Mes turime 348 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1552
mod_vvisit_counterŠią savaitę:11739
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:87769
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Žolės deginimas gali brangiai kainuoti

2018 m. balandžio 18 d., trečiadienis Nr.28 (1752)

Priešgaisrinės ir aplinkos apsaugos vykdomi reidai Švenčionių rajone

Su pavasariu, su bundančia gamta prasideda ir lauko darbai. Ne visi jie gamtai naudingi. Sausos žolės, nendrių, pernykščių lapų, šiaudų deginimas atneša daug nelaimių, pirmiausia – gamtai. Degančiose pievose žūsta vabzdžiai, perintys paukščiai. Iš liepsnojančios pievos ugnis neretai persimeta į miškus, sodybas, ūkinius pastatus. Dėl žolės gaisrų gamta patiria milžiniškų nuostolių.

Balandžio mėn., siekiant užtikrinti gaisrų, ypač kylančių kaimo vietovėse ir atvirose teritorijose, prevenciją, Vilniaus apskrities PGV Švenčionių priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnai kartu su LR aplinkos ministerijos Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Švenčionių rajono agentūra pradėjo bendrą reidą per atviras teritorijas Švenčionių r. sav.

Balandžio 13 d. reido metu Piorkų kaime, Pabradės sen., pastebėtas apie 5 arus išdegęs plotas prie pat gyvenamojo namo. Namo savininkas L. Ž. prisipažino, kad degino pernykštę žolę. Vykstant į Magūnų kaimą, buvo pastebėti dūmai. Magūnų g., Kločiūnų k., Pabradės sen., šalia kelio R. P. degino augalinės kilmės atliekas ir paliko smilkstančią ugniavietę be priežiūros. To užteko, kad be priežiūros palikta ugnis persimestų į ražienas. Išdegė 15×20 m ražienos plotas.

Balandžio 16 d. pažeidimus padariusiems piliečiams surašyti administracinio nusižengimo protokolai su administraciniais nurodymais.

Administracinių nusižengimų kodekse pagal 286 straipsnį dėl aplinkos apsaugos reikalavimų pažeidimo už sausos žolės, nendrių, nukritusių medžių lapų, šiaudų, laukininkystės ir daržininkystės atliekų deginimą numatyta administracinė atsakomybė ir gali būti skiriama nuo 30 iki 230 eurų bauda, o juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo 60 iki 300 eurų. Be to, vengimas imtis priešgaisrinės apsaugos priemonių, pastebėjus savo žemėje ražienų ar nesugrėbtų (nesurinktų) šiaudų gaisrą, gali užtraukti baudą žemės savininkams, naudotojams ir valdytojams nuo 30 iki 170 eurų. Ražienų, nenupjautų ir nesugrėbtų (nesurinktų) žolių, nendrių, javų ir kitų žemės ūkio kultūrų deginimas užtraukia baudą asmenims nuo 50 iki 300 eurų, juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo 120 iki 350 eurų.

Be to, gali tekti atlyginti ir gamtai padarytą žalą, kuri kartais siekia ne vieną tūkstantį eurų, o Nacionalinė mokėjimo agentūra prie Žemės ūkio ministerijos, esant žolės deginimo atvejams, gali taikyti sankcijas išmokant paramą.

Kad išvengtumėte pražūtingų gaisrų ir grėsmingų sankcijų, atsispirkite pagundai ugnies pagalba tvarkyti pernykštę žolę laukuose.

Švenčionių PGT inf.

 
Reklaminis skydelis