Mes turime 554 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1354
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19775
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:101524
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Kas yra žemės ūkio valdos ekonominis dydis?

2018 m. balandžio 11 d., trečiadienis Nr.26 (1750)

Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos priemonių ir veiklos sričių administravimo tikslais pareiškėjo žemės ūkio valdos dydžiui įvertinti yra naudojamas piniginiais vienetais išreikštas rodiklis – produkcijos standartine verte išreikštas žemės ūkio valdos ekonominis dydis (VED). Kadangi šis rodiklis apskaičiuojamas kaip žemės ūkio valdos visos produkcijos standartinės vertės ir žemės ūkio valdos pajamų, gautų už paslaugas žemės ūkiui, suma, šnekamojoje kalboje dažnai vartojamas ir kaip trumpinys ,,SP“ (standartinė produkcija). Produkcijos standartine verte, išreikšto žemės ūkio valdos ekonominio dydžio apskaičiavimo tvarkos aprašas, patvirtintas žemės ūkio ministro 2014 m. birželio 23 d. įsakymu Nr. 3D-382. Už produkcijos standartine verte išreikšto žemės ūkio valdos ekonominio dydžio apskaičiavimą yra atsakinga VĮ žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras (ŽŪIKVC).

Mokesčiams, kuriais apmokestinami žemės ūkio veiklos subjektai, administruoti naudojamas žemės ūkio valdos ar ūkio ekonominiam dydžiui apskaičiuoti EDV raidėmis žymimas rodiklis. Šis rodiklis parodo žemės ūkio valdos ar ūkio ekonominiam dydį, apskaičiuotą atsižvelgiant į bendrąjį standartinį gamybinį pelną, kuris yra išreiškiamas ekonominio dydžio vienetais.  Šis žemės ūkio valdos ar ūkio ekonominio dydis, išreiškiamas ekonominio dydžio vienetais, (EDV) apskaičiuojamas vadovaujantis Žemės ūkio valdos ar ūkio bendrojo standartinio gamybinio pelno ir ekonominio dydžio, išreiškiamo ekonominio dydžio vienetais, apskaičiavimo tvarkos aprašu, patvirtintu žemės ūkio ministro 2010 m. gruodžio 23 d. įsakymu Nr. 3D-1106.

Lietuvos kaimo plėtros 2014-2020 m. programos priemonėms administruoti EDV nėra naudojamas. Pastaruoju metu EDV naudojamas tik mokesčiams administruoti.

Valstybinio socialinio draudimo sistemoje nustatyta, kad žemės ūkio veiklą vykdantys gyventojai, kurių žemės ūkio valdos ar ūkio ekonominis dydis yra lygus 4 EDV ir didesnis, yra laikomi savarankiškai dirbančiais asmenimis. Tai reiškia, kad minėti gyventojai, yra draudžiami pensijų, ligos ir motinystės socialiniu draudimu ir turi mokėti VSD (valstybinio socialinio draudimo) įmokas.

Sveikatos draudimo srityje EDV naudojamas kaip kriterijus taikyti lengvatinį sveikatos draudimo įmokų tarifą: nustatyta, kad žemės ūkio veiklą vykdantiems gyventojams, kurių žemės ūkio valdos ar ūkio ekonominis dydis yra lygus 2 ir mažesnis, taikomas lengvatinis 3 proc. įmokų tarifas, didesnius kaip 2 EDV ūkius ar valdas turintys gyventojai apmokestinami 9 proc. įmokų tarifu.

ŽŪM inf.