Mes turime 307 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5180
mod_vvisit_counterŠią savaitę:15367
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:91397
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

„Pasaulis mums visiems pražus, jei Lietuvos pasaulyje nebus“ (A.Juozaitis)

2018 m. spalio 17 d., trečiadienis Nr.77 (1801)

Spalio 5 d. Pabradės miesto bibliotekoje vyko susitikimas su filosofu, rašytoju, publicistu, sportininku, politiniu ir visuomenės veikėju, humanitarinių mokslų daktaru, vienu iš Sąjūdžio iniciatorių bei kandidatu į Lietuvos Respublikos Prezidentus Arvydu Juozaičiu. Susitikimo metu buvo pristatoma jo naujausia knyga „Tėvynės tuštėjimo metas“.

A.Juozaitis parašė ne vieną dešimtį knygų. Sukūrė istorinę literatūrinę „Baltijos trilogiją“: „Karalių miestas be karalių“ (už šią knygą gavo I.Simonaitytės premiją), „Ryga – niekieno civilizacija“ (Baltijos Asamblėjos premija), „Klaipėda – Mėmelio paslaptis“.

„Tėvynės tuštėjimo metas“ – knyga takoskyra, kurią Arvydas Juozaitis rašė septyniolika metų. Joje sudėtos esė, rašytos išgyvenant nūdienio Lietuvos valstybingumo nuosmukį. Karčioji mūsų gyvenimo tiesa – iki šiol neregėtai gausus jaunosios lietuvių kartos emigravimas iš Tėvynės suprantamas kaip nacionalinės idėjos krizė. Ar Lietuva išliks išgyvendama ir Europos tapatumo nuosmukį? Kur tie šaltiniai, iš kurių galime semtis jėgų spartėjančiam Tėvynės nykimui sustabdyti?

Susirinkusieji klausėsi autoriaus minčių apie tai, kad 2018 m., skaičiuodama savo naujojo valstybingumo šimtmetį, Lietuva patiria ir savo paskutiniąją lemtį – gyvena be rezervų. Visa tai, ką smagiai ir noriai demonstruojame socialiniuose tinkluose, - ir viskas. Užnugario nebėra. Kalbėtis apie mūsų likimo savojoje Tėvynėje iššūkius – būtina. Kol dar Lietuva yra čia! Anot Arvydo Juozaičio, būtina išsaugoti lietuvių kalbą, iš kurios stiprybės sėmėsi ir semiasi tuometiniai ir nūdienos valstybės kūrėjai. Taip svečias pradėjo kalbą apie karčią tiesą – daugelis vaikų nemoka arba sunkiai moka lietuvių kalbą, nes mūsų kalba sparčiai „anglėja“. Kalbos gynimas turėtų būti valstybės reikalas. Savo nepritarimą dėl dvigubos pilietybės išreiškęs politikas, įsitikinęs – negalima skaldyti Lietuvos, kad gavę antrą pilietybę žmonės nepamirštų pirmos.

Susirinkusieji diskutavo ir uždavė svečiui klausimus apie šiandienos problemas: švietimo sistemos reformas, kultūros darbuotojų streiką, lietuvių emigraciją, politinio elito – kaip racionaliai mąstančių, patriotiškai nusiteikusių, charizmatiškų asmenybių – stoką, ekonomikos sunkumus.

Gerbiamą svečią sveikino ir pristatė Pabradės miesto bibliotekos vedėja Gražina Dargytė. Už įdomų susitikimą dėkoję renginio dalyviai neskubėjo išsiskirstyti ir diskusijos apie rūpimus klausimus tęsėsi toliau. A.Juozaičio kūrybos gerbėjai galėjo pabendrauti su autoriumi bei gauti autoriaus autografą.

Gražina DARGYTĖ

Pabradės miesto bibliotekos-filialo vedėja

 
Reklaminis skydelis