Mes turime 141 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:998
mod_vvisit_counterŠią savaitę:11185
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:87215
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Augintinius būtina ženklinti

2018 m. liepos 21 d., šeštadienis Nr.53 (1777)

Preliminariais duomenimis, vien pernai metais gyvūnų prieglaudose buvo daugiau kaip 15 tūkstančių beglobių augintinių. Nevyriausybinės gyvūnų globos organizacijos rūpinasi ne tik šių gyvūnų sveikata, sterilizacija, bet ir ženklinimu bei registravimu.

LR Seimo parlamentinės grupės „Už gyvūnų gerovę ir apsaugą“ iniciatyva buvo identifikuotos augintinių ženklinimo ir registravimo problemos bei pasiūlytos priemonės, galinčios įvardintas problemas spręsti iš esmės.

Šiuo metu galiojančiose Gyvūnų augintinių ženklinimo ir registravimo taisyklėse nustatyta, kad visi dovanojami, parduodami, atiduodami šunys, katės, šeškai turi būti paženklinti mikroschema ir įregistruoti Gyvūnų augintinių registre. Tai atlikti suteikta teisė tik veterinarijos gydytojams.

Esama tvarka griežta ir, nevyriausybinių gyvūnų augintinių globos organizacijų teigimu, nesuteikia galimybių iš esmės spręsti beglobių augintinių registravimo, apskaitos ir populiacijos kontrolės problemų.

„Gyvūnų prieglaudos šiandien atlieka išties didžiulį darbą, deja, bet dėl žmonių neatsakingumo į jas kasdien plūsta vis nauji beglobiai. Prieglaudos turi prievolę perduoti globotinius naujiesiems jų savininkams tik čipuotus (registruotus) ir kol kas to padaryti pačios ar su veterinarijos felčerio pagalba negali. Tam, kad šis procesas būtų efektyvesnis, sieksime, kad ženklinimo paslaugų teikėjų ratas būtų praplėstas“, – teigia žemės ūkio viceministrė Ausma Miškinienė.

Siekiant kuo greičiau ir efektyviau spręsti gyvūnų augintinių ženklinimo ir registravimo problemas Žemės ūkio ministerijoje (ŽŪM)  šią savaitę  vyko pasitarimas, kuriame buvo kviečiami dalyvauti VMVT,  ŽŪIKVC, Lietuvos smulkių gyvūnų veterinarijos gydytojų, Lietuvos veterinarijos gydytojų asociacijų ,  VšĮ "Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacija" ir LR Seimo parlamentinės grupės „Už gyvūnų gerovę ir apsaugą“ atstovai.

Susitikimo metu nuspręsta plėsti augintinių ženklinimą ir registravimą galinčiųjų atlikti sąrašą ir suteikti teisę  augintinius  ženklinti   veterinarijos felčeriams, ir asmenims, baigusiems specialią mokymo programą ir turintiems tai patvirtinantį dokumentą. Šie pakeitimai, pasak žemės ūkio viceministrės A. Miškinienės, visą procesą padarys prieinamesnį, greitesnį ir, greičiausiai, pigesnį.

Šiuo metu speciali mokymo programa asmenims  siekiantiems ženklinti ir registruoti augintinius dar nėra parengta. LR Seimo parlamentinės grupė „Už gyvūnų gerovę ir apsaugą“ ją įpareigojo parengti ir iki š. m. rugpjūčio 1 d. pateikti derinti Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Veterinarijos akademiją. 

 ŽŪM inf.

 

 
Reklaminis skydelis