Mes turime 642 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5811
mod_vvisit_counterŠią savaitę:24232
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:105981
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Tarybos nariai rėžė merui: „Peržengtos visos ribos – melas, šmeižtas, nepagarba tapo kasdienybe“

2018 m. gegužės 12 d., šeštadienis Nr.34 (1758)

Keturi tarybos narių pareiškimai merui tapo šaltu dušu, po kurio jis sakė kalbėsiąs, bet taip nieko ir nesugebėjo rišliai pasakyti.
 

Taryboje įsigali diktatūra?

Meras važinėjasi po rajoną ir skaito gyventojams mero ir rajono tarybos veiklos ataskaitą. Vienas prie vieno kopijuoja visas buvusio ilgamečio mero Vytauto Vigelio sukurtas tradicijas – nieko naujo, nieko savo nesugalvoja. Tiesa, rajono tarybos posėdžiuose naujovių, priklausančių tik Rimantui Klipčiui, yra. Tarybos narių pasisakymai apriboti 1 minutės trukme, o kai meras teikia ataskaitą, visi tarybos nariai užčiaupti visiškai – negalima nei klausimų teikti, nei pasisakyti. Be jokių abejonių galima drąsiai sakyti, kad tokio absurdo ir muštro mūsų rajone niekad nėra buvę. Net tarybiniais metais. Buvęs ilgametis rajono vykdomojo komiteto sekretorius Jonas Builys pasakojo, kad buvo atvirkščiai, deputatai buvo skatinami posėdžiuose pasisakyti, o jeigu pastebėdavo, kad kažkuris ilgą laiką tyli, sekretorius asmeniškai paragindavo pasisakyti. O štai nepriklausomoje Lietuvoje , net sunku patikėti, jaunas meras įvedė savotišką diktatūrą ar kaip čia pavadinti.

Tarybos nariams liko vienintelė galimybė nevaržomiems pasisakyti – pareiškimai, bet jie skaitomi tarybos posėdžio pabaigoje. Taip buvo ir balandžio 28 d. Buvo perskaityti 4 pareiškimai, bet juose turinio galbūt net daugiau, negu posėdžio darbotvarkėje. Pareiškimus skaitė skirtingų partijų tarybos nariai: Vytautas Bulka, Kęstutis Trapikas, Vida Rastenienė, Vytautas Vigelis. Valdantieji nesiteikė išklausyti – išėjo iš salės.

 

Apie Orvelo gyvulių ūkį, studijų metus ir skolas

Vytautas Bulka pareiškimą pradėjo nuo įdomios pažinties kelionės į Turkiją metu. Ministerijoje dirbantis asmuo, pasirodo, studijavęs pedagoginiame institute tuo metu, kai, kaip sakė V.Bulka, pedagoginio bendrabučiui vadovavo mero tėvas Rimas Klipčius. Sakė, buvę ką prisiminti...

V.Bulka taip pat pranešė, kad opozicija yra gavusi medžiagos apie galimai audringą mero studijų gyvenimą. „Kas gi buvo studijavimo laikotarpiu? Tai gali prilygti bombai. Pats negaliu patikėti, kad taip galėjo būti“, - sakė V.Bulka. Jis taip pat pripažino, kad kol kas medžiaga nepatikrinta, bet pažadėjo tikrinti - tokias galimybes opozicija turi.

Į savo pareiškimą tarybos narys įpynė ir garsųjį Orvelo „Gyvulių ūkį“, kur didelis paršas įgauna vis daugiau valdžios ir ją nuolat plečia... Kas skaitė, lengvai supras, o kas dar neskaitė – gera paskata perskaityti.

V.Bulka kreipėsi į merą ir rajoną valdančią kompaniją, prašydamas nepamiršti žmogiškumo. Rajono valdžia taip nutolo nuo žmogiškųjų vertybių, kad nebeliko net elementarios pagarbos nei gyviems, nei mirusiems. Du rajono Garbės piliečiai – Konstantas Ramelis ir Kazimiera Prunskienė šventė jubiliejus, juos sveikino šalies valdžios atstovai, o rajono vadukai nesiteikė. Mirė ilgamečiai savivaldybės darbuotojai šviesios atminties Stanislovas Podvoiskij, Danutė Vigelienė, vienas pirmųjų verslininkų rajone Grigorij Kovaliov, kuris, kaip nuskambėjo pareiškime, buvo apmokėjęs 20 tūkst. mero tėvo skolas (sako, yra dokumentai, pervedimai). Rajono valdžia net mirusiųjų nepagerbė. „Ar tai ne Orvelo „kiaulių ūkis“?“ - retoriškai klausė V.Bulka.

 

K.Trapikas: „Turėkim tą ribą, kurios negali politikai peržengti“

Tarybos narys buvęs vicemeras Kęstutis Trapikas, ankstesniame posėdyje išgirdęs iš mero nepagrįstų kaltinimų, sakė: „Meras mano adresu pasakė daug šmeižto, melagingos informacijos. Ir šiandien nuskambėjo teiginys, kad aš, būdamas Nusikaltimų prevencijos komisijos pirmininkas, dalinau maisto paketus. Taip, tai buvo vienas geriausių komisijos sprendimų – už tarybos sprendimu skirtas lėšas išdalinti maisto davinius socialinės rizikos šeimoms. Mes galbūt dažnai juos kritikuojam, kontroliuojam, o tąkart seniūnai pasakojo, kokie jie buvo nustebę, kai prieš Kalėdas gavo tuos paketus. Ant paketų nebuvo parašyta, kad nuo mero, nebuvo parašyta nuo Trapiko, kaip meras R.Klipčius bando pasakyti, jog tai buvo mano rinkimų kampanijos dalis. Buvo aiški pagarba žmogui, kuriam galbūt atsitiko nesusipratimų gyvenimo kelyje. Mere, aš nustebintas jūsų tokio ciniškumo, kai jūs prieš rinkimus galbūt dalinat lojaliems, o nekreipiat dėmesio į tuos galbūt laikinai paklydusius.“

K.Trapikas klausė, kodėl būtent tos pačios komisijos priimtų sprendimų nupirkti ir išdalinti socialinės rizikos šeimoms dūmų detektorius, jauniesiems pasieniečiams - marškinėlius meras nevadina kažkieno rinkimų kampanija. O kaip pavadinti knygelių dalinimą vaikų darželiuose, kai vadovės prieš tai oficialiai paskelbia: „Nuo rajono mero“? Paskutinė tokių knygelių partija buvo net pažymėta asmeniniu mero antspaudu! Už kokias lėšas šios žymėtos knygelės pirktos, tikimės, rajono taryba kada nors ištirs.

K.Trapikas atsikirto ir dėl nuolat kartojamų kaltinimų, neva jis pardavė Švenčionėliuose sporto kompleksą. „Toliau buvo teiginys – daugiau skambėjo nuo visuomenėje taip vadinamo „rajono valdytojo“ - mero tėvo Rimo Klipčiaus, kad Trapikas pardavė sporto kompleksą. „Švenčionėlių keramikai“ priklausančius ir ne vieną, o du kompleksus, vieną pardavė, o kitą išnuomojo įmonės vadovybė. Gal jūs mane dar apkaltinsit, kad „Švenčionėlių keramika“ pardavė „Mineraliniams vandenims“ puikią poilsio bazę? Gal dėl to aš kaltas? Tai rinkit žodžius.“

K.Trapikas priminė Klipčiams itin nemalonius dalykus – sunaikintas jiems priklausiusias įmones, kai kituose rajonuose tokios įmonės sėkmingai dirba. „Aš nesigilinu, į kokią padėtį, mere, jūsų tėvas įstūmė „Švenčionėlių agrochemiją“ , melioraciją, kiek žmonių negavo atsiskaitymų, kiek buvo tyčinių bankrotų, - kalbėjo K.Trapikas.

Peržengta riba K.Trapikas pavadino kaltinimus, neva jo žmona važinėjo matuoti baldų socialinių paslaugų centre, kai tuo tarpu jos įmonė „Gieva“ net nedalyvavo viešajame pirkime, ir todėl nebuvo kam atlikti matavimus.

„Mere, jūs peržengėte ribas! Nevelkite į oponavimą man mano šeimos“, - reikalavo buvęs vicemeras. Jis prisiminė atvejį, kai Klipčiaus laikraštyje eilinį kartą apipiltas purvais buvo nusprendęs atjungti vandenį liberalų pastate. Pasirodo, liberalai gauna vandenį iš K.Trapiko malonės - iš jam priklausančio pastato. Pamatęs lange mero motiną, mokančią vaikus anglų kalbos, sako, atsisakęs savo sumanymo ir pagalvojęs: „Prie ko čia Jolanta, prie ko čia tie vaikai? Turėkim tą ribą, kurios politikai negali peržengti“.

Baigdamas K.Trapikas užsiminė, kad supranta, kas kelia mero įniršį: „Aš suprantu, dega, dega... Nėra ta jūsų veikla ypatinga, kaip jūs čia skelbiat“. K.Trapikas sakė, kad ir jam skaudu, todėl jis įsivaizduoja, kai ir merui nesmagu, kai, pavyzdžiui, Švenčionėliuose ir Švenčionyse Taikos kvartale tiesiami šaligatviai, asfaltas, o po juo nebus remontuojami vandentiekis ir kanalizacija. „Aš irgi nesuprantu, kodėl taip įvyko. Gal daugiau mąstykite apie rajono ateitį, o ne bandykite taip primityviai žeminti žmones tokiai metodais, kurie merui netinka“, - baigdamas pareiškimą į merą kreipėsi K.Trapikas.

 

Vida Rastenienė: „Tokio mažumos tarybos narių ignoravimo dar nebuvo“

Buvusi ilgametė rajono savivaldybės administracijos direktorė Vida Rastenienė posėdžiuose visada pasižymi korektiškumu. Taip buvo ir šįkart. „Buvo skaitoma mero ataskaita, ir mums, tarybos nariams, neleido pateikti klausimų, pasisakyti, todėl šiandien drįsau pasisakyti. Daug yra netiesos, kurią ataskaitoje meras teikė. Tokio tarybos narių ignoravimo, arba atrinkimo „savi“ ir „nesavi“ dar neteko matyti“, - sakė tarybos narė.

Ignoruoja tarybos narius ne tik meras, bet ir jo pavaldiniai. V.Rastenienė sunkiai surado žodžius tarybos sekretorės elgesiui apibūdinti. Tarybos sekretorė, kuri turėtų būti vienodai paslaugi visiems tarybos nariams, opozicijoje arba mažumoje dirbančių tarybos narių tarsi nemato ir negirdi: medžiagos nepateikia, į paklausimus neatsako. Tarybos narė D.Žižienė, pateikusi paklausimą tarybos sekretorei dar praėjusių metų gruodžio mėnesį, atsakymo iki šiol nesulaukė.

Vida Rastenienė taip pat nuo gruodžio 22 d. iki šiol negavo atsakymo į paklausimą merui. Per tą laiką antrą kartą kreipėsi į merą, bet jokio atsakymo. „Esu priversta trečią kartą kreiptis ir pareikšti, kad meras Rimantas Klipčius pažeidžia LR Vietos savivaldos įstatymą, Viešojo administravimo įstatymą ir Švenčionių rajono savivaldybės tarybos patvirtintą Reglamentą. Nevykdydamas LR įstatymų, meras žemina valstybės vadovus ir savivaldybės tarybos vardą“, - sakė V.Rastenienė.

Atsakymui į paklausimą tarybos narė davė merui 5 darbo dienas.

 

Ekonomika auga, o rajono skolos nemažėja

Išskirtinis šios kadencijos valdžios bruožas – pasipūtimas. Pasakos be paliovos, kaip viskas gerėja, gražėja, auga, plečiasi... Žinoma, nepamiršta pasigirti, kad tai jų dėka.

Tarybos narys Vytautas Vigelis nuplėšė melo kaukę. Mero R.Klipčiaus pasigyrimai apie mažėjančias rajono skolas – įžūlus melas. Pirmoji tai atskleidė Viešųjų pirkimų tarnybos vadovė Diana Vilytė, pasakiusi, kad praskolinto rajono meras R.Klipčius nori važinėti prabangiu BMV. Mero „viešieji ryšiai“ tuoj griebėsi „juodųjų technologijų“ ir bandė iškreipti, kad VPT vadovė turėjo mintyje 2014 metus. Melas!

Vytautas Vigelis savo pareiškime pabrėžė, kad VPT vadovė D.Vilytė tuos žodžius pasakė 2018 m. vykusioje konferencijoje. 2014 m. jai buvo nė motais, nes veiksmas vyko šiais metais: Švenčionių rajono vadovai užsimanė pirkti prabangų BMV ir turėjo gauti VPT leidimą. D.Vilytė tokio leidimo nedavė ir paaiškino priežastis – rajonas skendi skolose būtent dabar, 2018 metais.

Tai kokiomis neva grąžintomis skolomis tada puikuojasi meras? Jų nėra. Vytautas Vigelis pateikė Finansų ministerijos duomenis (jie viešai skelbiami internete) ir palygino 2015 m. balandžio (kai baigėsi jo kadencija) ir 2017 -12-31 duomenis. 2017 m. gruodžio 31 d. skola yra 4,5 mln. Eur. Tai sudaro 38-40 proc. metinio rajono biudžeto. Tai pačiai datai paskolos ES projektams sudaro 2,4 mln. ir suteikta 280 tūkst. Eur garantija (Pabradės komunaliniam ūkiui).

2015 m. balandžio 1 d. skola buvo 4,2 mln. Eur, paskolų investiciniams projektams 2,8 mln., jokių garantijų nebuvo suteikta.

Š. m. sausio 1 d. kreditorinis įsiskolinimas buvo 2,5 mln. Eur, iš jų 0,5 mln. pradelstas. Vytautas Vigelis sakė: „Dabar suprantu, kodėl D.Vilytė pasakė: „Praskolintas rajonas“ .

Tiek laiko meras gyrėsi, kad grąžino skolas, o iš tikrųjų niekas nepajudėjo. Ir tai dirbant tokiomis palankiomis sąlygomis, kai ekonomika auga, biudžetas perteklinis. 2015 m. biudžetas surinktas 105,1 proc., 2016 m. - 107,9 proc., 2017 m. 105,2 proc. Pridėjus dar sutaupytas socialinių išmokų lėšas, per trejus metus susidaro apie 3 mln. Eur viršplaninių lėšų. Kur skiriamos šios lėšos? Ligoninės remontui ir kt., kas turėtų būti daroma iš ES fondų.

V.Vigelis pareiškime teigė: „Nedirbate su fondais. Pas mus buvo fondai. Kokie šiandieną yra projektai? Tęstiniai visi! Naudojatės tuo, ką mes parengėme. Tikslinės teritorijos, Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazija, Švenčionių progimnazija, visi kultūros centrai ir kt. – visi tęstiniai projektai. Pinigai renovacijai buvo patvirtinti 2014 m. Regiono plėtros taryboje. Jau 2018-ieji, o dar sėdim vietoje.“

(Parengta pagal 2018 m. balandžio 28 d. rajono tarybos posėdžio medžiagą)

Irena PAULIUKEVIČIENĖ