daug daugiau už tarybos narius, juolab už merą.“

 

Buvo ir griežtesnių mokytojų

Tarybos narys K.Trapikas rėžė merui tiesiai: „Jei sėdit aukščiau, tai nereiškia, kad esat triskart protingesnis“. Kęstutis Trapikas priminė merui, kad jis šiurkščiai pažeidžia reglamentą, ribodamas tarybos narių teisę teikti klausimus. „Klausimai yra nuo tarybos narių, o ne nuo „pozicijos“ ir opozicijos“, kaip jūs sakote, - paaiškino K.Trapikas. Jis pabrėžė, kad meras daro didelį pažeidimą.

Ar tik ne todėl buvęs vicemeras neįtiko jaunajam merui?..

 

Kilo chaosas

Posėdžio absurdo piku tapo Švenčionėlių socialinių paslaugų centro keli iš eilės teikti klausimai, kai meras galutinai juose susipainiojo. Svarstė vieną, balsavo už kitą, o paskui ėmėsi svarstyti tą, už kurį jau buvo balsuota. Tarybos nariai Kęstutis Trapikas, Vytautas Vigelis, Konstantas Ramelis nurodė klaidą, prašė ištaisyti, ramino, kad nieko baisaus, pasitaiko suklysti, bet reikia ištaisyti. bandė pagelbėti, bet meras užsispyręs nieko nenorėjo girdėti. Galop paskelbė balsavimą tuo klausimu, kuriuo sprendimas jau buvo priimtas.

9 tarybos nariai, protestuodami prieš tokį mero sukeltą jovalą, nebalsavo.

 

Tai, ką čia skaitėte, tik maža dalis tarybos posėdžio, prie kurio dar teks ne kartą sugrįžti, nes daugumos balsais priimti sprendimai arba buvo nesąžiningi atskirų gyventojų grupių atžvilgiu, arba tiek neparengti, kad sukūrė daugiau problemų, negu jų išsprendė.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis