Mes turime 247 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3523
mod_vvisit_counterŠią savaitę:22067
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:69393
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Lietuvos šimtmečiui skirtuose almanachuose – švenčionėliškių Vilės ir Linos eilėraščiai

2018 m. lapkričio 14 d., trečiadienis Nr.84 (1808)

Kai šiemet pavasarį Švenčionėlių Mindaugo gimnazijos mokytojos Vilhelminos Urbonienės ir gamtininko, buvusio šios mokyklos mokinio Andrejaus Gaidamavičiaus knyga „Minčių kryžkelėse“ buvo aptariama Švenčionėlių bibliotekoje, į renginį prigužėjo daugybė svečių ir iš toliau. Viena iš jų Danutė Ruseckaja – kūrybinė Vilės facebook‘o draugė. Danutė Ruseckaja – Lietuvos kūrybinės raiškos asociacijos „Menų sodas“ prezidentė. Tarp dviejų kūrybingų moterų užsimezgusi draugystė plėtojasi vis į naujus susitikimus bei projektus.

Vasarą Vilė buvo pakviesta į „Menų sodo“ organizuotą festivalį, į kurį vyko kartu su kolege iš Švenčionėlių, įvairiapusiška kūrybininke – rašančia, dainuojančia, grojančia, kuriančia muziką, vedančia renginius Lina Rodevičiene. Pasak Linos, ji visada žinojusi, jog gali sueiliuoti, bet to gebėjimo nesureikšminusi, o naudojusi dirbdama su mokiniais, organizuodama renginius, savo malonumui ir panašiai. Gal per stipru būtų pasakyti, kad būtent įsiliejimas į „Menų sodą“ išlaisvino Linos kūrybines galias, bet kad tapo katalizatoriumi – tai jau tikrai. Eilės daugiau buvusios tik dėl savęs ar artimiausių žmonių ausims, dabar tapo pažįstamos platesniam skaitytojų ratui.

Ir Vilės, ir Linos eilėraščiai buvo išspausdinti Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui skirtame almanache „Lietuva – tai aš“, kurio pristatymas vasarą vyko „Menų sodo“ surengtame festivalyje Šilaičiuose, o rudenį – Vilniaus karininkų ramovėje. Į almanachą be kita ko buvo atrinktos ir mūsų kraštiečio Gaudento Kurilos eilės, ir buvusio Punsko lietuvių mokyklos direktoriaus Algio Uzdilos, ir buvusios ministrės Algimantos Pabedinskienės eilės. Renginyje dalyvavo gydytojai, teisėjai, siuvėjai, mokytojai ir kitų profesijų atstovai, kuriuos visus vienija eilių rašymas.

Ir Vilė, ir Lina džiaugėsi ne tik tuo, kad jų eilės pateko į šimtmečio almanachą, bet ypač dėl to, kad susipažino su daugybe itin kūrybingų žmonių, pasidalino savo idėjomis, pasisėmė įkvėpimo. Ir kaipgi nepasisemsi, kai, pavyzdžiui, Regina Mačiulskienė vąšeliu nunėrė didžiulę trispalvę, Vytautas Šiaudytis išleidęs 60 knygų, o ir pačios Vilė su Lina lietuviška atributika taip papuošė svirnelį Šilaičiuose, kad visi stabtelėdavo ir gėrėjosi.

Vilniuje karininkų ramovėje vykusiame susitikime, kur dalyvavo ne tik „Menų sodo“, bet ir daugelio kitų kūrybinių organizacijų atstovai, kiekviena grupė buvo pasirengusi pristatyti įvairius Lietuvos gyvavimo epizodus. Švenčionėliškėms Vilei, Linai bei pabradiškei vokiečių kalbos mokytojai Irenai Kerulienei teko pavaizduoti baudžiavą. Moterys įsijautė į temą: pasipuošė drobiniais drabužiais, o kai Lina dainavo dainą „Našlaitėlė“, tai salė tiesiog nuščiuvo...

Kūrybiškai į istoriją pažvelgė ir kiti dalyviai: vieni labai gražiai pavaizdavo Žemės susikūrimą, kiti suvaidino partizano ir ryšininkės epizodą.

Kai kalbėjomės su Lina ir Vile apie kūrybą, jų dalyvavimą Lietuvos kūrybinės raiškos asociacijos „Menų sodas“ veikloje, mokytojai metodininkei Vilhelminai Urbonienei dar nebuvo atslūgusios emocijos po šiemet jai suteikto rajono metų mokytojo titulo. Ji paskaitė ir savo mokinei Eivinai skirtą eilėraštį.

Taip pat pedagogės pasidžiaugė ir Švenčionėlių Mindaugo gimnazijos direktorės Daivos Veronikos Gaidamavičienės palaikymu – gimnazijoje vyrauja gera atmosfera, puikios sąlygos ir pedagogų darbui, ir tobulinimuisi, ir kūrybai bei išvykoms pasisemti žinių, įkvėpimo ar, kaip sakoma, akis prašviesti.

Prieš pat patenkant šiai publikacijai į spaudą, elektroniniu paštu atskriejo džiugi mokytojos Vilhelminos Urbonienės žinutės, kad šeštadienį, lapkričio 10 d., Elektrėnų literatūros ir menų muziejuje vyko knygos – almanacho „100 autorių, 100 eilėraščių“, skirtų Lietuvos 100-čiui paminėti sutiktuvės. Šiame almanache taip pat yra išspausdinta po vieną Linos Rodevičienės ir Vilhelminos Urbonienės eilėraštį.

Tikrai džiugu, kad kuriantiems mūsų rajono žmonėms atsirado galimybė pasidalinti savo kūryba su visa Lietuva, ypač tokia iškilia proga – šimtmečio minėjime.

Irena POŽĖLIENĖ