Mes turime 424 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4405
mod_vvisit_counterŠią savaitę:14592
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:90622
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Kartu – lengviau ir efektyviau

2018 m. rugpjūčio 1 d., trečiadienis Nr.56 (1780)

Lietuvoje yra daugiau kaip 100 tūkstančių smulkiųjų ūkių, kuriuos valdo šeimos nariai. Jau nebe pirmus metus atsigręžiama ir į jų bendradarbiavimo stiprinimą: visą vasarą – birželio 1–rugpjūčio 31 dienomis – smulkieji ūkio subjektai, t. y. smulkieji ūkininkai, smulkieji miško valdytojai, labai mažos įmonės ir fiziniai asmenys – galės teikti paraiškas paramai gauti pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos (KPP) priemonėje „Bendradarbiavimas“ numatytą veiklos sritį „Parama smulkių ūkio subjektų bendradarbiavimui“. Jai įgyvendinti iš viso skirta 7,5 mln. eurų, o šių 2018 metų paraiškų teikimui – 3,63 mln. eurų.

 

Bendradarbiauti – naudinga

Žemės ūkio ministerija nuolat skatina smulkiųjų ūkių bendradarbiavimą, nes tai mažina gamybos kaštus ir suteikia konkurencinį pranašumą. „Remti smulkiuosius ir vidutinius ūkius labai svarbu, turime paskatinti juos aktyviau veikti rinkoje, būtent jie prisideda ir išlaiko mūsų kaimą gyvybingą. Bent 10 proc. padidinus mažų ūkių pajamas, matomi ryškūs pokyčiai. Tiek pat padidinus stambiųjų pajamas, tokio efekto nepastebėtume. Todėl svarbu auginti smulkiųjų ūkių pajamas, kad jie taptų gyvybingesni, užsiimtų gamyba, tvirtėtų ekonomiškai, galėtų konkuruoti produkcijos kokybe“, – teigė žemės ūkio viceministras Darius Liutikas.

Smulkiųjų ūkių tvirtėjimą ir konkurencingumą neretai stabdo tai, kad dėl finansinių ar kitų priežasčių ne visada pavyksta laiku įsigyti reikiamų išteklių ar įrenginių. Todėl bendradarbiavimas – viena pagrindinių jų stiprėjimo galimybių. Europos Sąjunga numatė paramą smulkiesiems ūkiams, kurie bendradarbiaudami kartu dirba, dalijasi bendrai įsigytais ištekliais, kartu ūkininkauja, prekiauja ar užsiima gamtosauga.

 

Pareiškėjai – ūkininkai, miško valdytojai ir fiziniai asmenys

Kartu dirbti organizuojant bendrus darbo procesus, dalijantis įrenginiais ir ištekliais, vykdant bendrą ūkinę, komercinę ar aplinkosaugos veiklą, kviečiami ne tik smulkieji ūkininkai, bet ir smulkieji miško valdytojai ar kaimuose veikiančios labai mažos įmonės ir fiziniai asmenys. Ūkininkai, norintys teikti paraišką pagal KPP priemonės „Bendradarbiavimas“ veiklos sritį „Parama smulkių ūkio subjektų bendradarbiavimui“, privalo teikti paraišką kartu su partneriais.

Paraiškas gali teikti smulkieji ūkiai, kurių žemės ūkio valdos ekonominis dydis, išreikštas produkcijos standartine verte, yra ne mažesnis kaip 4 000 eurų ir ne didesnis kaip 15 000 eurų, smulkieji miško valdytojai, kurių miško valda ne didesnė nei 20 ha, labai mažos įmonės, kurios veikia ne trumpiau kaip dvejus metus, bei fiziniai asmenys. Visų pareiškėjų projektai bus vertinami atrankos balais, minimali atrankos balų suma – 40. Svarbu nepamiršti, kad kuo smulkesni ūkiai dalyvaus projekte, tuo didesnį atrankos balų skaičių pavyks gauti. Ta pati nuostata galioja ir miško valdoms, pavyzdžiui, jeigu miško dydis yra nuo 1 iki 3 ha, vertinant paraišką toks pareiškėjas gaus 15 balų, o jeigu miško valdos dydis yra nuo 3 iki 7 ha, tuomet 10 balų. Taip pat pareiškėjai, kurie ketina plėtoti veiklą, susijusią su gyvulininkyste, sodininkyste ir daržininkyste, miškų ūkio, kaimo turizmo sektorių plėtra, ir įgyvendinus projektą pajamos iš numatyto sektoriaus sudarys ne mažiau kaip 50 proc. visų veiklos pajamų – gaus net 25 atrankos balų, šiek tiek mažiau – 10 balų gaus projektai, susiję su aplinkosaugos veikla ir klimato kaita.

 

Tinkamos išlaidos

Pareiškėjai gali tikėtis finansavimo einamosioms bendradarbiavimo išlaidoms, pavyzdžiui, susitikimų organizavimui, kanceliarinėms išlaidoms, maitinimui, bet ne daugiau kaip 5 proc. kitų tinkamų finansuoti projekto išlaidų be PVM.

Taip pat tinkamos finansuoti bendrosios išlaidos (ne didesnės kaip 10 proc. ir ne didesnės kaip 1 800 Eur arba 3 000 Eur, kai projekte numatytos statybos), viešinimo išlaidos; nauja žemės ūkio technika ir nauja įranga (žemės ūkio įranga laikoma įranga, susijusi su žemės ūkio produktų gamyba); nauji technologiniai įrengimai, nauja technika ir įranga bei nauja kompiuterinė ir programinė įranga, skirta projekto reikmėms (išskyrus lengvuosius automobilius); naujos N, O kategorijų bazinės komplektacijos transporto priemonės; gamybinių naujų pastatų ir (arba) statinių statyba, rekonstrukcija ar kapitalinis remontas (įskaitant statybines medžiagas) bei verslo infrastruktūros projekto įgyvendinimo vietoje kūrimas; nauja miško kirtimo, apvaliosios medienos ir biokuro ruošos technika ir įranga, išskyrus medienos vežimo keliais technika; dirvos paruošimo miško želdiniams / žėliniams mechanizmai. Maksimali paramos suma vienam pareiškėjui – 90 000 eurų.

 
Reklaminis skydelis