Mes turime 327 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1578
mod_vvisit_counterŠią savaitę:11765
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:87795
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Šiurpnakčio pramogos Švenčionėliuose

2018 m. lapkričio 7 d., trečiadienis Nr.82 (1806)

Nors Lietuvoje lapkričio 1-2 dienomis minimos Visų Šventųjų ir Mirusiųjų paminėjimo dienos yra rimties ir susikaupimo metas, tačiau daugelyje pasaulio šalių išvakarėse švenčiamas Helovinas (Valstybinė lietuvių kalbos komisija siūlo Šiurpnakčio pavadinimą – aut. past.) randa vietą ir pas mus.

Helovino pavadinimas kildinamas iš senosios anglų kalbos ir verčiamas kaip Visų šventųjų vakaras. Pati šventė – keltiška, nes senovės keltų naujieji metai prasidėdavo lapkričio 1d., o išvakarėse būdavo rengiama šventė keltų mirties dievo Samhaino garbei. Ji pažymėdavo šalčio, tamsos, niūrumo ir gedėjimo sezono pradžią. Tradicija persirenginėti įvairiais kostiumais atsirado Airijoje ar Škotijoje maždaug XIX a., o šių šalių emigrantai ją sėkmingai išpopuliarino ir JAV. Helovino metu rengiami persirengėlių vakarėliai (persirengiama vaiduokliais, skeletais, raganomis, velniais, dabartiniais laikais idėjų semiamasi iš fantastikos ir siaubo filmų), kaukėmis, šiurpiu makiažu ir kostiumais pasipuošę vaikai vaikšto po žmonių namus, sakydami: „Pokštas arba saldainis“. Iš moliūgų skaptuojami žibintai, pasakojamos baisios istorijos, žiūrimi siaubo filmai, krečiamos išdaigos, gąsdinama.

Helovino išvakarėse, spalio 30 d. Švenčionėliuose, bibliotekos kiemelyje, vos tik pradėjo leistis prieblanda, stalus ir suolus nugulė išpjaustyti moliūgai su žvakutėmis viduje. Čia vyko žibintų iš moliūgų šventė, kurią surengė Švenčionėlių miesto kultūros centras ir Švenčionėlių miesto biblioteka. Į ją aktyviai įsijungė miestelio bendruomenės, jaunos šeimos, vaikai ir jaunimas. Garavo kvepianti moliūgų sriuba, karšta arbata, patiekalai iš moliūgų. Visi dalyviai stengėsi būti kuo išradingesni ir skobdami moliūgus, ir ruošdami patiekalus. Viskas buvo skanu, visko buvo daug, tad kiekvienas galėjo prisiragauti kiek tinkamas.

Moliūgų žibintų konkurse dalyvavo net 15 moliūgų. Renginio dalyviai balsavo, o komisijai suvedus rezultatus išrinkti nugalėtojai. Pirmoji vieta atiteko bendruomenei „Švenčionėlių bičiuliai“, antroji – Raimondai Amosovai, trečioji – Laimai Zubanovienei, ketvirtoji – Švenčionėlių atviram jaunimo centrui. Visi apdovanoti organizatorių prizais. Didelio susidomėjimo sulaukė ir viktorina apie moliūgus, teisingai atsakiusiems – Švenčionėlių miesto bibliotekos dovanėlės.

Dar kurį laiką prieš moliūgų žibintų šventę bibliotekos skaitytojai, Švenčionėlių kultūros centro ir bibliotekos facebook paskyrų lankytojai buvo kviečiami atnešti po kelis tulpių svogūnėlius, kurie papildytų praėjusiais metais kartu su „Nedelsk“ iniciatore Agne Zuokiene pradėtą sodinti gėlyną bibliotekos kiemelyje – vasaros skaitykloje. Kvietimas buvo išgirstas! Tulpių kolekcija tikrai reikšmingai pasipildė – tuo ir puikiai pavykusia nuotaikinga švente pasidžiaugė Švenčionėlių miesto kultūros centro laikinai vykdanti direktoriaus pareigas Anželika Terleckienė ir Švenčionėlių miesto bibliotekos vedėja Stasė Busilienė.

Po renginio moliūgai buvo išrikiuoti bibliotekos skaitykloje – kelias dienas ekspozicija galėjo pasidžiaugti ir šventėje nedalyvavusieji.

Tačiau Šiurpnakčio pramogos tuo dar nesibaigė: spalio 31-osios vakarą Švenčionėlių atvirame jaunimo centre vyko Helovino vakaras, kur jaunimas dalyvavo nuotaikingose rungtyse, originaliausių kostiumų rinkimuose bei žiūrėjo filmą „Vaiduoklių žemė“.

Irena POŽĖLIENĖ

 
Reklaminis skydelis