Mes turime 152 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1067
mod_vvisit_counterŠią savaitę:11254
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:87284
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Ekologinėgamyba: sankcijos turi būti proporcingos pažeidimo mastui

2018 m. balandžio 21 d., šeštadienis Nr.29 (1753)

Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) siekia užtikrinti, kad vartotojų stalą pasiektų iš tiesų ekologiški produktai, pagaminti laikantis griežtų ekologinei gamybai keliamų reikalavimų. Šią savaitę ŽŪM susirinkę Ekologinės žemės ūkio ir maisto produktų gamybos tarybos nariai diskutavo dėl taikytinų sankcijų, nustačius neleistinas ekologinėje gamyboje medžiagas. Taryboje vieningai sutarta, kad sankcijos turi būti griežtos, tačiau proporcingos pažeidimo mastui.

Norint, kad vartotojams būtų tiekiami tikrai ekologiški produktai, kontroliuojamas visas ekologiškų produktų gamybos procesas „nuo lauko iki stalo“. Ūkiuose tikrinami ne tik laukai, sodai, šiltnamiai ir ganyklos, gyvulių laikymo sąlygos lauke ir tvartuose, bet ir pirkimų bei pardavimų dokumentacija, įrašai gyvulių priežiūros žurnaluose, imami ir nepriklausomose akredituotose laboratorijose tiriami mėginiai dėl neleistinų ekologinėje gamyboje medžiagų naudojimo auginimo, sandėliavimo ar gamybos proceso metu.

Per metus bent kartą patikrinamas kiekvienas ekologinės gamybos ūkis ar įmonė, o 10 proc. sertifikuotų subjektų tikrinami papildomai nepranešus. Nesilaikantys reikalavimų gali sulaukti tikrai nemažų bėdų. Nustačius ekologinėje gamyboje neleistinų medžiagų naudojimą laukia ypač griežtos sankcijos – produkcija ir ūkis netenka ekologinės gamybos statuso.

Visos ekologiškų produktų kontrolės procese dalyvaujančios institucijos nuolat stiprina kontrolę ir bendromis pastangomis siekia užtikrinti, kad produktai, užteršti neleistinomis medžiagomis, į rinką nepatektų. Nuolat peržiūrimi ir kontrolės mechanizmai bei galiojančios sankcijos.

iuo metu Ekologinės žemės ūkio ir maisto produktų gamybos taryboje diskutuojama apie galimybes detalizuoti sankcijas, apibrėžti, kokios jos turėtų būti taikomos esant tyčiniams, pakartotiniams ar netyčiniams pažeidimams, kurių ūkininkas, net ir labai stengdamasis, negalėjo išvengti.

 
Reklaminis skydelis