Mes turime 407 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2885
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19086
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:95116
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Švenčionėlių kultūros centro renovacija – pusiau skustas, pusiau luptas ir jau iškraustytas

2018 m. kovo 24 d., šeštadienis Nr.22 (1746)

Greitai metai, kaip Švenčionėlių miesto kultūros centras stovi nei šioks, nei toks. Lyg ir renovuotas, bet su nušiurusiais lopais. Statybininkai juos paliko pačioje matomiausioje vietoje: netvarkytą stogelį virš įėjimo ir kitoje pastato pusėje – dar vieną „lopą“. Statybininkai pusiau juokais, pusiau rimtai kalba, jie taip nesumokėtus pinigus „išmušinėja“. Kodėl už darbą gali būti nesumokėta, kai renovacija vyksta iš VIP projekto lėšų, jau kita tema. Nesunku numanyti, kodėl neįrengtas ir pandusas, be kurio negalima priduoti objekto. Panašu, kad nėra pinigų?

Kad ir toks išdarkytas, kultūros centras funkcijas vykdė. Kas bus toliau ir kiek ta sumaištis tęsis – nežinia. Iki šio mėnesio pabaigos liepta visiems išsikraustyti. Kada sugrįš į atnaujintą kultūros centrą, niekas nežino. Formaliai pasakyta, kad renovacija truks dvejus metus, bet iš kur lėšos, valdžia nutyli. Šiais metais valstybės investicijų programoje Švenčionėlių kultūros centrui skirta 0, taip taip – apskritas nulis. Turbūt tai bus pirmas atvejis šalyje, kai savivaldybė imasi kultūros įstaigos renovacijai naudoti rajono biudžeto lėšas. 50 tūkst. eurų – tiek numatyta šiais metais skirti – tokiam objektui tik ašara, tuo tarpu biudžetui – didelės išlaidos. Už šią sumą numatyta atnaujinti tik šildymo sistemą ir vandentiekį. O kas toliau? Juk gali paaiškėti, kad ir kitąmet VIP lėšų skirta 0 eurų, darbai nevyksta. Kiek metų gali būti paralyžiuota kultūrinė veikla?

Jeigu nebūtų nuniokota buvusi Švenčionėlių 2-oji vidurinė (rusų) mokykla, problema nebūtų tokia aštri. Tik pernai rajono valdžios sprendimu uždaryta buvusi mokykla, kurios dalis buvo renovuota iš ES projektų lėšų, deja, šiuo metu suniokota ir tinkama tik nereikalingiems kultūros centro baldams bei kitiems rakandams sandėliuoti. Visos veiklos prisiglaudė kur kas gali: kas meno mokykloje, kas progimnazijoje, kas vaikų darželyje. Tik biblioteka kol kas lieka savo vietoje.

Mūsų inf.

Kęstučio Trapiko, rajono tarybos nario komentaras

Dirbti skolon rizikinga

Kad pabaigtų Švenčionėlių kultūros centro remontą iki sutartyje su UAB „Irdaiva“ numatyto termino – 2019 m. liepos mėn., užsakovui – Švenčionių rajono savivaldybei – reikia turėti virš milijono eurų šių darbų finansavimui. Šiais metais iš rajono biudžeto tam skirta tik 50 tūkst. eurų, o iš valstybės investicijų programos – nei vieno cento. Manau, kad nėra tobulas rajono valdžios sprendimas skubiai atlaisvinti kultūros centro patalpas, kai toks menkas darbų finansavimas. Galima buvo ramiai tęsti kultūrinę veiklą iki vasaros, nes statybininkai su tokiu finansavimu atliks numatytus darbus per du mėnesius. Nebent jie dirbs be garantuoto apmokėjimo už darbus – skolon, bet tai rizikinga. Nors šiemet vėl bus viršplaninių lėšų biudžete, jos bus skirtos einamosioms išlaidoms padengti. Prognozuoju, kad dėl rajono mero Rimanto Klipčiaus vykdomų neprotingų veiksmų su valstybės institucijų atstovais, nebus šiemet eurų srauto ir iš Vilniaus pusės.

Rangos darbų sutartyje numatyta pratęsti darbų atlikimo terminą dėl iškilusių įvairių problemų du kartus po 12 mėnesių.

Tikėkimės, kad nereikės Švenčionėlių meno aktyvui trejus metus laukti naujos modernios kultūrinės aplinkos...

 

 
Reklaminis skydelis