Mes turime 283 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4551
mod_vvisit_counterŠią savaitę:23095
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:70421
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Investicijos į socialines įstaigas – rūpestis silpnesniais

2012 m. vasario 25 d., šeštadienis Nr.16 (1159)

Netolimoje perspektyvoje - naujas socialinių paslaugų centras

Apie 3 mln. Lt vertės europinį projektą, kuriuo Švenčionėlių vaikų globos namų laisvose patalpose kuriamas socialinių paslaugų centras, jau rašėme. Tai bus visas socialinių paslaugų kompleksas vaikams, šeimoms ir neįgaliems bei pagyvenusiems žmonėms: dienos centras pagyvenusiems žmonėms, kur jie galės įdomiai leisti laisvalaikį, savitarnos skalbykla, savarankiško gyvenimo namai žmonėms su negale, psichologinę pagalbą šeimoms teikianti tarnyba, paramos šeimai tarnyba. Vaikams, be esamų globos namų, bus steigiami dienos centras bei grupinio gyvenimo namai.

 

Projektą įgyvendins šiais metais

Pernai pasirašyta ES finansuojamo 3,1 mln. litų vertės „Nestacionarių paslaugų teikimo projekto“ sutartis, parengtas techninis projektas, paskelbtas konkursas rangovui parinkti. Projektą vykdo Socialinių paslaugų centras. 15 proc. projekto vertės finansuoja savivaldybė. Šie daugiau kaip 3 mln. Lt europinio projekto lėšų skirti ne naujai statybai, o esamų patalpų remontui ir jų pritaikymui bendruomenės reikmėms. Projektą numatoma įgyvendinti iki šių metų pabaigos, o konkursų procedūros atima labai daug laiko, todėl, pasak Socialinės paramos skyriaus vedėjo Antano Lašinsko, darbai turės vykti labai intensyviai. Šiuo metu paskelbtas konkursas rangovui parinkti.

Kol kas bus rekonstruojamas ne visas pastatas, o atskiri plotai. Kaip sakė A.Lašinskas, likusią dalį patalpų, kurių neaprėpia šis projektas, tikimasi sutvarkyti iš kito – „Stacionarių įstaigų modernizavimo projekto“, galbūt kažkiek teks investuoti ir savivaldybei. Nuo 2015 metų įsigalioja licencijavimo taisyklės, keliančios socialinėms įstaigoms europinius reikalavimus, todėl savivaldybė tam ruošiasi iš anksto.

 

Numato statyti nauju

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, nusprendusi atsisakyti vaikų globos namų steigėjo funkcijų, jau surengė kelis pasitarimus su rajono savivaldybe dėl Pabradės vaikų globos namų ateities. Perimti šiuos globos namus savivaldybė atsisakė, kadangi tokią įstaigą jau turi, bet nuo pačios problemos sprendimo nenusišalino. Abiems pusėms – ir savivaldybei, ir ministerijai - priimtini pasiūlymai be tėvų globos likusių vaikų apgyvendinimui Pabradėje statyti naujus, nedidelius apie 20 vietų globos namus, kuriuose būtų artimos namų aplinkai sąlygos. Kadangi Pabradės krašte yra nemažai vaikų, besimokančių gimtąja lenkų kalba, apgyvendinus juos Švenčionėlių vaikų globos namuose būtų sudėtinga užtikrinti galimybę mokytis lenkų kalba. Be to, siekiama vaiko neišplėšti iš jam įprastos aplinkos, kad jis nenutoltų nuo giminaičių. Logiška, kad Pabradės krašto vaikai turėtų ten ir augti. Politika, kad visi vaikai augtų šeimose, graži, bet kol kas sunkiai įsivaizduojama. Vieni globos namų vaikai užauga, bet į jų vietą ateina kiti. Realybė byloja, kad tokie namai bus nuolat užpildyti.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ