Mes turime 158 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:324
mod_vvisit_counterŠią savaitę:14323
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:61649
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Paukščių migracija – padidėjęs paukščių gripo pavojus

2018 m. kovo 21 d., trečiadienis Nr.21 (1745)

Nors ir sunkiai, bet pavasaris skinasi kelią. Švystelėjus saulutei, atgyja upokšniai. Kelios šaltos naktys gerokai sumažino pavasarinio polydžio mastus. Džiaugiamės matydami sugrįžtančius sparnuočius. Jau yra mačiusių ir sugrįžusių varnėnų, ir grįžtančių gervių. Net pempė jau sugrįžo. Už dienos kitos jau ir laukinių žąsų ir gulbių pulkai patrauks Šiaurės link. Džiaugdamiesi sugrįžtančiais paukščiais, turime prisiminti ir tai, kad sugrįždami paukščiai gali parnešti paukščių gripo virusą. Apie tai, kokie pavojai laukia pavasarinės paukščių migracijos metu, kalbuosi su Švenčionių VMVT vyriausiuoju veterinarijos gydytoju-inspektoriumi Gintaru MARKEVIČIUMI.

- Tai, kad nusiraminti negalime, byloja nerimastinga informacija iš Europos šalių. Visai neseniai Olandijoje, paukščių ūkyje, kuriame buvo laikoma 12 tūkstančių paukščių, nustatytas didelio patogeniškumo H5N6 paukščių gripas. Paukščių gripo protrūkiai užfiksuoti Prancūzijoje, Švedijoje, Anglijoje, Airijoje, Danijoje. Milžiniškus nuostolius patyrė paukščių augintojai Bulgarijoje, kai didelio patogeniškumo H5N8 tipo paukščių gripas buvo užfiksuotas dideliame komerciniame naminių paukščių ūkyje. Prasidėjus ligos protrūkiui, nugaišo apie 3,5 tūkstančių vištų, o po to teko sunaikinti visas 140 tūkstančių vištų. To paties tipo H5N8 paukščių gripo protrūkis užregistruotas ir Italijoje, paukštininkystės ūkyje, kuriame buvo auginama 95 tūkstančiai vištų. Visi šie atvejai įspėja ir mus, kad laukinių paukščių migracijos metu turime imtis papildomų atsargumo priemonių, kad migruojantys paukščiai neturėtų kontakto su mūsų paukščių augintojų auginamais naminiais paukščiais, - apie paukščių gripo riziką pasakoja Gintaras Markevičius.

- Gintarai, ar Lietuvoje buvo užfiksuota paukščių gripo atvejų naminiams paukščiams?

- Reikia pasidžiaugti, kad paskutiniais metais tokie atvejai nebuvo užfiksuoti. Taip, prieš metus buvo rastos kelios nugaišusios gulbės, kurioms buvo nustatytas paukščių gripas, bet namų ūkyje auginamiems paukščiams – ne.

- Kokie papildomi reikalavimai keliami naminių paukščių augintojams?

- Laukinių paukščių migracijos metu ypač svarbu laikytis biologinio saugumo reikalavimų. Rekomenduojama neišleisti paukščių iš aptvarų, o jei jie išleidžiami, tai tik į aptvertas ir uždengtas aikšteles, kuriose naminiai paukščiai negalėtų turėti kontakto su laukiniais paukščiais. Negalima naudoti atvirų vandens telkinių vandens naminiams paukščiams girdyti, nes negali būti tikras, kad pavargusios laukinės žąsys ar antys negalėjo ten sustoti atsigerti... O jei jos paukščių gripo nešiotojos? Kas tada? Beje, šiuo laikotarpiu namines žąsis ir antis rekomenduojama laikyti atskirai nuo kitų naminių paukščių. Taip pat reikia rūpintis, kad tiek pašaras, tiek vanduo naminiams paukščiams girdyti būtų apsaugotas nuo laukinių paukščių. Noriu priminti, kad laukinių paukščių migracijos laikotarpiu, kuris faktiškai tęsiasi iki gegužės 1 d., naminių paukščių augintojai turi būti ypač budrūs, o jei kas surastų nugaišusį laukinį vandens paukštį, apie tai nedelsiant informuotų Švenčionių VMVT arba paskambintų nemokamu telefono numeriu 8 800 40403.

- Ačiū už pokalbį, ir tikiuosi, kad ir šį pavasarį paukščių gripo pavojus praeis pro šalį.

Algis JAKŠTAS