Mes turime 191 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3504
mod_vvisit_counterŠią savaitę:17503
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:64829
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Krašto praeitis ir senolių patirtis mokyklos muziejuje

2012 m. vasario 18 d., šeštadienis Nr.14 (1157)

Jau šeštą mėnesį Švenčionėlių progimnazijoje vykdomos įvairios projekto „Prikelkime senolių patirtį iš krašto praeities“ veiklos. Projektas TAPK (Tobulėk. Auk. Pažink. Kurk. „Neformaliojo švietimo paslaugų rėmimo sistemos sukūrimas savivaldybėse“) administruojamas Švietimo mainų paramos fondo, finansuojamas Europos socialinio fondo ir Lietuvos Respublikos lėšomis.

Sausio mėnesio pradžia buvo intensyvaus darbo mokyklos kraštotyros muziejuje laikas. Švenčionėlių progimnazijos kraštotyros muziejus įkurtas 1963 m., o iš jo įkūrėjos A.Duksienės iki šiol gauname naudingos informacijos apie Švenčionėlių miesto ir mokyklos istoriją. 1994-1995 m. galima pavadinti muziejaus atgimimo metais, muziejaus atgaivinimo idėją aktyviai rėmė ir skatino tuometinė mokyklos direktorė Laimutė Šapokienė ir pavaduotojas Petras Slabada. 1998 m. 35-ojo muziejaus gimtadienio proga tuometinė mokyklos direktorė Teresa Sansevičienė skyrė muziejui didesnes patalpas, aprūpino nauju inventoriumi. Nuo 2010 m. dabartinės mokyklos direktorės Ritos Gasparevičienės dėka jau turime keturis kambarius, 2010-2011 m. m. buvo atliktas muziejaus remontas, todėl mūsų pareiga buvo sutvarkyti muziejaus atskirų skyrių ekspozicijas. Dirbom, kaip skruzdėlytės: nešėm eksponatus, kiekvienam ieškojom tinkamos vietos, dėjom į lentynas, valėm dulkes, ruošėm ekspoziciją „Mano gimtieji Švenčionėliai“ atvykstantiems projekto partneriams. Parengėme programėlę, ekskursiją po mokyklą ir muziejų bei jau projekte nuveiktų veiklų apžvalgą. Labai džiaugiamės, kad svečiams iš Ukmergės Jono Basanavičiaus ir Antano Smetonos gimnazijų bei Ukmergės r. Pabaisko, Deltuvos ir Vidiškių pagrindinių mokyklų pas mus patiko, sužavėti jie buvo ir mokyklos muziejumi.

Taip pat rinkome medžiagą apie tėvelių, mamyčių, senelių ir močiučių vaikystės žaislus ir žaidimus, dalinomės informacija tarpusavyje, o mūsų vadovė Nijolė pamokė mus pasigaminti skudurinę lėlytę, kurią ji daryti išmoko vaikystėje iš savo senelės. Surengėme parodėlę „Skudurinė lėlytė“.

Dalyvavome turiningose edukacinėse Kaltanėnų UTC veiklose, kurioms rengėme prisistatymus, rinkome informaciją, mokėmės dainų.

Kartu su istorijos mokytoja, projekto vadove Nijole Kapačinskiene, vykome į Lietuvos Respublikos Seimą. Dalyvavome iškilmingame „Atmintis gyva“ minėjime, skirtame Lietuvos Laisvės ginėjų dienai atminti, Kovo 11-osios salėje. Klausėmės Seimo Pirmininko pavaduotojų, Kariuomenės vado, Akto signatarų, Seimo narių pranešimų. Buvome pakviesti į Seimo valgyklą, kurioje vaišinomės kareiviška koše ir karšta arbata.

Visose projekto veiklose įgijome daug patirties ir patyrėme gerų įspūdžių.

Aleksandras ZUBKOVAS
Saulius KALECKAS
Švenčionėlių progimnazijos projekto TAPK dalyviai