Mes turime 403 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3946
mod_vvisit_counterŠią savaitę:14133
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:90163
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Vakcinuoti nuo pasiutligės naminius gyvūnus būtina

2018 m. rugsėjo 29 d., šeštadienis Nr.72 (1796)

Rugsėjo 28 d. pasaulyje minima Kovos su pasiutlige diena. Taip siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į šią pavojingą ligą ir tuo priminti apsisaugojimo nuo jos būdus bei apie tinkamą elgesį su gyvūnais – tiek naminiais, tiek laukiniais. Šios dienos išvakarėse apie situaciją dėl pasiutligės Švenčionių rajone kalbėjausi su Švenčionių VMVT vyriausiuoju veterinarijos gydytoju-inspektoriumi Gintaru Markevičiumi.

- Galima drąsiai pasakyti, kad Švenčionių rajone pasiutligės nėra, nes jau kelinti metai nėra nustatyta nė vieno pasiutligės atvejo. Manau, kad kovai su pasiutlige buvo ir yra efektyvus vakcinos mėtymas iš oro. Nes kai patikrinti nuvežame rastus negyvus mangutus ir lapes, randama vakcinos. Džiugina ir tai, kad baltarusiai pradėjo kažką panašaus daryti, tiesa, ten lyg tai medžiotojai savo būrelių plotuose išdėlioja vakciną, o pas mus dar ir šį rudenį turėtų būti mėtoma vakcina iš lėktuvų, - apie situaciją dėl pasiutligės Švenčionių rajone kalba Švenčionių VMVT vyr. veterinarijos gydytojas-inspektorius Gintaras Markevičius.

- Ar daugėja lapių ir mangutų rajone? Nes šitie žvėrys buvo pagrindiniai pasiutligės platintojai.

- Tiksliai sunku pasakyti, bet pastebima, kad mangutų stipriai sumažėjo, nes daug atsirado niežuotų ir jie gaišta, be to, kai sumažėjo šernų, tai vilkams, kurių skaičius padidėjo, mangutai tampa palyginus lengvu grobiu, o lapių jaučiamas padidėjimas. Šitos sugeba išgyventi.

- Ar naminius gyvūnus aktyviai skiepija jų savininkai?

- Iki rugsėjo 27 dienos nuo pasiutligės paskiepyta 690 šunų ir 168 katinai bei po kelis kitų rūšių gyvūnus. Norėdami paskatinti dar aktyviau skiepyti savo augintinius, antradienį, spalio 2 d., tarp dviejų mums svarbių datų – Kovos su pasiutlige dienos, kuri minima rugsėjo 28 d., ir Pasaulinės gyvūnų globos dienos, kuri minima spalio 4 d. – privatūs veterinarijos gydytojai nemokamai skiepys naminius gyvūnus. Reikės susimokėti tik už vakciną, o už atliktą darbą nereikės. Bus vakcinuojama nuo 9 iki 12 val. Kaltanėnų k., Kaltanėnų sen., Milkuškų k., Švenčionių sen., Bačkinikų k., Svirkų sen., Vidutinės k., Strūnaičio sen., Malūno g. 18 ir Vilniaus g. 37, Pabradės m. ir Žilvičių g. 14, Švenčionėlių m.

- Kodėl svarbu vakcinuoti nuo pasiutligės savo augintinius?

- Ogi todėl, kad pasiutligė – mirtinai pavojinga liga. Taip, dabar jos rajono teritorijoje jau kelinti metai nėra, bet ką gali žinoti, iš kur gali atsirasti, tad geriau apsidrausti, kad netektų vargti dėl naminio gyvūno apdraskymo ar įkandimo. Juk jei įkandęs ar apdraskęs gyvūnas nėra skiepytas, 14 dienų vykdoma jo stebėsena, šiais metais tokių atvejų buvo 31, o pernai – 40, o ir bauda 15 eurų gresia. Tad pigiau išeina paskiepyti ir neturėti problemų. Paskiepijęs gyvūną privatus veterinarijos gydytojas tą pažymi gyvūno pase ar išduoda pažymą. Noriu priminti, kad pagal galiojančius įstatymus visi naminiai augintiniai: katės, šunys, šeškai ir kt., turi būti vakcinuojami nuo pasiutligės. Beje, rajone jau yra apie 250 sučipuotų naminių augintinių, tarp jų yra ir šeškų. Ir mano katinas sučipuotas ir pasą turi, - baigdamas mūsų pokalbį sako Švenčionių VMVT vyriausiasis veterinarijos gydytojas-inspektorius Gintaras Markevičius.

O aš dar kartą norėčiau pakviesti naminių gyvūnų augintojus spalio 2 d. surasti laiko ir nuo 9 iki 12 val. kreiptis pas artimiausiais esantį veterinarijos gydytoją ir suvakcinuoti savo augintinį nuo pasiutligės, reikės tik už vakciną susimokėti.

Algis JAKŠTAS

2018-09-29

 

 
Reklaminis skydelis