Mes turime 309 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5717
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19577
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:91934
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Pašaminės bibliotekoje – Metų knygos rinkimai

2018 m. vasario 3 d., šeštadienis Nr.9 (1733)

Iki šių metų vasario 18 dienos galima balsuoti Metų knygos rinkimuose ir iš ekspertų komisijos atrinktų įvairių kategorijų penketukų (poezijos, vaikų, paauglių, suaugusiųjų) išrinkti geriausias. Daugelyje bibliotekų ta proga vyksta susitikimai su rašytojais, poetais, pristatomos į penketukus atrinktos knygos.

Pašaminės kaimo bibliotekoje taip pat buvo surengtas poezijos knygų, dalyvaujančių Metų knygos rinkimuose, pristatymas. Bibliotekininkė Loreta Jusienė pakvietė į svečius atvykti Reškutėnų bibliotekininkę Dangirą Lapėnaitę, kuri atsivežė poezijos penketuko knygas: Gyčio Norvilo „Grimzdimas“, Rimvydo Stankevičiaus „Šermuonėlių mantija“, Vytauto Stankaus „Skruzdžių skandinimas“, Tomo Venclovos „Eumenidžių giraitė“, Agnės Žagarkalytės „Štai:“. D.Lapėnaitė buvo parengusi trumpą kiekvieno autoriaus pristatymą bei perskaitė keletą kūrinių. L.Jusienė pasidžiaugė, kad Pašaminės ir Reškutėnų bibliotekas, kaip ir abu kaimus sieja draugiški ryšiai ir glaudus bendradarbiavimas, todėl nuolatiniai tarpusavio susitikimai vyksta nuolat ir įvairiomis progomis. Kartu su p. Dangira iš Reškutėnų atvyko dar dvi skaitovės: nepailstanti muziejininkė, „Reškutėnų kronikos“ autorė Viktorija Lapėnienė ir mėgstanti save išbandyti įvairiose kūrybinėse srityse Milda Sivickienė.

Pašaminės bibliotekoje susirinkusioms skaitytojoms smalsiai bevartant viešnių atvežtas poezijos knygas, tuoj pat kilo diskusija. Nuomonės išsiskyrė, nemažai „pylos“ kliuvo šiuolaikinei poezijai už šiurkštumą, norą šokiruoti, klasikinės eilėdaros nepaisymą ir net pačių skaitytojų „vertimą“ kurti eiles čia pat beskaitant knygą...

„Poezija turi būti aitri, nepatogi, turi erzinti, neduoti ramybės nei pačiam autoriui, nei skaitytojui, nei pačiai kalbai. Turėtų ir guosti, turi guosti, priglausti, o guosti gali, mano supratimu, tik atimdama paskutinę viltį, kitaip tariant, iliuzijas, fantomus, kurie daugina kančią. Turiu pasakyti ir tai, jog nežinau, ar esu poetas, tai visai man nesvarbu, nenoriu to sureikšminti ir susireikšminti“, - sako Gytis Norvilas, poezijos knygos „Grimzdimas“ autorius.

Apie poeto Rimvydo Stankevičiaus knygą „Šermuonėlių mantija“ poetas Aidas Marčėnas be kita ko parašė: „Lyrinis herojus matuojasi karaliaus mantiją, o ta kandžiojasi?“. Ar taip, ar ne – teks išsiaiškinti skaitytojui.

Vytauto Stankaus „Skruzdžių skandinimas“ – trečioji poeto knyga. Jaunas, savitu poetiniu balsu kalbantis autorius – atidus detalei, sakinio nuotrupai,čia daug atvirų ar kiek paslėptų citatų, nuorodų, apeliacijų, paskyrimų.

Tomas Venclova už kūrybą apdovanotas Nacionaline kultūros ir meno premija, jis išsiskiria gebėjimu talentingai derinti praeities fragmentus ir dabarties refleksijas. Knygoje „Eumenidžių giraitė“ – jo nauji eilėraščiai ir vertimai.

Agnė Žagarkalytė šiuo metu gyvena Briuselyje. Ji rašo ir poeziją, ir prozą, yra literatūros kritikė, įvairių kultūrinių projektų dalyvė. Pagrindinė jos poezijos tema – moteriškumas. Žaidžiama vyraujančiais socialiniais ir kultūriniais moteriškumo stereotipais, eksperimentuojama moters emocinėmis būsenomis ir jų raiškos formomis. Labai svarbus erotiškumas, juslinis kūnų ryšys ir santykis su aplinkos daiktais. Autorės kūryboje moteris tampa vis sunkiau reprezentuojama: be galo įvairi, drąsi, drastiška, aktyvi, lengvabūdiška, linkusi į depresiją, destruktyvi ir nenuspėjama.

Kai buvo perskaityta po kelis kiekvieno iš paminėtų autorių eilėraščių, kilo dar daugiau diskusijų. Iš nominantų Metų knygos rinkimuose poezijos knygų kategorijoje buvo perskaityta nemažai tokių eilėraščių, kurie sujaudino dėl savo tematikos, meistriškai ir netikėtai pavartotų simbolių ir tokių, kurie šiek tiek šokiravo, vertė mąstyti ir neleido atsipalaiduoti.

Pašaminės bibliotekos skaitytojos tikrai mėgsta ir supranta poeziją, į dažnai čia rengiamus knygų pristatymus ar susitikimus su poetais susirenka gana gausiai, bet beveik visos susirinkusios moterys prisipažino, kad jas žavi švelni lyrika, meilės posmai ir melodingos eilės. Tokia poezija, pasak jų, pakylėja virš kasdienybės ir praskaidrina nuotaiką.

Žinoma, išgirdus kelis eilėraščius negali pilnai susidaryti nuomonės apie visą kūrybą, todėl Metų knygos poezijos penketuko autorius sakė būtinai perskaitysiančios ir tada jau galėsiančios balsuoti. Kokios knygos taps Metų knygomis, paaiškės jau gana greitai.

Irena POŽĖLIENĖ

 
Reklaminis skydelis