Mes turime 245 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1163
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19707
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:67033
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Pagyvenę žmonės yra aktyvūs ir moka džiaugtis gyvenimu

2012 m. vasario 4 d., šeštadienis Nr.10 (1153)

Praėjusiais metais Švenčionių „Bočių“ bendrija kartu su Švenčionių miesto kultūros centru surengė nemažai turiningų renginių visuomenei. Pažymėtinas tarptautinis festivalis „Nesenstantys širdimi“, kuris vyko per Sekmines Švenčionių m. parke. Jau dabar šventėje dalyvavę meno mėgėjų kolektyvai ir kiti, sužinoję apie jį, telefonu klausia: „Ar rengsime šiais metais panašų renginį miesto parke“. Tai priklausys ne vien nuo „Bočių“ bendrijos noro. Visų pirma reikia turėti renginių rėmėjų. Negaliu skųstis, kad neturime. Norėčiau padėkoti rajono tarybos nariui Vytautui Rasteniui, Socialdemokratų partijos Švenčionių skyriui, „Darbščių rankų“ moterų klubo pirmininkei Gintarei Padgurskienei ir kt., kurie pagal galimybes paremia mūsų bendrijos veiklą. Šv. Kalėdų išvakarėse gavome staigmeną iš Ignalinos kredito unijos Švenčionėlių kasos operatorės Laimos Malinauskienės, kuri padovanojo „Bočių“ bendrijai naują lazerinį spausdintuvą. Nuoširdus ačiū visiems.

Pagyvenę žmonės moka džiaugtis gyvenimu ir sunkmečiu. Prieš adventinį vakarą Švenčionių „Bočių“ saviveiklininkai buvo pakviesti į Vilniaus miesto Kirtimų kultūros namuose vykusį vakarą-koncertą, o š.m. sausio 22 d. su koncertine programa dalyvavo Šeškinės skyriaus „Bočių“ draugystės šventėje, kur iškilmingai paminėjo savo skyriaus ir vokalinio-kamerinio ansamblio trejų metų veiklos sukaktį. Džiugu pažymėti, kad šventėje dalyvavo Seimo nariai V.P.Andriukaitis, A.Sysas, kurių pasakyti žodžiai dar labiau aktyvina „Bočių“ veiklą ir suteikia naujų minčių ir entuziazmo.

Už šias nuostabias koncertines išvykas esame dėkingi rajono merui V.Vigeliui, Socialinės paramos skyriui už suteiktą transportą.

Praeitų metų pabaigoje rajono laikraštyje „Švenčionių kraštas“ buvo išspausdintas kvietimas mokytis kompiuterinio raštingumo. Pagyvenę žmonės labai aktyviai atsiliepė į kvietimą ir noriai mokosi. Jau dvi grupės sėkmingai išklausė 60 akademinių valandų kompiuterinio raštingumo (ECDL) pradmenų mokymo programą. Adutiškio grupėje dėstė Edgaras Maslianikas, Švenčionių m. – Edita Daškevičienė. Dabar vyksta kursai Švenčionėlių antrojoje vidurinėje mokykloje, dėstytojas Michailas Stachovskis. Apsilankius vienoje iš pamokų Švenčionėliuose, jos dalyviai labai džiaugėsi galimybe lankyti kompiuterinio raštingumo užsiėmimus. Ypač gyrė savo mokytoją, M.Stachovskį, kuris kantriai aiškina kiekvieną dalyką tol, kol visi išmoksta, praktinių užsiėmimų metu prie kiekvieno prieina, padrąsina ir padeda įveikti iškylančias problemas. Mokytis kompiuterinio raštingumo pagyvenę švenčionėliškiai renkasi į jaukią, šiltą ir naujais kompiuteriais apstatytą klasę, kuria jiems mielai leidosi naudotis Švenčionėlių antrosios vidurinės mokyklos direktorė Antonina Vitkovskaja. Juk ši mokykla didžiulį dėmesį ir skiria būtent suaugusiųjų mokymuisi, patys rengia nemažai įvairių tokio pobūdžio projektų, tad puikiai supranta ir kitus, norinčius tobulėti ir siekti žinių. Pavyzdžiui, p. Marija sakė naudojanti kompiuterį panaršyti internete, paskaityti naujienas, tačiau šiuose užsiėmimuose ji norinti išmokti juo naudotis iš pagrindų ir pagal taisykles, patobulinti kitus įgūdžius. Juk ne vienam iš pradžių buvo sunkoka ir pelytę suvaldyti, ir įsiminti dar negirdėtus terminus. Kiekvienas kursų dalyvis gavo po kompaktinį diską su mokomąja medžiaga, tad ir po to galės mokslus tęsti savarankiškai ar pasižiūrėti, jei ką bus primiršę. Be to, šie kursai pradžiugino ir naujomis pažintimis bei draugais. Linksma ir jaunatviška moteris ilgą laiką gyveno Vilniuje, o tapusi pensininke sugrįžo į tėviškę, į Švenčionėlius, bet, pasak jos, čia pažinojo tik savo seserį. Pradėjusi lankyti kompiuterinio raštingumo kursus, gerokai išplėtė pažinčių ratą, ir dabar bendraklasiai neretai susitinka ir kitomis progomis. O ir per šių užsiėmimų pertraukėles visi pailsi kartu maloniai besišnekučiuodami mėgaujantis atsineštais saldumynais, kava ir arbata. Jai pritarė ir aktyvi visuomenininkė, saviveiklininkė Gražina Jarmalytė, kuri į savo gana turiningą dienotvarkę dar įsirašė iš kompiuterio kursus.

Norėčiau priminti, kad dar yra galimybė sukomplektuoti po vieną grupę norinčių mokytis Švenčionių m. Galima kreiptis į Kompiuterinio raštingumo mokymai, Sodų g. 30 Švenčionys, arba Švenčionėliuose, kur šiuo metu vyksta mokymasis. Noriu pažymėti, kad kursų lankytojai ypač patenkinti sudarytomis mokymosi sąlygomis ir dėstymu, kad gauna išsamius paaiškinimus į jų pateiktus klausimus.

Janina KULDA
Švenčionių „Bočių“ bendrijos pirmininkė