Mes turime 128 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1010
mod_vvisit_counterŠią savaitę:17211
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:93241
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Su grožio paslaugų specialistais aptarti visuomenės sveikatos saugos reikalavimai ir aktualijos

2017 m. gruodžio 9 d., šeštadienis Nr.90 (1719)

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Vilniaus departamento Švenčionių skyrius (toliau – Švenčionių skyrius), bendradarbiaudamas su BĮ Švenčionių verslo ir turizmo informacijos centru, š. m. gruodžio 4 d. organizavo seminarą-viešąją konsultaciją, skirtą aptarti grožio paslaugų (veido, kūno, nagų priežiūros) visuomenės sveikatos saugos reikalavimus ir aktualijas.

Švenčionių skyriaus specialistai supažindino dalyvius su sveikatos saugos reikalavimais, taip pat su leidimų–higienos pasų (toliau – LHP) išdavimu, infekcinių susirgimų pavojais, kurie gali tykoti grožio salonuose.

 

Teikiamos paslaugos neturi kelti rizikos sveikatai

Kiekvienas grožio salonas privalo laikytis higienos ir darbo saugos reikalavimų. Jų nesilaikymas sukelia riziką tiek darbuotojui, tiek klientui, užsikrėsti įvairiomis infekcinėmis ligomis: grybeline infekcija, karpomis, Herpes simplex virusu, niežais, utėlėmis, bakterinėmis infekcijomis bei hepatitais B ir C ar netgi ŽIV.

Grožio procedūros, pagal riziką sveikatai, skirstomos į A ir B kategorijos paslaugas.

A kategorijos paslaugos – tai paslaugos, kurias teikiant gali būti pažeidžiamas odos paviršius ar gleivinė ir jų metu instrumentai užteršiami krauju ar kitais organizmo skysčiais. Tai manikiūro ir pedikiūro, karpant nagų odeles, paslaugos, tatuiravimo ar ilgalaikio makiažo bei papuošalų vėrimo paslaugos. Atliekant šias paslaugas turi būti naudojami sterilūs vienkartiniai ar sterilūs daugkartiniai instrumentai, kurie išpakuojami klientui matant.

B kategorijos – paslaugos, kurias teikiant nepažeidžiama oda ir gleivinė, tai veido, kūno, plaukų priežiūros, manikiūro, pedikiūro, nekarpant nagų odelių, paslaugos, plaukų šalinimo vašku, dekoratyvinės kosmetikos ir kitos neinvazinės grožio paslaugos. Atliekant šias paslaugas turi būti naudojami vienkartiniai ar tinkamai išvalyti ir dezinfekuoti daugkartiniai instrumentai.

Pagrindinis teisės aktas, reglamentuojantis grožio paslaugų teikimo reikalavimus yra Lietuvos higienos norma HN 117:2007 „Grožio paslaugų sveikatos saugos reikalavimai“, kuri nustato pagrindinius grožio paslaugų sveikatos saugos reikalavimus.

 

Grožio paslaugos namuose kelia pavojų

Manikiūras, pedikiūras, antakių korekcija ir dažymas, plaukų kirpimas ir šukavimas bei kitos grožio paslaugos namų sąlygomis yra nesaugios dėl galimai pakartotinai naudojamų nedezinfekuotų, nesterilių instrumentų ir netinkamų dezinfekcijos priemonių. Paslaugą teikiantis asmuo gali sirgti infekcine liga, kurią sąlyčio metu ar per instrumentus gali perduoti klientui.

 

Prieš pradedant teikti grožio paslaugas, būtina turėti LHP

Kad grožio paslauga nevirstų sveikatos sutrikdymu, Švenčionių skyriaus specialistai rekomenduoja rinktis tik tokius paslaugų teikėjus, kurie turi šiai veiklai LHP. Šis dokumentas patvirtina, kad veiklos sąlygos atitinka visuomenės sveikatos reikalavimus. LHP originalas ar kopija turi būti pateiktas paslaugų vartotojams matomoje vietoje.

Fiziniams ar juridiniams asmenims, kurie teikia grožio paslaugas, LHP išduodamas įvertinus patalpų įrengimą, įrangą, reikalingą veiklai vykdyti bei darbuotojų pasirengimą.

Visuomenės sveikatos specialistui, nustačius, kad grožio paslaugos teikiamos neturint LHP, taikomos administracinio poveikio priemonės, numatytos Lietuvos Respublikos admi­nistracinių nusižengimų kodekso 52 straipsnyje – skiriama bauda nuo trijų šimtų iki aštuonių šimtų penkiasdešimt eurų, o jei pažeidimas padaromas pakartotinai, užtraukia baudą nuo devynių šimtų iki vieno tūkstančio septynių šimtų eurų.

 

Raginame vartotojus atkreipti dėmesį į tai, kad asmuo, teikiantis grožio paslaugas, turi:

- nusiplauti rankas prieš pradėdamas ir baigęs teikti grožio paslaugą, prieš užsimaudamas ir nusimovęs pirštines;

- dezinfekuoti rankas prieš pradėdamas dirbti su steriliais instrumentais;

- vilkėti švarius darbo drabužius, avėti darbo avalynę;

- prieš teikiant papuošalų vėrimo paslaugą, jūsų odą nuplauti vandeniu ir muilu, dezinfekuoti;

- užregistruoti jus paslaugos teikimo kortelėje/žurnale;

- pateikti informaciją apie riziką, susijusią su paslaugų teikimu, galimas komplikacijas, tolesnę kūno vietų priežiūrą, apie atvejus (ligos, amžius, asmens organizmo būklės ir savybės ir kt.), kai paslauga (procedūra) negali būti teikiama paslaugos vartotojui;

-naudoti švarius, kitiems vartotojams nenaudotus, ar vienkartinius užtiesalus, apdangalus arba popierines juosteles bei servetėles.

Švenčionių skyriaus specialistai, siekdami užtikrinti paslaugas teikiančių asmenų ir vartotojų informuotumą, teikia konsultacijas suinteresuotiems asmenims telefonu (8 387) 51 568, elektroniniu paštu svencionys@nvsc.lt ar atvykus į skyrių adresu: Partizanų g. 4, Švenčionys.

 

Parengė NVSC Vilniaus departamento  Švenčionių skyriaus vedėja Jolanta Savickienė

 
Reklaminis skydelis