Mes turime 329 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1417
mod_vvisit_counterŠią savaitę:17618
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:93648
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Savivaldybės atstovai pasakė tiesiai: Adutiškio g. nuotekų tinklai nenumatyti

2018 m. rugpjūčio 1 d., trečiadienis Nr.56 (1780)

Jeigu gyventojai neprispaus rajono valdžios tuoj pat, paskui galės tik rankomis skėsčioti...

 

Savivaldybė paliko gyventojus be patogumų

Praėjusią savaitę Švenčionių seniūnijoje įvyko Adutiškio gatvės rekonstravimo projekto pristatymas. Taip galima pasakyti paprasta šnekamąja kalba. Iš tikrųjų projekto pavadinimas skamba labai sudėtingai: „Valstybinės reikšmės krašto kelio Nr. 110 Švenčionys-Adutiškis nuo 0,02 km iki 1,72 km ruožo, kuriam Švenčionių mieste suteiktas Adutiškio gatvės pavadinimas, rekonstravimo projektas“. Čia ir slypi visa esmė – Adutiškio g. Švenčionių mieste yra krašto kelio dalis. Savivaldybė čia ne šeimininkas, tad turi derintis prie Kelių direkcijos planų ir tą daryti sparčiai – nėra kada žiopsoti. UAB „URBAN LINE“ jau parengė projektinius pasiūlymus ir pristatė juos viešame susirinkime, kuriame kilo didelis sąmyšis dėl savivaldybės neveikimo. Žmonės dar iki viešo susirinkimo sužinojo, kad savivaldybė neplanuoja šioje gatvės dalyje įrengti nuotekų tinklų, nors gyventojai jų labiausiai laukia. Susirinkimas vyko vidurdienį. Kas galėjo, per pietus iš darbo atskubėjo, o daugelis savo poziciją išsakė surinktais parašais po reikalavimu pirmiausiai įrengti kanalizaciją.

Pasigesta bent kiek rimtesnio savivaldybės atstovavimo šiuo dėl valdžios aplaidumo komplikuotu klausimu. Mero R.Klipčiaus darbotvarkėje, kaip dažnai nutinka, buvo „vizitas Vilniuje“, kiti aukštesnio rango valdininkai taip pat nepasirodė, atėjo tik Vietinio ūkio skyriau specialistai, bet kam turėti civilizuotus patogumus, o kam ne, sprendžia tikrai ne jie.

 

Nuotekų tinklus turi įrengti savivaldybė

Numatoma rekonstruoti Adutiškio gatvę nuo sankryžos iki miesto pabaigos. Rengiantis gatvės rekonstrukcijai, darbus buvo planuota pasidalinti: Kelių direkcija ruošėsi rekonstruoti važiuojamąją dalį, o savivaldybė – šaligatvius ir apšvietimą. Nuo šių metų pasikeitus įstatymui, visus gatvės rekonstrukcijos darbus perėmė Kelių direkcija, o savivaldybė liko nuošalyje. Šitą svarbią detalę siūlyčiau įsidėmėti, kad meras prieš rinkimus ir šito svetimo darbo neimtų savintis ir asfaltuotoje gatvėje fotografuotis, o to, kas nepadaryta – šalintis. Nepadaryta būtent tai, dėl ko sukilo Adutiškio g. gyventojai. Visu baisumu išryškėjo rajono savivaldybės aplaidumas – rekonstruojamoje gatvėje nesuplanuotas nuotekų tinklų įrengimas. Gatvėje ruošiamasi kloti naują asfalto dangą su tvirtu pagrindu, o savivaldybės vadovams į galvą neatėjo, kad reikia suspėti dar iki tol įrengti nuotekas, nes po gatvės rekonstrukcijos bus per vėlu...

Viešame susirinkime dalyvavę savivaldybės specialistai garbingai pripažino, kad nuotekų tinklų projektavimas ir klojimas – savivaldybės darbas. Visa tai daroma atskiru projektu. Jie patvirtino, kad šiuo metu nuotekų tinklai Adutiškio gatvėje nenumatyti, ir net leido sau suabejoti, ar išvis reikalingi. Mat, ankstesnė patirtis rodo, kad žmonės nenori jungtis prie jau įrengtų tinklų kitose gatvėse. Savivaldybės atstovai pabrėžė ir finansavimo klausimą – reikėtų apie 300 tūkst. eurų. Jie priekaištus nukreipė į susirinkime dalyvavusią tarybos narę Vidą Rastenienę, atsiet, taryba lėšų nenumatė. V.Rastenienė čia pat nurodė finansavimo šaltinį – pernai į biudžetą įplaukusius 600 tūkst. eurų viršplaninių lėšų, apie kurių panaudojimą taip nieko ir nežinoma. „Kodėl gi ne? Manau, taryba pritars – teikite pasiūlymą“, - sakė V.Rastenienė savivaldybės specialistams.

 

Nuotekų nebuvimas - projektui ne kliūtis

Viešas susirinkimas vyko audringai. Žmonės neketina nusileisti – reikalauja, kad būtų gatvėje klojami nuotekų tinklai. Projekto rengėjas bandė švelninti situaciją žadėdamas, kad nuotekas esą bus galima įrengti vėliau, o šiame projekte jos nenumatytos. Jis tikino susirinkusius, kad projektas jiems naudingas. Žmonės tuo ir neabejojo, bet nesutiko, kad galima pirma kloti asfaltą, o paskui jį laužti ir tiesti nuotekų vamzdžius, nes kalbas apie vamzdžių tiesimą prapūtimo arba praplovimo būdu žmonės priskyrė fantastikai. Tai patvirtino ir susitikime dalyvavęs specialistas: teoriškai tokia technologija įmanoma, bet realiai – niekas to nedarys dėl kosminės darbų kainos. Be to, savitakinės kanalizacijos galimybės Adutiškio gatvės pirmoje dalyje jau išnaudotos. Likusioje dalyje reikėtų statyti siurblinę, o gal net dvi. Tai kokios čia gali būti kalbos apie kažkokią prapūtimo technologiją? Žmonės turi žinoti tiesą – arba jie dabar privers valdžią tinkamai dirbti, arba jokių nuotekų šalinimo tinklų artimiausią dešimtmetį nesulauks.

Projekto rengėjas pabandė apeiti aštrų kampą ir pažadėjo gyventojams jų pasiūlymus įrašyti į susirinkimo protokolą. Akivaizdu, kad tai buvo tik taip vadinamas šventas melas, nes nuotekų įrengimas – visai nesusijęs su parengtuoju projektu, o jų nebuvimas – ne kliūtis projektui vykdyti. Paprastai sakant, šis projektas apima viską, kas ant žemės, o po žeme – tik lietaus surinkimą. Nuotekas turėjo įrengti savivaldybė dar iki šio (gatvės rekonstrukcijos) projekto pradžios. Laiko liko nedaug – lapkričio mėnesį jau gali būti išduotas statybos leidimas.

 

Lietaus nuotekas – į Kūnos upelį. Be išvalymo!

Susirinkime dalyvavusi tarybos narė ir Seimo nario G.Kindurio padėjėja Vida Rastenienė atkreipė dėmesį, kad pagal projektą numatytas tik lietaus vandens surinkimas, bet nėra suprojektuota nei nusodintuvų, nei valytuvų. „Ar lietaus nuotekas tiesiai iš gatvės su naftos produktų ir kitais teršalais numatote leisti tiesiai į Kūną?“, - klausė V.Rastenienė. Jeigu ne šis klausimas, turbūt taip būtų ir buvę... Dabar gi teks atsižvelgti į pastabą.

Paaiškėjo, kad problema ne tik teršaluose. Prie šio upelio esančius namus ir taip dažnai užtvindo vanduo, nes pakrantės užžėlusios, niekas jų netvarko, tik trijų namų gyventojai tai daro savo iniciatyva. Jeigu dar paleistų lietaus nuotekas, pasak gyventojos, jie nuolat plauktų.

Į šias pastabas teks atsižvelgti. Taigi savivaldybė turi dar šiek tiek daugiau laiko, kad ištaisytų savo klaidą ir įrengtų Adutiškio gatvėje nuotekų tinklus, kol neprasidėjo kapitalinė gatvės rekonstrukcija.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis