Mes turime 523 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:10229
mod_vvisit_counterŠią savaitę:16639
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:98388
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Švenčionių rajonas – šalies spaudoje. Švenčionių karalaičiui svetimi žemiški takeliai

2018 m. gegužės 23 d., trečiadienis Nr.37 (1761)

Miškingas kelias Švenčionių rajone, tarp Obeliškės ir Gudelių kaimo, tapo nesantaikos objektu. Savivaldybė su mišką šalia kelio kirtusiu verslininku nesusitaria, kas tą kelią turi taisyti, o netoliese kaimo turizmo sodybą turintis vilnietis skundžiasi, kad neišvažiuojamas kelias trukdo jo verslui.

 

Nukenčia verslas

Vilnietis Juzefas Dombrovskis gražioje vietoje, apsuptoje ežerų ir miško, kaimo turizmo sodybą įrengė prieš kelerius metus. Vieta nuošali, į ją veda vienintelis kelias, kuriuo ir tegali į sodybą atvažiuoti klientai. Pernai vasaros pabaigoje maždaug už kilometro nuo sodybos buvo pradėtas kirsti miškas. Pasak J.Dombrovskio, molingą kelią miškavežių ratai bemat pavertė neišvažiuojama koše. Juolab kad ruduo buvo lietingas. „Turėjau klientus, bet teko jiems atsakyti, nes nebūtų mano sodybos pasiekę. Reikėjo grąžinti jiems dvigubą sumą“, - sakė sodybos savininkas.

Kertančiai mišką bendrovei numatyta prievolė, išvežus rąstus, kelią sutvarkyti iki pirminės būklės. Ja pasinaudoję Švenčionių rajono specialistai skyrė miško bendrasavininkui A.Naurai 300 eurų baudą. Tačiau šis padavė savivaldybę į teismą, ir - laimėjo.

 

Tvarkymas tik kosmetinis

Švenčionių mero Rimanto Klipčiaus pozicija nustebino. J.Dombrovskis pasakojo, kad pernai gruodžio mėnesį buvo nuvykęs pas merą skųstis neišvažiuojamu keliu. „Jis man pažadėjo, kad kelias bus sutvarkytas. Mačiau, kad keli darbininkai tvarkė, bet juk iš tokio tvarkymo - jokios naudos. Neseniai vėl nuėjau pas merą. Jis labai nustebo, kad yra kažką žadėjęs. Pasakė man, kad kelius savivaldybė tvarko du kartus per metus, ir viskas“, - skundėsi J.Dombrovskis.

Situaciją išmanantys kolegos nuoširdžiai juokėsi. Mat tokie keliai vienam tvarkomi kartą per mėnesį, kitam ir triskart. O čia – dukart per metus. Kaip teigia J.Dombrovskis, daug metų dirbęs statybose darbų vykdytoju, tiek ten ir tetvarkoma: atvažiuoja greideris, nugremžia sluoksnį purvo, ir viskas. Nei duobės lyginamos, nei skalda beriama.

Miško bendrasavininkas savo ruožtu piktinasi, kad kelią labiau už miškavežius išmurkdo juo nuolat važinėjantys medžiotojai, komunalinių paslaugų, pvz., šiukšlių vežimo, automobiliai. O tvarkyti liepiama jam, savivaldybė nieko nedaro.

 

Meras atsakyti nesugebėjo

Švenčionių meras Rimantas Klipčius – labai užsiėmęs žmogus. Per atstovę spaudai meras buvo perdavęs formalų pasisakymą: „Susidariusioje situacijoje, kuomet buvo sugadintas kelias tarp Obeliškės ir Gudelių kaimų, savivaldybė buvo neabejinga ir iki galo gynė viešąjį interesą. Problema nebuvo ir nebus paliekama savieigai. Savo lėšomis jau sutvarkėme šį kelią, o itin problemiškiems vietinės reikšmės keliukams šiemet ir toliau skirsime padidintą dėmesį.“ Tačiau Juzefas Dombrovskis teigia, kad nors greideriu neseniai kelias buvo šiek tiek palygintas, palijus jis tebėra neišvažiuojamas.

Paprašytas apibūdinti padėtį smulkiau, ar tikrai buvo žmogui pažadėjęs sutvarkyti kelią ir vėliau pažadą pamiršęs bei teigęs, kad keliai tvarkomi tik dukart per metus, be to, už ką mišką kirtusiam asmeniui skirta bauda, meras ilgai išsisukinėjo - labai neturįs laiko. Į dukart jam asmeniškai siųstą rašytinį paklausimą jis neatsakė. Nors buvo pasižadėjęs. Kelis kartus pavyko R.Klipčiui prisiskambinti ir jis žadėjo, kad tikrai atsakys. Vėliau meras išvyko į užsienį. Grįžęs vėl pažadėjo atsakyti, tačiau netrukus į redakciją paskambino savivaldybės tarnautoja. Ji pranešė, kad meras gaunantis tiek laiškų, kad žurnalistės paklausimo toje laiškų gausybėje nerandantis. Gegužės 14 d. pavyko prisiskambinti merui. Jis prisipažino, kad dar neskaitė paklausimo ir dabar atsakyti negali, nes yra svarbiame posėdyje. Bet vėl pažadėjo, kad būtinai atsakys.

Ir - kas galėtų paneigti - rytojaus dieną, praėjus 11 dienų po paklausimo, atsakė.“... Galiu pasakyti tiek, kad tą kelią, dėl kurio skundėsi gyventojas, planuojame sutvarkyti artimiausiu metu“, - žadėjo meras.

 

Švenčionių meras miestelyje svečias

Apie Švenčionių merą Rimantą Klipčių pernai rudenį jau esame rašę. Meras išsiskiria ne tik užmaršumu, bet ir prabangos pomėgiu. Į susitikimus su rinkėjais meras tuo metu atvykdavo kone 40 tūkst. eurų kainuojančiu BMW automobiliu. Kaip tuomet „Vakaro žinioms“ sakė Švenčionių savivaldybės tarybos narys Vytautas Bulka, šio automobilio išlaikymas kainavo kone 2000 eurų per mėnesį. „Mūsų meras, vaizdžiai tariant, yra auksinio jaunimo etalonas rajone: brangiausi kostiumai, prabangūs laikrodžiai, sąsagos. Į darbą jis atvyksta apsirengęs kaip į Vienos balių“, - sakė V.Bulka.

Nenuostabu, kad tokia prabanga skaudina toli gražu ne taip gerai gyvenančius kraštiečius. Beje, gal nevertėtų mero vadinti jų kraštiečiu. Juk jis gyvena Vilniuje, Fabijoniškių mikrorajone, iš kur jį rytais į darbą, t. y. į Švenčionis, veža vairuotojas. Vakarais parveža atgal. Beje, kartais ir nereikia trenktis iki tų Dievo užmirštų Švenčionių. Per tą laiką, kai bandėme gauti mero atsakymą, ne kartą teko išgirsti, kad meras Vilniuje, kur lyg posėdžiauja, lyg kitais svarbiais reikalais užsiėmęs, todėl šiandien jo savivaldybėje jau nebus.

(Sutrumpintai pagal Linos VYŠNIAUSKIENĖS publikaciją leidinyje „Respublika“, visą publikaciją skaitykite 2018 gegužės mėn. 17 d. )