Mes turime 167 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3262
mod_vvisit_counterŠią savaitę:6655
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:53981
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Į tarptautinį festivalį išaugęs „Juoko sūkurys“ sulaukė gražaus jubiliejaus

2017 m. gruodžio 9 d., šeštadienis Nr.90 (1719)

Pirmoji mėgėjų teatrų šventė „Juoko sūkurys“ įvyko 1996 m. O šiemet, gruodžio 2 d., šeštadienį, Švenčionėlių kultūros centre įvyko jau dvidešimtoji.

Jubiliejų švenčiantis tradicinis renginys – mėgėjų teatrų festivalis „Juoko sūkurys“ šiemet surengtas pagal Lietuvos kultūros tarybos finansuojamą projektą. Projekto vadovė – ilgametė Švenčionėlių teatralė Daiva Pošiūnienė. Taip pat festivalį rėmė Švenčionių r. savivaldybė ir UAB „Velga Vilnius“.

Švenčionėlių liaudies teatro artistai ir pradėjo 20-ąjį festivalį. Daiva Pošiūnienė, Gražina Jarmalytė, Richardas Leleiva, Lina Rodevičienė, Alfonsas Ažubalis ir Romas Rinkevičius – be jų tiesiog neįmanoma įsivaizduoti Švenčionėlių liaudies teatro. Šmaikščiai jie pradėjo festivalį, su švelniu humoru pasveikino susirinkusius, atliko teatro himną, pristatė dalyvius.

Per visą „Juoko sūkurio“ gyvavimo laikotarpį Švenčionėlių kultūros centro scenoje buvo parodyta apie 130 svečių ir šeimininkų spektaklių, vyko 30 humoro grupių pasirodymų. Švenčionėlių kultūros centre ilgą laiką sėkmingai veikė ir žiūrovus džiugino humoro grupės „Pramuštgalviai“ ir „Bobų šou“. Spektaklius rodė 34 Lietuvos teatrai, o pamatė juos per 7000 žiūrovų.

Nuo 2007 m. „Juoko sūkurys“ tapo tarptautiniu festivaliu, todėl švenčionėliškiai ir miestelio svečiai susipažino su kaimyninių šalių mėgėjų teatrų pastatymais. Buvo parodyti 8 spektakliai lenkų ir latvių kalbomis.

Gaila, bet šiųmetiniame „Juoko sūkuryje“ nebuvo šeimininkų – švenčionėliškių – spektaklio...

Iki pat vėlyvo vakaro Švenčionėliuose vykusi mėgėjų teatrų šventė sutraukė nemažai žiūrovų. Ne visi buvo tokie ištvermingi, kad visą dieną galėtų žiūrėti įvairiausius spektaklius, todėl žiūrovai keitėsi – vieni išeidavo, kiti ateidavo. Juk pasirinkti kiekvienam pagal skonį ar tematiką tikrai buvo iš ko. Tie, kas ilgiau užsibuvo, džiaugėsi, kad renginio metu Švenčionėlių kultūros centre veikė kavinė, kur karštos kavos ir arbatos, burnoje tirpstančių saldumynų, sočių kibinų ar plovo siūlė „Sarių karčiamos“ atstovas Gintaras Steponėnas.

Mėgėjų teatrų festivalio „Juoko sūkurys“ dalyviai spektakliams rinkosi įvairias temas, paįvairintas ir nūdienos aktualijomis. Kiekvienas iš jų išsiskyrė savitu stiliumi, režisūriniais sprendimais, scenografija. Įspūdinga buvo Latvijos Respublikos Gulbenės liaudies teatro muzikinė pasaka „Katės malūnas“. Šis kolektyvas išsiskyrė ir įspūdingais veltais artistus puošiančiais drabužiais bei aksesuarais.

O pabaigoje Švenčionėlių kultūros centro scenoje kartu su latviais nuskambėjo švenčionėliškių finalinė daina, gausūs žiūrovų aplodismentai ir tikėjimas, kad „Juoko sūkurys“ gyvuos ir toliau.

Irena POŽĖLIENĖ