Mes turime 256 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:749
mod_vvisit_counterŠią savaitę:25879
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:73205
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

In memoriam kunigui Genrik Juzef Blaževič

2018 m. kovo 14 d., trečiadienis Nr.19 (1743)

1946-06-09 – 2018-03-11

Visas žmogaus gyvenimas nuo gimimo iki mirties panašus į vieną gyvenimo dieną nuo prabudimo iki užmigimo. 2018 m. kovo 11 d. amžinu miegu užmigo kunigas Genrik Juzef Blaževič. Dievas į amžinybę pašaukė savo tarną, žmonėms skelbusį Dievo tiesas.

Kunigas Genrik Juzef Blaževič gimė ir augo netoli Švenčionių esančiame Skarbiškės kaime. Iš čia dažniausia pėsčiomis ėjo į Švenčionių vidurinę mokyklą. Iš vaikystės turėjo gražų balsą, gabumus muzikai, todėl besimokydamas vidurinėje, Švenčionių muzikos mokykloje gilinosi į akordeono paslaptis. Baigęs akordeono klasę, gavo pasiūlymą stoti į Vilniaus Tallat-Kelpšos mokyklą, kur studijavo chorinį dirigavimą. Baigęs gavo paskyrimą į Keturiasdešimties totorių kaimą, kur turėjo atidirbti 5 metus.

Dar vaikystėje būsimasis kunigas Genrik Juzef Blaževič prie improvizuoto altoriaus aukodavo mišias. Nors šeima buvo religinga, jo niekas neagitavo, neįkalbinėjo eiti į kunigus, jis pats pasirinko kunigo kelią. Įveikęs KGB barjerą tapo klieriku, o 1979 m. gegužės 27 d. Genrik Juzef Blaževič buvo įšventintas į kunigus. Pirmąsias primicines mišias aukojo Švenčionių Visų Šventųjų bažnyčioje. Pirmoji parapija, į kurią buvo paskirtas vikaru – Dievo Apvaizdos parapija Vilniuje, po to 15 metų kunigavo Rūdninkuose, Šalčininkuose, po to trejetą metų Dievo žodį skelbė Baltarusijoje, iš kur vėl sugrįžo į Rūdninkus. Iš ten, vyskupo Juozapo Tunaičio sprendimu, gavo paskyrimą į Švenčionių Visų Šventųjų parapiją, paskui kelerius metus klebonavo Reškutėnų parapijoje. Pašlijus sveikatai vėl sugrįžo į gimtąją Švenčionių Visų Šventųjų parapiją. Kai leisdavo jėgos, dalyvaudavo šv. Miškų aukojime. Gimtosios Švenčionių Visų Šventųjų bažnyčios šventoriuje 2018 m. kovo 13 d. kunigas Genrik Juzef Blaževič atgulė ir amžinojo poilsio.

Gyvendamas kunigo gyvenimą, tarnaudamas Dievui ir žmonėms kunigas Genrik Juzef Blaževič jautėsi laimingas, o tai, ko gero, svarbiausias siekis kiekvieno žmogaus gyvenime, o pažinoję šį paprastą, kuklų žmogų, kuriam tarnystė Dievui buvo aukščiausia siekiamybė, jo atminimą ilgai išsaugos savo atmintyje.

Švenčionių dekanato dekanas Medardas Čeponis