Mes turime 284 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2976
mod_vvisit_counterŠią savaitę:6369
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:53695
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Švenčionėlių bažnyčioje – trys šventos relikvijos

2018 m. lapkričio 21 d., trečiadienis Nr.86 (1810)

Praeitą savaitę į Švenčionėlių bažnyčią atkeliavo, o tikriau klebono Raimundo Macidulsko pastangomis buvo atvežtos palaimintojo Teofiliaus Matulionio relikvija. Tai iš tiesų svarbus ir reikšmingas įvykis visai Švenčionėlių parapijai.

- O kaip kilo mintis ieškoti kelių, kad palaimintojo T.Matulionio relikvija atsirastų ir Švenčionėlių bažnyčioje?– klausiu parapijos kleboną Raimundą Macidulską.

- Matyt, mažai kas žino, kad Švenčionėlių bažnyčioje jau yra šv. Kazimiero, Lietuvos globėjo, kuris šventuoju buvo paskelbtas 1602 m., ir palaimintojo Jurgio Matulaičio, kuris palaimintuoju buvo paskelbtas 1987 m., relikvijos, todėl ir kilo mintis apie trečio palaimintojo Teofiliaus Matulionio, kuris palaimintuoju paskelbtas 2017 m., relikviją. Juk gražu, kai bažnyčioje – net trys šventos relikvijos. Kartu su Švenčionių dekanato dekanu, Švenčionių parapijos klebonu Medardu Čeponiu pradėjome žygius, kaip gauti relikvijas.

- Kokią reikšmę krikščioniškame tikėjime užima relikvijos?

- Relikvijos mūsų tikėjime užima svarbią vietą, nes jos susijusios su šventaisiais ar palaimintaisiais, ir mes turėdami savo bažnyčioje net tris relikvijas, turėsime galimybę melstis ir prašyti šventojo Kazimiero ir palaimintųjų J.Matulaičio ir T.Matulionio užtarimo. Svarbu ir skatinti pamaldumą, sekti šventojo ar palaimintojo gyvenimu, dorybėmis, melsti jų užtarimo.

- O kodėl relikvijos lyg ir paslėptos nuo tikinčiųjų, nėra nuolat matomos?

- Tokia jau tradicija. Relikvijos pas mus išnešamos per vyskupo vizitą ar svarbų pagarbinimą, pas mus svarbiausias dėmesys kreipiamas į Švč. Sakramentą, į altoriaus tabernakulį ir nenorima blaškyti tikinčiųjų dėmesio. Tokios jau Lietuvoje nusistovėjusios tradicijos, nors kaimyninėje Lenkijoje viskas rodoma...

- Kada bus pagerbtos relikvijos, esančios Švenčionėlių bažnyčioje?

- Relikvijas pagerbsime sekmadienį, lapkričio 25 d., tai Kristaus karaliaus sekmadienis, ir mes po šv. Mišių melsimės šventojo Kazimiero ir palaimintųjų J.Matulaičio ir T.Matulionio relikvijoms. Bus malda, litanija, o po to tikintieji galės pabučiuoti jas. Noriu atkreipti dėmesį į tai, kad tas bus daroma per visas trejas šv. Mišias, ne tik 12 val., nes nenorime, kad į kitas šv. Mišias atėję tikintieji pasijustų nuskriausi. Noriu, kad visa parapija pamatytų tai, kuo mes turtingi, pasimelstų ir paprašytų šventojo Kazimiero ir palaimintųjų T.Matulionio ir J.Matulaičio užtarimo. Tad kviečiu tikinčiuosius sekmadienį ateiti ir pagarbinti turimas relikvijas.

Algis JAKŠTAS