Mes turime 295 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2708
mod_vvisit_counterŠią savaitę:12895
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:88925
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

JURISTAI24.LT teisės naujienos. Užsakytų prekių nepristatančioms įmonėms – sankcijos

2018 m. lapkričio 14 d., trečiadienis Nr.84 (1808)

Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba (toliau – Tarnyba) prekybą internetu vykdančioms UAB „Akcija Tau“ bei UAB „Vikvaldos prekyba“ skyrė sankcijas už vartotojams nepristatomas prekes.

 

Pareiga pristatyti prekę

Vadovaujantis Lietuvos Respublikos civilinio kodekso (toliau – Civilinis kodeksas) nuostatomis, pardavėjui keliama pareiga ne vėliau kaip per 30 dienų nuo sutarties sudarymo dienos (jeigu šalys nesusitaria kitaip) pristatyti daiktus pirkėjui. Pardavėjui nevykdant savo įsipareigojimų ir vartotojui kilusio ginčo su pardavėju nepavykus išspręsti taikiai, vartotojas turi teisę kreiptis į Tarnybą dėl ginčo sprendimo alternatyvia ginčų nagrinėjimo tvarka. Už nurodytų reikalavimų nesilaikymą Tarnyba pardavėjui taip pat gali skirti nuo 144 iki 1 448 eurų baudą.

 

Nevykdo sutartinių įsipareigojimų ir negrąžina pinigų

Tarnyba gavo beveik 30 vartotojų prašymų dėl UAB „Akcija Tau“ valdomoje elektroninėje parduotuvėje www.akcijatau.lt įsigytų ir nepristatytų prekių bei negrąžinamų pinigų. Į Tarnybos prašymus pateikti motyvuotus paaiškinimus įmonė atsakymų neteikė. Įvertinus tyrimo metu nustatytas aplinkybes, už Civilinio kodekso 6.359 straipsnio 2 dalyje nurodytų reikalavimų nesilaikymą UAB „Akcija Tau“ skirta 796 eurų bauda. Pažymėtina, kad didžioji dalis vartotojų prašymų Tarnybos komisijos nutarimais buvo patenkinti ir bendrovė įpareigota grąžinti vartotojams iš anksto už prekes sumokėtus pinigus.

Analogiškas pažeidimas nustatytas ir UAB „Vikvaldos prekyba“ veikloje. Nuo 2017 metų spalio mėnesio Tarnyba gavo 110 vartotojų prašymų dėl bendrovės valdomoje internetinėje parduotuvėje www.svajoniuspinta.lt užsakytų, tačiau nepristatytų prekių. Į Tarnybos prašymus pateikti motyvuotus paaiškinimus dėl kilusių ginčų bendrovė atsakymų neteikė. Ištyrus bylos aplinkybes bei pateiktus įrodymus, už Civilinio kodekso 6.359 straipsnio 2 dalies reikalavimų nesilaikymą UAB „Vikvaldos prekyba“ skirta 796 eurų bauda. Pažymėtina, kad 2017 metais Tarnybos komisijos sprendimu už minėtų nuostatų pažeidimą UAB „Vikvaldos prekyba“ jau buvo skirta 1 400 eurų bauda. Taip pat pažymėtina, kad daugiau kaip 100 vartotojų prašymų Tarnybos komisijos nutarimais buvo patenkinta, o bendrovė įpareigota įvykdyti vartotojų keliamus reikalavimus ir grąžinti už negautas prekes sumokėtus pinigus.

Tarnybos komisijos nutarimas per vieną mėnesį nuo nutarimo įteikimo dienos gali būti skundžiamas teismui Lietuvos Respublikos administracinių bylų teisenos įstatymo nustatyta tvarka.

 

Informacijos šaltinis: www.vvtat.lt.

Savo klausimus, pasiūlymus ar pastabas galite tiesiogiai siųsti „JURISTAI24.LT – teisinės paslaugos ONLINE“ elektroniniu paštu info@juristai24.lt.

Dėl privačios konsultacijos, dokumentų parengimo ar kitų teisinių paslaugų galite tiesiogiai kreiptis į JURISTAI24.LT juristą Eugenijų Gaščenką telefonu 8~624 83 459. Anonimiškumas garantuojamas.

Pastaba. JURISTAI24.LT teisės naujienų skyrelyje talpinamos informacijos atžvilgiu yra informacijos perdavėjas, bet ne jos autorius.

Daugiau informacijos interneto tinklalapyje www.juristai24.lt ir socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje www.facebook.com/juristai24.lt.

 
Reklaminis skydelis