Mes turime 302 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2000
mod_vvisit_counterŠią savaitę:12187
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:88217
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Skaitytojų nuomonės. Adutiškiečių pamąstymai apie tai, kas vyksta mūsų rajone ir Adutiškyje

2018 m. vasario 7 d., trečiadienis Nr.10 (1734)

Mes manome, kad 2015 metų savivaldybių rinkimai Švenčionių rajone – pradžia visų košmarų. Gerai pamąsčius peršasi išvada: gerokai per anksti didelę valdžią gavusio jauno mero netyčia laimėti rinkimai atnešė žmonėms nelaimių, sveikatos praradimų, darbo netekties, moralinio smurto, nepagarbos darbuotojui, nenormaliai padidintų darbo krūvių, neaiškumų dėl rytdienos, nepagrįstų ir dirbtinių kaltinimų, pasėjo baimę, nepasitikėjimo valdžia, teisėsauga nuotaikas. Būtent – netyčia, nes juk buvo kandidatų, turinčių gyvenimiškos ir vadovaujamo darbo patirties, mokančių suprasti žmogų, išklausyti. Dabar gi su kuo nepakalbi – pečiais gūžčioja, nesupranta, kaip taip nutiko, aptarinėja įvairias keistas istorijas, stebisi. Ir taip – visus trejus metus. Mes galvojame – juk turėtų kas nors pagaliau pasidomėti, kodėl tiek nenormaliai daug atleista ir toliau atleidinėjama žmonių iš darbų savo noru. Kodėl sėkmingai dirbę žmonės staiga masiškai išeina iš darbo? Ar tikrai jie išeina savo noru, ar neatlaikę spaudimo? Ir niekas nesiskundžia, sako, sveikata brangiau...

Saujelės piktų ir nekompetentingų rajonui vadovaujančių žmonių padaryta žala žmonių sąmonėje išlieka ilgai, pasitikėjimą valdžia atgauti labai sunku. Taip pat ir susigrąžinti arba surinkti kompetentingus darbuotojus – daug kas jau išvyko iš rajono, nors prieš rinkimus Klipčių „komanda“ žadėjo, kad jau kai jie paims valdžią, jaunimas grįš į rajoną. Net pats meras į rajoną negrįžo, kasdien iš Vilniaus važinėja, o rinkėjus toliau mulkina, kad gyvena Trūduose. Jam iš paskos į šiltas vietas pasėdėti iš Vilniaus važinėja dar keletas, matyt, nerandančių darbo Vilniuje. Ir jie sprendžia mūsų problemas (kaip madinga sakyti prieš rinkimus)?

Per „represijas“ rajonas neteko daugybės specialistų – daugelis išvyko. Valdžios „stumiami“ naujieji tokio lygio, kad nesugeba išlaikyti valstybės tarnybos testų, todėl kai kurie po kelerius metus sėdi neaiškaus statuso. Apsišaukėliai prisistatinėja seniūnais, direktoriais ir pan., nors iš tikrųjų dirba specialistais – kas komunalinio ūkio, kas – socialinio darbo.

Kur jūs matėte, kad šitiek žmonių išeitų iš darbo „savo noru“?! Daugelis sutinka su atleidimu iš darbo oficialiai savo noru, paties prašymu, nes teisiškai neįrodysi, kad esi vejamas lauk už nieką, be to, reikia turėti daug pinigų teismams, stiprius nervus ir kantrybės – teismai gali trukti kelerius metus. Jėgos nelygios - juk meras teisiasi mokėtojų pinigais (rajono biudžeto) nors turėtų, kaip ir darbuotojas, dėl savo sprendimų savo lėšomis advokatus samdytis.

Kadangi esame Adutiškio gyventojai, tai truputį plačiau apie mūsų miestelį.

Jaunojo mero galimai pirmąja auka tapo Adutiškio mokyklos direktorė M.Stuglienė, priklausiusi Darbo partijai. Ji oficialiai pati išėjo, bet mes tuo netikime. Vadovauti mokyklai savų neatsirado iki šiol, o atviro konkurso valdžia bijo skelbti. Trejus metus mokykla be vadovo.

Antrąja auka tapo Adutiškio seniūnas (taip pat Darbo partijos narys ) Arūnas Pirštelis. Pradėjusiai savo kadenciją 2015 metų balandį, rajono valdžiai, kiek pastebėjome, nuo pirmų dienų užkliuvo Adutiškio seniūnija. Visus metus kabinėjosi prie seniūno, bet vis nesėkmingai, kol sugalvojo pasitelkti jiems palankius rėksnius ir apkaltinti, kad neva blogai prižiūri kapines – darbininkas, pjaudamas žolę, sumušė vieną kitą žvakidę, žole aptaškė antkapį, prie kapinių nebuvo vandens talpų ar atliekų konteinerių, kurių, sako, neišprašė iš „Švenčionių švaros“, kurios turbūt pareiga tą padaryti ir be prašymo. O gal tyčia nevežė? Po to, kai vieną tarybos narę keliskart matėme sukiojantis apie šarvojimo salę Adutiškio daugiafunkciniame centre, ne juokais sunerimome. Ar ne šis „kąsnis“ dabartinei valdžiai tapo priežastimi atsikratyti buvusio seniūno, kuris dėl mums taip reikalingos šarvojimo salės būtų kovojęs?

Seniūnas atleistas, o konkursas neskelbiamas. Vėl ta pati situacija - sugebančių „savų“ nėra, o pašalinių, matyt, bijoma.

Trečioji auka (net dvi!) - A. ir V. Mikasėnai. Jie ne kartą skundėsi miestelio žmonėms, kad iš rajono patiria moralinį spaudimą. Rajono valdžia ignoravo visus prašymus dėl būtinų darbo priemonių pirkimo, technikos remonto, nors dėl to nukentėjo gyventojų poreikiai. Rajono vadovai kojos nekėlė į seniūniją, nenorėjo bendrauti, žemino specialistus, demonstravo nepasitikėjimą jais, pagaliau peržengė visas ribas – primetė ligas.

Aiškiai matėsi, kad prisidengiant mero ataskaita, Piršteliui ir Mikasėnienei nuversti net buvo sušauktos gyventojų sueigos. Abu kartus susirinkimuose pats meras nepateikė nei vieno sakinio apie nuveiktus darbus. Svarbiausia „ataskaita“ buvo sukelti dalies gyventojų nepasitenkinimą seniūnijos darbuotojais ir išsakyti svajones apie būsimus kieno tai projektus. Valdymo principą „skaldyk ir valdyk“ šiuo atveju daugiau tiktų perfrazuoti į „valdyk ir kiršink (pykdink)“ kaimynus, gimines ir kt.

Penktoji auka - Z.Burokas (pernai gruodžio mėn.). Visiškas nesiskaitymas su specialistu, jo darbo patirtimi, moralinis spaudimas, nesiskaitymas su darbo laiku, buvo paliktas be transporto priemonės. Neliko jokių galimybių dirbti.

Beje, buvusi pavaduotoja A.Mikasėnienė darbo reikalams naudojo nuosavą automobilį. Užtat dabar matome, kaip seniūne prisistatanti, bet kol kas nesugebanti atitikti reikalavimų, socialinio darbo specialistė iš Švenčionių miesto Asta Galatiltienė atlekia nauja mašinyte. Jai atsirado ir naujas etatas, ir naujas automobilis.

Apie šią pareigybę viešai skelbiama informacija visiškai neatitinka tikrovės. Pati ponia Asta skelbiasi esanti seniūnė, atlieka ir seniūno, ir pavaduotojo funkcijas. Įdomu, kaip šios pareigybės suderinamos? Darbe nori būna, nori ne. Juk atėjūnui, gyvenančiam Švenčionyse, tiek ir terūpi Adutiškis. Prisidengti reikalais savivaldybėje labai lengva. Facebook‘e pasireklamuoja su bobutėmis – štai ir „didžiausia teigiama permaina“ seniūnijoje... O pamąsčius, kas pasikeitė? Atėjus kol kas tik apsišaukėlei, o ne seniūnei, paskleista baimė tarp dirbančiųjų, žinomi kontrabandininkai patapo gerbiamais asmenimis.

Buvo Kalėdų šventės. Už surinktas vadinamas rėmėjų lėšas nupirktos vargingos dovanėlės ir išdalintos palankiems gyventojams, nors už borto liko vienišų, mažas pensijas gaunančių asmenų. Ką darysi, meras su direktoriumi nesurado kokių 500 eurų iš biudžeto, tai gal galėjo bent Adutiškio seneliams atseikėti iš sutaupytų tuščių seniūnijos etatų?

Atvežta malkų gyventojų labai prieštaringai vertinamai asmenybei (ne vienišai), o ji dar ir reiškia nepasitenkinimą už atseit netinkamas malkas.

Pompastiškai (Facebook‘e) įžiebiama kalėdinė eglė, tuo tarpu papuošta jos tik viena, labiau matoma nuo kelio, pusė, lemputės dega dieną naktį visa mėnesį. Ar kam nors rūpi biudžeto lėšos? O gal „seniūnė“ iš Švenčionių apie tai nė nežino?

Traktorininkas nuo 6 val. ryto valo saują sniego nuo kelių. Specialisto nėra, mašinos nėra, pati „seniūnė“ kada ne kada ir tai nuo 9 val. pasirodo. Kas skirsto darbus? Ogi patys darbuotojai sėda į traktoriaus priekabą, pasiima pašalpininkus ir lekia „su vėjeliu“ - kam ten rūpi saugumas, sveikata. Nei draudimo, nei darbo sutarčių. Jeigu nelaimingas atsitikimas, jų pačių bėdos?

Jokios pagarbos iš „seniūnės“ ir namų ūkiams. Štai sugalvojo, kad trukdo eglių šakos, net nieko nesakę šeimininkams, nugenėjo privačioje valdoje augančias egles. Valdžia daro ką nori! Štai senąją normalios būklės kapinių tvorą nuardė, o naujos nebaigė statyti, dabar pusė kapinių palikta be tvoros.

Adutiškio miestelis prasideda nuo Švenčionių g. 34 ir tęsiasi iki mokyklos, šaligatviai valomi tik čia, o kiti gyventojai - ne gyventojai, ypač Naujojoje, Postavų g. nuo mokyklos, Stoties, Vydžių-Partizanų, Vienkiemių, Melagėnų, Sodų-Fabriko gatvės – lyg ne gatvės, jokios priežiūros nei žiemą, nei rudenį. Švenčionių g. kaip sušluota, taip ir paliktos sąšlavos, o kelininkams trukdo ir jie kelią valo tik iki jų.

Štai kaip gyvena Adutiškis prie liberalų valdžios, vadovaujamos Klipčių.

 

Grupė Adutiškio gyventojų. Pavardžių ir net vardų prašome neskelbti, nes bijome, nors mūsų ir negali atleisti iš darbo „savo noru“.

(Redakcijai pavardės žinomos)

 
Reklaminis skydelis