Mes turime 417 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4074
mod_vvisit_counterŠią savaitę:14261
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:90291
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

5 neįprasti simptomai, išduodantys širdies ligas

2018 m. gegužės 26 d., šeštadienis Nr.38 (1762)

Pagal mirtingumą nuo širdies ir kraujagyslių ligų Lietuva užima labai aukštas pozicijas, o ir tokiomis ligomis sergančiųjų amžius vis jaunėja, nors būtent šias ligas galima laiku atpažinti ir suvaldyti, išvengiant baisiausių pasekmių. Simptomai, išduodantys širdies ligas gali būti įvairūs, nuo gana įprasto dusulio, kosulio ar skausmo širdies plote, iki mažiau įprastų, tokių, kaip riebalų mazgeliai ant akių vokų. „Eurovaistinės“ vaistininkė Elvyra Ramaškienė sako, kad nors neįprasti simptomai iš pažiūros su širdies ligomis atrodo nesusiję, jei juos pamatėte ir jei jau turite įtarimų dėl bendros sveikatos, būtina pasitikrinti atidžiau.

 

Pamėlusios lūpos

Žmonėms, turintiems įtarimų dėl širdies būklės, pasak E.Ramaškienės, svarbu atkreipti dėmesį į lūpų spalvą. Pamėlusios lūpos įspėja apie širdies nepakankamumo sindromą.

„Taip pat gali pamėlti rankų ir kojų pirštai, nosis, akių junginė, liežuvis. Širdies nepakankamumui būdingos ir pirštų deformacijos. Kai trūksta deguonies, pakinta pirštų nagai, jų forma primena laikrodžio stikliuką. Pirštai tampa panašūs į būgno lazdeles“, – teigia E. Ramaškienė.

 

Raukšlėti ausų speneliai

„Eurovaistinės“ farmacininkė pastebi, kad išoriškai matoma raukšlė ant ausies spenelio, rodo padidėjusią aterosklerozės riziką.

„Tai lėtinė uždegiminė liga, kai dėl arterijų sienelėse besikaupiančių riebalų ir kalcio susidaro opėjančios ir randėjančios plokštelės. Jos siaurina kraujagyslių spindį ir sukelia kraujotakos sutrikimą“, – sako vaistininkė.

 

Riebalų mazgeliai

Dar vienas išorinis širdies problemų rodiklis – geltoni riebalų mazgeliai, vadinamosios ksantomos. Dažniausiai jos atsiranda ant alkūnių, kelių, sėdmenų ir akių vokų.

„Patys mazgeliai yra nekenksmingi, tačiau jie gali būti rimtų ligų priežastimi. Ksantomos dažniausiai pasireiškia žmonėms, turintiems genetinę ligą, vadinama šeimynine hipercholesterolemija. Šią ligą turinčių žmonių kraujyje gausu blogojo cholesterolio“, – teigia farmacininkė.

 

Riebalų nuosėdos aplink rainelę

E. Ramaškienės teigimu, riebalų nuosėdos gali būti matomos akyje, kaip pilkas žiedas aplink rainelės išorę.

„Apie 45 proc. žmonių, vyresnių nei 40 metų amžiaus, ir apie 70 proc. žmonių, kuriems virš 60 metų, turi tokius riebalų ratilus. Nustatyta, kad šis riebalinis žiedas yra susijęs su koronarinės širdies ligų rizikos veiksniais. Dažniausiai tai susiję su padidėjusiu blogojo cholesterolio kiekiu kraujyje“, – aiškina farmacijos specialistė.

 

Dantenų uždegimas

Vaistininkė sako, kad burnos sveikatos būklė taip pat gali būti ženklas, kad sutriko širdies ir kraujagyslių sistema. O kartais tai gali tapti ir priežastimi.

„Burnoje pilna bakterijų, todėl dėl pastovaus dantenų uždegimo, bakterijų ir apnašų kaupimosi išsivysto periodontitas ir blogosios bakterijos iš burnos lengviau patenka į kraują, taip sukeldamos kraujagyslių uždegimą, kuris iššaukia širdies ligas“, – pabrėžia „Eurovaistinės“ atstovė.

 

Padėkime savo širdžiai

Širdis dirba be poilsio visą parą, todėl yra itin svarbu palaikyti tinkamą jos veiklą. Vaistininkė rekomenduoja organizmą papildyti širdžiai svarbiomis medžiagomis – omega-3 riebalų rūgštimis ir širdies vitaminais: E, B3, B6 bei folio rūgštimi.

„Siekiant išsaugoti sveiką širdį ir normalią kraujagyslių sistemą, organizmui reikia gauti augalinių antioksidantų bei kitų biologiškai veiklių medžiagų, galinčių padėti palaikyti širdies veiklą. Svarbus ir vitaminas C bei cinkas. Taip pat naudingi ir augalai širdžiai – nakviša, vaistinė agurklė, gudobelė, europinis alyvmedis, valgomasis česnakas“, – vardija E. Ramaškienė.

Pasak jos, tinkamą širdies veiklą palaikysite ir valgydami neriebų, mažai cukraus turintį maistą. „Rinkitės kuo daugiau daržovių ir vaisių. Vartokite kalio turinčius produktus – džiovintus vaisius, figas, datules, bananus, riešutus, žirnius, pupeles, grybus. Ribokite suvartojamo alkoholio kiekį, nes jis trikdo širdies ritmą ir tiesiogiai kenkia širdies raumeniui“, – pataria farmacininkė.

 
Reklaminis skydelis