Mes turime 340 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1692
mod_vvisit_counterŠią savaitę:17893
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:93923
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Jei už konsultavimą norite gauti NMA paramą

2012 m. vasario 18 d., šeštadienis Nr.14 (1157)

Vigita Valatkevičiūtė augalininkystės konsultantė Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos (LŽŪKT) Švenčionių biure pradėjo dirbti praeitų metų viduryje. Per darbo pusmetį susipažinta su dabartine rajono žemdirbių situacija, pagelbėta ne vienam žemdirbiui, sprendžiant jų problemas. Didžioji jaunosios specialistės klientų dalis – ekologiniu ūkininkavimu užsiimantys žemdirbiai.
Vigitą VALATKEVIČIŪTĘ kalbina Bronius NARKŪNAS.

 

- Pirmiausia paminėjote ekologiškai ūkininkaujančius žemdirbius. Kodėl?

- Švenčionių rajone didžioji dalis augalininkyste besiverčiančių ūkių – ekologiniai, todėl dažniausiai tenka konsultuoti šios žemdirbystės krypties atstovus. Dažniausiai jiems iškyla sėjomainos, piktžolių naikinimo ir kitos problemos. Žinoma, Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos augalininkystės konsultantai paslaugas teikia ir tradiciniams ūkiams, kurie savo veikloje naudoja chemines augalų apsaugos priemones.

- Kiek biure yra konsultantų?

- Švenčionių LŽŪKT biure dirba 4 konsultantai: gyvulininkystės, augalininkystės, ūkio apskaitos bei ekonomikos. Norėdami, kad atėjęs į biurą klientas gautų daugiau paslaugų po vienu stogu, atsiradus inžinerinių paslaugų poreikiui, į pagalbą kviečiamės inžinierių iš Elektrėnų biuro.

- Augalininkystei, kaip ir kitoms ūkinės veiklos sritims, suinteresuotiems žmonėms teikiamos konsultavimo paslaugos, be abejo, mokamos. Kaip visa tai reikia įforminti praktiškai?

- Paslaugos mokamos, teikiamos ir pasirašiusiems sutartį su LŽŪKT, ir jos neturintiems. Mes visada siūlome pasirašyti sutartį, tapti nuolatiniu klientu, kadangi dėl šios priežasties sumažėja konsultacijų kaina. Bendraujame su klientais, deriname, kiek ir kokių paslaugų jiems gali prireikti per metus. Atsižvelgiant į tai deriname valandų skaičių metams, kurias klientai gali išnaudoti.

- Ar žemdirbys, nesudaręs su Konsultavimo tarnyba rašytinės sutarties, gali tikėtis konsultacijos jam rūpimu klausimu?

- Be jokios abejonės. Tik tokio konsultavimo įkainiai nežymiai didesni. Kaip ir kasmet nuo kovo mėnesio prasidės projektas, remiamas valstybės lėšomis, pagal kurį žemdirbiams galėsime suteikti trumpas, iki pusės valandos, konsultacijas nemokamai.

- O ar yra remiamos ilgesnės trukmės konsultacijos?

- Apsilankiusius mūsų konsultavimo biure supažindiname su Lietuvos kaimo plėtros 2007-2013 metų programos priemone „Naudojimasis konsultavimo paslaugomis“. Joje yra numatytos 5 veiklos sritys:

1. Konsultavimo paslauga dėl ūkio atitikties, įvertinant teisės aktų nustatytus valdymo ir geros agrarinės bei aplinkosaugos būklės reikalavimus, darbo saugos standartus;

2. Konsultavimo paslauga dėl teisės aktų nustatytų valdymo ir geros agrarinės bei aplinkosaugos būklės reikalavimų, neatitikčių ar pažeidimų pašalinimo, darbo saugos standartų įgyvendinimo;

3. Konsultavimo paslauga agrarinės aplinkosaugos klausimais dalyvaujantiems ar ketinantiems dalyvauti agrarinės aplinkosaugos priemonėse asmenims;

4. Konsultavimo paslauga ūkio veiklos buhalterinės apskaitos tvarkymo klausimais;

5. Konsultavimo paslauga miškų ūkio veiklos klausimais.

- Jūs supažindinate, ir jei žmogus nori sudalyvauti šioje priemonėje, ką jam toliau daryti?

- Norintys dalyvauti šioje priemonėje ir gauti paramą, turi pristatyti užpildytą paraišką Nacionalinei mokėjimo agentūrai prie Žemės ūkio ministerijos. Paraišką interesantas gali užsipildyti pats arba tą padaryti galime mes. Patvirtinus paraišką, sudarome konsultavimo sutartį pagal šią priemonę.

- Ar pernai turėjote daug tokių sutarčių?

- Daugiau nei 30. Apskritai per priemonės gyvavimo laikotarpį Konsultavimo tarnyba įvertino daugiau nei 1500 ūkių visoje Lietuvoje. Svarbu paminėti, kad pasinaudojus ūkio vertinimo paslauga LŽŪKT suteikia 50 proc. nuolaidą (iki 1726 Lt) konsultacijoms buhalterinės apskaitos klausimais.

- Ar kalendoriniams metams pasibaigus, baigiasi ir sutarčių galiojimo laikas?

- Ne, metams pasibaigus, sutarčių galiojimo laikas nesibaigia. Numatytos konsultavimo veiklos turi būti įgyvendintos iki 2015 metų gruodžio 31 dienos.

 

Vertėtų priminti ir paramos dydį:

pagal pirmąją veiklos sritį – iki 1209 Lt, finansuojant 80 proc. tinkamų išlaidų;
pagal antrąją veiklos sritį – iki 2244 Lt, finansuojant 80 proc. tinkamų išlaidų;
pagal trečiąją veiklos sritį – iki 1726 Lt, finansuojant 80 proc. tinkamų išlaidų;
pagal ketvirtąją veiklos sritį – iki 1726 Lt, finansuojant 50 proc. tinkamų išlaidų;
pagal penktąją veiklos sritį – iki 1726 Lt, finansuojant 80 proc. tinkamų išlaidų.
 

 
Reklaminis skydelis