Mes turime 426 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4159
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20360
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:96390
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Šventė Mielagėnuose – puiki galimybė sutikti seniai matytus draugus, pažįstamus

2018 m. rugpjūčio 8 d., trečiadienis Nr.58 (1782)

Tai, kad Mielagėnuose moka paminėti reikšmingas datas – gerai žinomas faktas. Visada būna įdomių akcentų, o šį kartą graži šventė buvo skirta net kelioms sukaktims – Mielagėnų miestelio 250 m. sukakčiai, Mielagėnų parapijos 240 m. sukakčiai ir Mielagėnų vidurinės mokyklos 70-mečiui paminėti.

Mielagėnų miestelis gyvuoja, gyvuoja ir parapija, o štai su mokslo ir žinių kalve – jau prasti reikalai, čia kelinti metai net ir pagrindinės jau nebeliko. „Laikas nusineša viską“, - rašė prieš 3 tūkst. metų gyvenęs romėnų poetas Publijus Siras. Buvo laikas, kai Mielagėnų miestelyje gyveno virš 500 žmonių, o dabar tik 260. Visoje seniūnijoje vos virš 800 žmonių, o buvo dvigubai daugiau, net vidurinėje, kurią baigiau 1972 m., mokėsi virš 400 mokinių, o mano 22-ojoje laidoje buvo 32. Bet yra kaip yra. Po Lietuvą ir ne tik išsibarstė Mielagėnų vidurinės auklėtiniai, nemažai jų yra ir Švenčionių rajone, kaip ir kilusių iš tų kraštų. Taip jau neatsiejamai ne tik istoriškai susijęs šis buvusios Nalšios žemės kampelis, paskui Švenčionių apskrities dalis. Nemažai žmonių iš Švenčionių rajono atvyko ir į šventę, kuri prasidėjo prie buvusios vidurinės mokyklos. Turėjome progą pereiti koridoriais, kuriais kažkada vaikščiota, užsukti į buvusias klases... Šiek tiek liūdna, kai dabar tiek erdvės, bet ji tuščia...

Trumpai pasisvečiavę mokykloje, po trumpų kalbų ir palinkėjimų, po to, kai buvo uždegta atminimo ugnis už iškeliavusius į amžinybę, o uždegti ją buvo patikėta istorikui, habilituotam mokslų daktarui Jonui Juodagalviui, visi patraukė į centrinę kelių sankirtą pasitikti atvykstančio vyskupo Dariaus Trijonio. Čia jau ir Ignalinos merą Henriką Šiaudinį, ir LR Seimo narius Gintautą Kindurį ir Vytautą Rastenį sutikau. Nors atvykstančio vyskupo buvo laukiama nuo Švenčionių, o jis ėmė ir atvažiavo nuo Ceikinių, prieš tai aplankęs naujam gyvenimui klebono Marijono Savicko pastangomis prikeltą Ceikinių bažnyčią. Vyskupą pasitiko Mielagėnų parapijos klebonas kun. Marijonas Savickas ir Tverečiaus parapijos klebonas kun. Antanas Domeikis. Iškilminga procesija pakeliui į bažnyčią trumpam sustojo prie naujai pastatyto paminklo, kurio pastatymą fundavo dr. Leonardas Varnas. Paminklą, skirtą Lietuvos šimtmečiui, pašventino vyskupas Darius Trijonis. Patiko klasioko Prano Ulozo pasakyti žodžiai: „Mielagėnai turi paminklą su Vyčiu, Vilnius vidur miesto bunkerį pasistatys...“ Sakydamas pamokslą vyskupas Darius Trijonis nepagailėjo šiltų padėkos žodžių visai Mielagėnų miestelio bendruomenei, klebonui Marijonui Savickui, seniūnei, Ignalinos rajono vadovams bei šventėje apsilankiusiems LR Seimo nariams. Pasibaigus šv. Mišioms, kurias aukojo vyskupas Darius Trijonis, jis pakvietė visus bendrai nuotraukai.

Po mišių pasaulietiški šventės akcentai persikėlė į vasaros estradą. Čia ne tik vyko koncertas, buvo teikiamos padėkos, bet susibūrę kas į didesnius, kas į mažesnius būrelius buvę klasiokai dalinosi prisiminimais, prisiminė tuos, kurių jau nėra, o iš mano 22-osios laidos, iš buvusių 32 klasiokų, šeštadienį susitikome aštuoniese.

O pabaigai galima pasakyti nuoširdų ačiū šventės sumanytojams ir organizatoriams, Mielagėnų bendruomenės pirmininkei Valei Švarcienei, klebonui Marijonui Savickui, seniūnei Mildai Bielinienei, bibliotekos vedėjai Rimai Misiūnienei, kaimo seklyčios vedėjai Aldonai Černiauskienei ir visiems prisidėjusiems prie gražios ir prasmingos šventės rengimo. Po šiais mano žodžiais, manau, pasirašytų visi šeštadienį šventėje buvę žmonės.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis