Mes turime 207 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4336
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21678
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:65661
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Linksmorijos, sraigių lenktynės ir kiti neįtikėtini nuotykiai Švenčionėlių bibliotekos vasaros skaitykloje

2018 m. liepos 11 d., trečiadienis Nr.50 (1774)

Praeitą savaitę Švenčionėlių bibliotekos kieme – vasaros skaitykloje „Pelėdos dvaras“ buvo linksma ir šurmulinga. Būrys vaikučių su tėveliais, Švenčionėlių lopšelio darželio „Vyturėlis“ ugdytiniai su auklėtojomis sugužėjo pasidžiaugti šilta vasaros diena mieste ir susitikti su jaunąja rašytoja Inga Kanišauske ir dailininke Monika Karaliūnaite. Buvo pristatoma knyga „Linksmorijos“ (sudurtinis žodis – linksmos+istorijos). Pažinčiai su vaikiška knyga tokia jauni erdvė puikiai tiko: vaikai patogiai įsitaisė ant suolų prie plačių tvirtų stalų, buvo laiko ir vietos padūkti ant pievelės, pasisupti sūpynėse, palandžioti po pelėdos namelį. Susirinkusius džiugino ir bibliotekos kolektyvo puoselėjamas gėlynėlis.

Įvairių knygų pristatymai bibliotekoje vyksta nuolat, tačiau šįkart buvo du ypatingi dalykai, dėl kurių renginys tapo išskirtiniu: knygos autorė Inga ir dailininkė viena iš iliustracijų autorių Monika – švenčionėliškės (dar viena knygos iliustracijų autorė Eglė Ratkelytė-Bylienė), tad susitikimas įgavo nenupasakojamo jaukumo ir šiltumo gaidų, nes susirinko ir daug autorių draugų su vaikais, šeimos nariai, artimieji. Kitas išskirtinumas, kad knygelėje gausu ne tik nepaprastų, linksmų bei pamokančių istorijų, bet ir praktinių užduočių vaikams, kurias jie gali atlikti vieni arba su tėveliais, patarimų, kaip turiningai leisti laiką arba kuo užimti mažuosius, kai jie pradeda nuobodžiauti ypač lietingomis dienomis ar ilgais rudens vakarais, kai mažiau išeina į lauką.

Vieną iš tokių idėjų „Sraigių lenktynės“ renginio dalyviai išbandė praktiškai. Bibliotekos filialo vedėja Stasė Busilienė ir Vaikų literatūros skyriaus specialistė Žana Čaikinienė jau buvo prikarpiusios paruoštukų, ant stalų pridėliojusios spalvoto popieriaus, šiaudelių, klijų ir kitų reikalingų priemonių. Knygutėje suformuluota užduotis – paprasta: „Nusipiešiame sraigės trafaretą, per vidurį žirklėmis įkerpame du pailgus brūkšnelius, vieną po kitu, ir per juos perveriame šiaudelį. Sraigę galima dekoruoti – klijais prilipiname audinio atraižėlių ar popieriaus skiautelių. Tokiu šiaudeliu papuoštas ledų kokteilis ar sultys bus dvigubai gardesni“.

Mažieji renginio dalyviai entuziastingai ėmėsi šiaudelių dekoravimo, įsitraukė ir auklėtojos bei tėveliai, patarimus dalijo ir pati autorė, kuri visus darbelius išbandė kartu su dukryte Tėja. Beje, Inga šią knygą ir paskyrė dukrytei, kurios dėka ir buvo sukurtos visos linksmos istorijos ir darbelių idėjos. Dedikacijoje yra ir Ingos padėka vyrui, kuris taip pat dalyvavo renginyje, o viso kūrybos proceso metu skatino ir palaikė žmoną. Knygelę išleido „Lucilijaus“ leidykla.

Knygoje dėmesį traukia nepaprastos istorijos, autorės sukurtos „tiesiog iš gyvenimo“, kuriose gyvena ir tokie iš pirmo žvilgsnio kasdieniai veikėjai: Kjara Lūpdažytė, Neitas Veidrodžius, Igoris Kvepalas ir kiti, gyvenantys Senosios Rankinijos šalyje ir kurie autorės fantazijos dėka patiria įdomių nuotykių ir į juos įtraukia ir skaitytojus. Akį traukia ir linksmos iliustracijos.

Jaunoji rašytoja Inga planuoja knygutės pristatymą šiek tiek vyresniems vaikams surengti rudenį ir sako jau turinti smagių istorijų ir antrajai knygelei – juk įkvėpimo šaltinis dukrytė Tėja auga, o kartu su tuo daugėja ir istorijų. Yra ir vyro palaikymas. Be to, šeima kurį laiką gyvenusi Vokietijoje, dabar grįžo į Lietuvą – o tai vėl naujas impulsas kūrybai.

Na, o visi susidomėję smagia Ingos Kanišauskės, Eglės Ratkelytės-Bylienės ir Monikos Karaliūnaitės knygele vaikams „Linksmorijos“ ją galės įsigyti internetu arba knygynuose, o pasiskaityti – Švenčionėlių bibliotekoje.

Irena POŽĖLIENĖ