Mes turime 311 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3363
mod_vvisit_counterŠią savaitę:13550
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:89580
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Veterinarijos skyrelis

2012 m. vasario 8 d., trečiadienis Nr.11 (1154)

Noriu kačiuko...

Panelė Kristina klausia: Noriu įsigyti kačiuką. Į  ką turėčiau atkreipti dėmesį rinkdamasi jį?

Ar kačiuką dažniausiai renkatės tą,  kuris pirmas pribėga prie Jūsų, ar tą, kuris gražiai miega susisukęs į kamuoliuką? Ką reiktų žinoti, į ką atkreipti dėmesį prieš išsirenkant?

Pirmiausia,  kačiukas turi mokėti ėsti pats. Jūsų išsirinktas augintinis prieš palikdamas katę turi būti ne jaunesnis kaip 3 mėn. Tokiems kačiukas jau būna išdygę (ar ruošiasi dygti) visi pieniniai dantys, daugelis sveria 700- 1000 gramų. Svarbu, kad būtų normalaus įmitimo t.y. šonkauliai neturėtų būti atsikišę, taip pat kačiukai negali būti apvalūs kaip „bačkutės“.  Jie turi būti švarūs, gerai iššukuoti, aktyvūs, domėtis aplinka. Atkreipkite dėmesį, ar Jūsų išsirinktas gyvūnėlis neturi blusų, ar neviduriuoja, ar nėra išskyrų iš nosies ar akyčių.  Tarptautinės kačių mėgėjų organizacijos draudžia parduoti jaunesnius kaip 3 mėn. kačiukus, nes katė-mama juos dar moko tvarkingumo, ir šie įpročiai susiformuoja tik apie 6 mėn. amžių. Klaidingas ir neturintis pagrindo mitas, kad kačiuko, vyresnio nei 6-12 savaičių, geriau neįsigyti, nes jam bus sunkiau priprasti prie žmonių, jis stengsis laikytis nuošaliau. Jei toks kačiukas buvo imamas ant rankų tai greitai pripras prie žmonių. Jei nusprendėte įsigyti grynaveislį gyvūną, krepkitės tik į patikimą veisėją, galintį įrodyti savo veiklos teisėtumą ir pateikti gyvūno kilmę patvirtinančius dokumentus. Jei visgi įsigyjate gyvūną ne iš veislyno ( mišrūną) – leiskite jam būti tokiu, koks jis yra.

Dar keli patarimai. Renkantis kačiuką reikia paklausti šeimininkų, kuo iki tol buvo šeriamas. Rekomenduoju įsigytą kačiuką savaitę laiko šerti tuo, kuo ir buvo šeriamas iki iškeliavimo į naujus namus, o po to, jei reikia, galite iš lėto keisti racioną. Sužinokite, ar buvo dehelmintizuotas (nukirminuotas). Jei šeimininkas to neatliko, rekomenduojama tuo pasirūpinti patiems arba kreiptis į veterinarijos gydytoją, kuris atliks dehelmitizaciją ir tuo pačiu apžiūrės Jūsų augintinį bei suteiks konsultaciją tolimesniai priežiūrai ir auginimui.

 

Įsigijus šuniuką ar kačiuką dažnai kyla klausimas sterilizuot ar ne?

Ponia Aurelija klausia: Kada geriausia sterilizuoti ir kodėl verta taip daryti? Ar sterilizacija tai nėra „ėjimas  prieš gamtą“? Kiek kainuoja?

Jei gyvūno neplanuojate veisti, geriausia jį sterilizuoti jauname amžiuje (6-12 mėnesių, priklauomai nuo gyvūno rūšies, veislės, sveikatos būklės ir kitų faktorių). Kartais tai yra neišvengiamas ligos gydymas.

Sterilizacija/kastracija padeda išvengti nepageidaujamo prieauglio, apsaugo nuo pieno liaukos, gimdos, kiaušidžių, prostatos uždegimų bei navikų, kurie ypač dažnai pasitaiko nesterilizuotiems/ nekastruotiems vyresnio amžiaus gyvūnams. Neliks nepatogumų susijusių su ruja,  pabėgimu iš namų, sumažės gyvūnų agresyvumas, kadangi nereikės kovoti dėl teritorijos ir patelių, dėl to sumažės traumų, infekcinių ligų tikimybė. Katinai nustos namuose žymėti teritoriją (šlapintis bet kur) , šunys taps prieraišesni, lengviau dresuojami.

Taigi sterilizacija/ kastracija  padės ne tik išvengti nepageidaujamo prieauglio, bet ir apsaugos Jūsų augintinio sveikatą, pagerins jo gyvenimo kokybę.

Šių operacijų kainų ribos priklauso nuo gyvūno svorio, lyties, amžiaus . Į kainą yra įskaičiuota, operacijai atlikti sunaudotų medžiagų kiekis (narkozė, siūlai ir pan.), antibiotikai ir vitaminai, skirti po operacijos, bei veterinarijos gydytojo darbas. Dėl operacijos kainos su veterinarijos gydytoju rekomenduoju susitarti iš anksto.

Kartais žmonės išreiškia nuomonę, kad sterilizacija ir kastracija yra „ėjimas  prieš gamtą“ , kad gamtoje natūraliai taip nebūna. Į tokį klausimą atsakau : jog tai yra vienas iš humaniškiausių būdų siekiant išvengti benamių gyvūnų plitimo. Juk geriau atlikti šią procedūrą, negu stebėti, kaip ant kelio guli pervažiuoti kačiukai, ar išgirsti, kaip kažkas užkasė po žemėm ar nuskandino šuniukus. Įsidėmėkite, kad Lietuvos Respublikos įstatymai draudžia skatinti gyvūnų benamystę. Be to, natūraliai gamtoje nevaisingų gyvūnų būna.

Svarbu žinoti! Po sterilizacijos/ kastracijos gyvūnai dar kurį  laiką gali elgtis taip,  kaip ir pieš šią procedūrą ( rujoti, žymėti teritoriją ir pan.). Taip yra todėl, kad gyvūno organizme dar kurį laiką cirkuliuoja lytiniai hormonai, kurie buvo gaminami sėklidžių, kiaušidžių. Jei gyvūnas po 1,5 mėn. elgiasi taip, kaip prieš operaciją, rekomeduoju pakartotinai pasirodyti veterinarui. Taip pat pastebėta sterilizuotų/ kastruotų gyvūnų tendencija priaugti svorio. Taip yra todėl, kad gyvūnas mažiau juda ir  sunaudoja mažiau energijos. Subalansavus šėrimo racioną  ar sumažinus pašaro dozes to galima išvengti.

 

Smurtas prieš gyvūną yra nusikaltimas

Ponas Juozas klausia: Kas yra žiaurus elgesys su gyvūnu? Kaip turėčiau elgtis, jeigu žinau ar matau netinkamą elgesį su gyvūnu?

Žiauriu elgesiu su gyvūnais, jų kankinimu laikomi šie dažniausiai pasitaikantys pažeidimai: gyvūnų kankinimas; sąmoningas gyvūnų padarymas bešeimininkiu ar bepriežiūriu; gyvūnų naudojimas taikiniams; gyvūnų mokymas ir dresavimas gyvūnui sukeliant skausmą ir baimę; nepakankamas gyvūnų šėrimas ir girdymas; veterinarinės pagalbos nesuteikimas, kai gyvūnui tokia pagalba būtina; gyvūnų naudojimas ne pagal paskirtį ir t.t. Pagal gyvūnų gerovės sampratą, gyvūnai turi turėti penkias laisves: laisvė nuo troškulio ir alkio; laisvė nuo nepatogumo; laisvė nuo skausmo, sužalojimo ir ligos; laisvė išreikšti normalų elgesį; laisvė nuo baimės ir streso.

Jei matote žiaurų elgesį ar smurto požymius prieš gyvūną, galite apie tai įspėti gyvūno savininką. Taip pat galite nedelsiant pranešti policijai tel.112. Jei turite galimybę, pažeidimą nufotografuokite ar nufilmuokite. Įsidėmėkite smurto laiką ir datą, taip pat kiek įmanomą tikslesnį vietovės adresą ar prieš gyvūną smurtaujančio, gyvūną netinakamai laikančio asmens/savininko duomenis (kad ir automobilio numerį, spalvą, modelį) .

Taip pat jei žinote apie nuolat netinkamomis sąlygomis laikomus ar kankinamus gyvūnus, galite pranešti visą parą Lietuvos Respublikos Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos nemokama telefono linija 8 800 40403 (skundai ištiriami per tris dienas).

Jei nukentėjo Jūsų gyvūnas, paprašykite veterinarijos gydytojo surašyti kuo tikslesnę išvadą apie gyvūnui padarytus sužalojimus, jei gyvūnas neišgyveno, pasitarkite dėl galimybių atlikti skrodimą.

Svarbu! Bandykite rinkti įrodymus tik tokiu atveju, jei yra saugu juos gauti. Nelegaliai įsibraunant į privačią nuosavybę gali kilti pavojus pačių saugumui, o surinkti įrodymai pažeidus įstatymą tyrimo metu gali būti pripažinti niekiniais. Beje, prieš gyvūnus smurtaujantys asmenys gali būti pavojingi, tad kuo greičiau pranešite policijai, tuo bus saugiau Jums ir gyvūnui. Smurtas prieš gyvūną yra nusikaltimas. Už žiaurų elgesį su gyvūnu gresia laisvės atėmimas.

 

Dėkoju už atsiųstus klausimus. Jei ir Jūs, mieli skaitytojai, turite klausimų prašome rašyti el.paštu ryralio2@gmail.com . Maloniai lauksiu.

LSMU VA magistrantė Rasa Grigaitė

 
Reklaminis skydelis