Mes turime 236 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:32
mod_vvisit_counterŠią savaitę:18576
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:65902
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Bibliotekos kviečia priimti vasaros skaitymo iššūkį

2018 m. birželio 20 d., trečiadienis Nr.45 (1769)

Registracija ir internetu, ir bibliotekoje

Nuo birželio 1-osios Lietuvos apskričių viešosios bibliotekos paskelbė vasaros iššūkį, kurio metu įvairaus amžiaus žmonės kviečiami dalyvauti skaitymo varžytuvėse. Tereikia per vasarą perskaityti 5 skirtingas knygas. Iššūkis baigsis rugpjūčio 31 d. Pasiryžę dalyvauti iššūkyje ir jį įveikę, varžytuvių pabaigoje bus apdovanoti vertingais prizais. Pagrindinis prizas (jų yra dešimt) – išorinė baterija, papildomas prizas – 8 GB talpos atmintukas, paskatinamieji prizai – gertuvės. Laimėtojai bus renkami burtų keliu.

Birželis jau įsibėgėjo, ir skaitymo iššūkį priima vis daugiau žmonių visoje Lietuvoje. Registruotis galima savarankiškai, užpildžius internetinę registracijos formą, arba artimiausioje bibliotekoje, kurioje įteikiama dalyvio kortelė su užduotimis. Ar kiekvieno iš mūsų artimiausia biblioteka dalyvauja iššūkyje, galima pamatyti puslapyje www.vasarasuknyga.lt atsidarius žemėlapį.

 

Iššūkio užduotys

Įsijungti į žaidimą galima ir Švenčionių r. viešojoje bibliotekoje, Švenčionėlių ir Pabradės filialuose bei kaimo bibliotekose. Skaitytojų aktyvumu ir susidomėjimu vasaros skaitymo iššūkiu džiaugėsi ne viena rajono bibliotekos darbuotoja. Žmonės domisi, registruojasi, renkasi knygas, juolab kad ir iššūkio užduotys nėra sunkios: tereikia perskaityti 5 knygas ir atsakyti į 5 klausimus.

Perskaityti knygą, kurios tema susijusi su Lietuva. Klausimas: Kokios vietovės paminėtos knygoje?

Perskaityti draugo rekomenduotą knygą. Klausimas: Ar rekomenduotum kitam draugui ir kodėl?

Perskaityti tavo gimimo metais parašytą knygą. Klausimas: Koks pagrindinis herojus aprašomas knygoje?

Perskaityti knygą, kurioje minima profesija. Klausimas: Ką naujo sužinojai apie knygoje minimą profesiją?

Perskaityti knygą apie atostogas. Klausimas: Ar norėtum tokių atostogų, kokios aprašomos knygoje? Kodėl?

 

Iššūkio dalyvių skaičius auga

Organizatorių teigimu, „Skaitymo iššūkio“ idėja gimė 2016-aisiais, Bibliotekų metais, o per kelerius metus išaugo dešimtimis kartų ir nustebino net pačius bibliotekininkus. Pirmą kartą skaitymo varžytuvės vyko Šiaulių regiono bibliotekose. Sulaukus didelio pasisekimo ir nemenko populiarumo, skaitytojų prašymu buvo nuspręsta pakartoti šią skaitymo skatinimo iniciatyvą visos šalies mastu. Pernai varžytuves organizavo visos šalies viešosios bibliotekos, kurių yra apie 1,2 tūkst. su filialais. Praėjusiais metais vasaros skaitymų iššūkyje varžėsi 4,6 tūkst. dalyvių iš visos Lietuvos, kurie per tris vasaros mėnesius perskaitė net 25 tūkst. knygų! Organizatoriai tikisi, kad šiemet dalyvių skaičius toliau augs.

Iššūkio organizatoriai pastebėjo, kad žmonės mėgsta skaityti, o varžytuvės skatina juos labiau įsitraukti. Be to, juk vasara ir knyga – neatsiejami dalykai. Todėl šią idėją planuojama auginti bei puoselėti ir toliau.

 

Galimybė atrasti naujus žanrus ir rašytojus

Beje, šiemet vasaros skaitymo iššūkyje mažiau užduočių, bet daugiau prizų ir įtraukiančių žaidimų socialiniuose tinkluose. Bibliotekininkų teigimu, pagrindinis iššūkio tikslas – atrasti skaitymo malonumą, o kad būtų smagiau, skaitytojai kviečiami varžytis tarpusavyje ir laimėti nuostabių vasariškų prizų! Priimti iššūkį gali ir dideli, ir maži, nes užduotys šiek tiek lengvesnės nei pernai ir jų perpus mažiau – tik penkios. Be to, jos gana lengvos ir įdomios, tad skaitytojai kviečiami rinktis knygas ir tiesiog skaityti – namuose ar per pietų pertrauką, parke ar viešajame transporte, pajūryje ar prie ežero. Kuo labiau įtraukianti knyga, tuo mažiau svarbi vieta. „Skaitymo iššūkis“ – galimybė atrasti dar neskaitytų knygų ir išbandyti naujus žanrus, rašytojus, nes kiekviena užduotis kviečia ieškoti ir bandyti.

Ir mūsų rajono gyventojai kviečiami aktyviai dalyvauti vasaros skaitymo iššūkyje, registruotis internetu, per socialinius tinklus, ateiti į bet kurią rajone esančią biblioteką, pasitarti su bibliotekininkėmis, skaityti, ieškoti, turiningai leisti atostogas, atrasti naujus dalykus, dalyvauti varžytuvėse, ir laimėti prizus.

Irena POŽĖLIENĖ