Mes turime 253 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:788
mod_vvisit_counterŠią savaitę:25918
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:73244
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Pasaulinę veterinarijos dieną pasitinkant – apie džiaugsmus ir rūpesčius

2018 m. balandžio 28 d., šeštadienis Nr.31 (1755)

Paskutinį balandžio šeštadienį minima Pasaulinė veterinarijos diena. Profesinės šventės išvakarėse apie situaciją rajone veterinarijos srityje ir planus ateičiai kalbėjausi su Švenčionių VMVT viršininku-valstybiniu inspektoriumi Gediminu ADOMAVIČIUMI.

- Gerbiamasis Gediminai, vis dar girdime ir skaitome apie afrikinį kiaulių marą (AKM). Lietuvoje ne tik miškuose šernų, bet ir namų ūkiuose kiaulių randama užsikrėtusių AKM. O kaip situacija Švenčionių rajone?

- Afrikinis kiaulių maras – tai liga, apie kurią daug kalbama ir rašoma, yra padariusi daug žalos kiaulių laikytojams Lietuvoje. Mūsų rajone ši liga buvo nustatyta 2014 m. aštuoniems ir 2015 m. šešiems šernams. Jau treti metai kaip Švenčionių r. miškuose nerandama nugaišusių ir nenušaunama užsikrėtusių šernų. 2017 m mūsų rajone sumedžiota 125 šernai, visi jie buvo sveiki. Iš viso nuo šių metų pradžios Lietuvos laukinėje faunoje AKM patvirtintas 784 vietose 1913 šernų (1798 gaišenose ir 159 sumedžiotuose). Deja, šernų gaišenos Lietuvoje randamos kasdieną, ir šie skaičiai didėja.

- Dar viena grėsmė – paukščių gripas.

- Taip, tai taip pat dažnai spaudoje minima liga, kol kas ji aplenkia Lietuvą, nors pasauliniu mastu liga plinta po visą Europą. Protrūkiai paukščių laikymo vietose užregistruoti penkiose šalyse: Prancūzijoje, Italijoje, Olandijoje, Švedijoje ir Bulgarijoje. Laukiniams paukščiams diagnozė patvirtinta šešiose šalyse: Danijoje, Olandijoje, Švedijoje, Vokietijoje, Bulgarijoje, Anglijoje ir Airijoje.

- Lietuvoje daug kalbama apie biurokratizmo ir popierizmo mažinimą. Ar kas daroma jūsų kuruojamoje srityje?

- Prioritetinis šių metų uždavinys – lengvinti administracinę naštą verslui, ypač smulkiajam žemės ūkio verslui. Mažinsime patikrų skaičių, reikalaujamų dokumentų kiekį, daugiau dėmesio skirsime konsultavimui. Numatyti aiškesni ir paprasčiau įgyvendinami reikalavimai gamybos patalpoms, pildomiems žurnalams.

- Žmonėms rūpi maisto produktai, VMVT turi svertus, kaip užtikrinti, kad prastos kokybės maisto produktai nepatektų ant mūsų stalo.

- Maisto saugos srityje VMVT šiemet skirs didesnį dėmesį mokyklų, darželių bei ligoninių maitinimui. Bus kreipiamas didesnis dėmesys į akrilamido kiekį maisto produktuose, tai medžiaga galinti didinti riziką susirgti onkologinėmis ligomis. Dažniausiai vartojami produktai, kuriuose gali susidaryti akrilamidas – keptos, gruzdintos bulvytės, bulvių traškučiai, kava, sausainiai ir kt.

- Patikrinimai visada sukelia tam tikrą stresą. Ar dažnai juos organizuojate?

- Žinia, kad maisto gamybos ir prekybos objektai bus tikrinami apie 40 proc. rečiau, tikriausiai nenuliūdins įmonių savininkų. Tikiuosi, jie mūsų nenuvils, o vartotojai nenukentės. Beje, noriu pabrėžti, kad netinkamai besitvarkantys maisto tvarkymo subjektai lengvai gali būti sudrausminti vartotojų. Gavę skundą mūsų inspektoriai reaguos neatidėliotinai ir jeigu trūkumai pasitvirtins, tokie subjektai, po adekvačių poveikio priemonių, bus priskirti padidintos rizikos grupei ir tikrinami dažniau.

- Antibiotikai ne tik vaistas, bet dažnai jų randama ir maisto produktuose.

- Taip, tai tiesa, todėl ir stiprinama kova su didėjančiu bakterijų atsparumu antibiotikams ir dėl to kylančios grėsmės visuomenės ir gyvūnų sveikatai. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba yra patvirtinusi kovos su bakterijų atsparumu antibiotikams veiksmų planą. Pagal šį planą bus stiprinama antibiotikų naudojimo veterinarijoje kontrolė.

- Daug teko skaityti apie maisto kokybę mokyklose, darželiuose. O kokia ta kokybė mūsų rajone?

- Pagirtina tai, kad rajono mokymo įstaigose ir darželiuose ženkliai pagerėjo maisto tiekimo organizavimas, maisto paruošimo kokybė, sumažintos kainos. Su mūsų inspektoriais mokyklų ir darželių maisto ruošimo skyrių patikrinimuose dalyvauja Kultūros, švietimo, jaunimo ir sporto skyriaus vedėja T.Sansevičienė ir vyriausioji specialistė J.Beriozovienė. Tikiuosi, kad toks bendradarbiavimas bus vaisingas ir pasitarnaus mūsų jaunimo sveikatingumo gerinimui.

- Vis dar matome benamių gyvūnų. Nors ir kaip būtų gaila, ne visi turi galimybę juos priglausti, o kiti pasmerkti badauti ir toliau daugintis.

- Esu labai dėkingas Švenčionių rajono savivaldybės administracijai ir Žemės ūkio skyriui už sudarytą sutartį su VšĮ „Vyšnių sodas“, kurios pagrindinis veiklos tikslas - spręsti benamių kačių dauginimosi problemą, taip pat ir sunkiai sužalotų beglobių šunų ir kačių prieglauda ir gydymas. Į šią įmonę galima kreiptis pagalbos telefonu 112. Manau, kad beglobių šunų ir kačių populiacija rajone ženkliai sumažės.

- Su kokiom nuotaikom pasitinkate profesinę šventę?

- Kaip ir kiekviena profesinė šventė, žinoma, džiugina, nes supranti, kad atlieki visuomenei naudingą darbą, bet kiek liūdina gyvūnų skaičiaus pakitimai pas rajono gyventojus. Kiek liūdnesnė žinia, kad vidutinis mūsų kolektyvo amžius didėja, o jaunimo į valstybės tarnybą dėl įsigaliojančio optimizavimo priimti negalime. Laukiame jaunų veterinarijos entuziastų, galinčių įsteigti smulkių gyvūnų veterinarijos kliniką Švenčionių mieste.

- O gyvūnų rajone daugėja ar mažėja? Čia turiu omenyje žmonių laikomus.

- 2017 m. buvo įvairiai – vienų daugėjo, kitų mažėjo. Pavyzdžiui: galvijų – 2521 (-179), arklių – 153 (-27), avių – 2240 (+90), bičių šeimų – 4320 (+100), suženklintų (čipuotų) šunų, kačių - 183.

- Jau daug metų rajone dirba privatūs veterinarijos gydytojai. Jiems, manau, ir tenka pagrindinis krūvis.

- Turime šaunią septynių privačių veterinarijos gydytojų komandą, kuri gerai darbuojasi ir išsilaiko šiais nelengvais žemės ūkiui laikais. Per visą mano beveik 9-erių metų darbo laikotarpį nesu sulaukęs pretenzijų ir skundų iš gyvūnų laikytojų dėl blogo arba nekompetentingo privačių veterinarijos gydytojų darbo. Už ką esu jiems labai dėkingas.

- Gerb. Gediminai, ko palinkėtumėte savo kolegoms profesinės šventės proga?

- Gerbiami kolegos, profesinę šventę kasmet švenčiame paskutinį balandžio šeštadienį. Šiandien be veterinarijos gydytojo sunkiai įsivaizduojamas žemės ūkis, gyvulininkystė, maisto pramonė, vartotojas. Džiaugiuosi, kad dirbate atsakingai ir nuoširdžiai. Sveikinu Jus Pasaulinės veterinarijos dienos proga! Linkiu daug sveikatos, optimizmo, išminties, entuziazmo ir didelės sėkmės kasdieniuose darbuose.

- Ačiū už pokalbį.

Algis JAKŠTAS

Â