Mes turime 153 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3635
mod_vvisit_counterŠią savaitę:10371
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:54354
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Konstantas Ramelis: „Jūs džiaukitės, kad opozicija taip dirba. Jeigu nedirbtų, gal ne vienas iš jūsų jau būtų išvestas su antrankiais“

2018 m. lapkričio 24 d., šeštadienis Nr.87 (1811)

(Iš tarybos nario Konstanto Ramelio pareiškimo rajono tarybos posėdyje lapkričio 22 d.)

 

Kaip atslenka diktatūra?

Rajono liberalai į rinkimus ėjo su skambiais šūkiais apie demokratiją, skaidrumą, pagarbą, opozicijos teises ir kitas dorybes. Nepraėjo nė ketveri metai, o naujieji valdantieji rajone demokratiją nusiaubė kaip skėrių antplūdis pasėlius. Pirmiausia paralyžiavo rajono tarybos narių veiklą, nustatę sveiku protu nesuvokiamus apribojimus. Tarybos nariams posėdyje praktiškai neleidžiama kalbėti – svarstomu klausimu nuo pusės tarybos narių galima užduoti du klausimus. Juos vadina „nuo opozicijos“, nors faktiškai opozicija užsiregistravę tik 4 Darbo partijos atstovai, likusieji 7 skirtingų partijų atstovai, neprisijungę prie valdančiųjų ir besivadinantys nepriklausomais, išvis neturi jokių žodžio teisių. Paprastai sakant, klausia vienas, o dešimt turi tylėti. Ir net tų dozuotų pasisakymų trukmė apribota 1 minute! Užtat meras savęs neriboja – kiekvieno pasisakymą palydi komentarais. Štai tokia šluba demokratija įsigalėjo mūsų rajone. Kaip tada tarybos nariui išsiaiškinti, pavyzdžiui, kodėl Karkažiškės kaime savivaldybė perka butą dukart brangiau, negu jis kainuoja Švenčionėliuose? Be žodžių – niekaip, o žodžio negauna...

Užčiaupusi tarybos narius, valdžios viršūnėlė su jaunuoju meru smaigalyje, ėmėsi naikinti rajono tarybos komitetus, kuriuose iki tol visų frakcijų tarybos nariai dirbo, diskutavo, prieidavo sutarimą ginčytinais klausimais. Pirmiausia atsisakė Teisėtvarkos ir etikos komiteto, prijungę jį prie kito komiteto, pagal reikšmingumą -  kaip arklį prie vežimo. Ties tuo nesustojo – kad opoziciją galutinai užspaustų, iš buvusių 5 komitetų paliko tik du. Tai reiškia, kad valdantieji užsitikrino sau garantuotą daugumą abiejuose komitetuose, buldozeriu nušluodami beneik pusę tarybos narių. Net Kontrolės komitete, kurio misija - prižiūrėti valdžią, opozicija liko antrame plane. Kontrolės komitetą sudaro visų frakcijų atstovai. Susismulkinę į daugybę mažiausių frakcijėlių, ir čia valdantieji gudrumu ir įžūlumu sau užsitikrino daugumą. Mažumoje likusiems beveik pusei tarybos narių liko vienintelė paguoda -  komiteto pirmininko postas, kurio jau niekaip neatims, nes jį saugo įstatymas.

Esant tokiam jėgų išsidėstymui, net Kontrolės komitetas, vadovaujamas Lietuvoje gerai žinomo teisininko Konstanto Ramelio, patiria didelių sunkumų kovodamas su galimai korupcija ir lėšų švaistymu. Neįtikėtina, net Kontrolės komiteto pirmininkas po pusę metų negali išgauti iš savivaldybės administracijos reikiamos medžiagos. Neteikia ir tiek, į prašymus ir pastabas nekreipia dėmesio. Neveltui rusų patarlė byloja: įžūlumas – antroji laimė, o šito gero jaunai valdžiai, kurią veda seno vilko ranka ir metodai, tikrai nestokoja. Tik ar ilgai šiems „sėkmės džentelmenams“ liko nebaudžiamiems karaliauti ar ūkininkauti ant mokesčių mokėtojų gero?

 

Merą „permetė“ į niekur

Ketvirtadienį rajono taryboje vyko skubi valdančiųjų perdislokacija. Vis per tą Kontrolės komitetą, kuris labai nori ištirti savivaldybės viešuosius pirkimus. Tik po metų valdantieji sutiko, kad, iširus liberalų frakcijai, kai iš jos pasitraukė K.Trapikas, K.Savickas Kontrolės komitete dalyvauja neteisėtai. Siekdami žūtbūt išlaikyti daugumą šiame išskirtinės svarbos komitete, valdantieji perstumdė figūras ir perkėlė merą, K.Trapiko žodžiais, į neegzistuojančią liberalų frakciją.

 

Padai svyla?

Kaip sakė Kontrolės komiteto pirmininkas K.Ramelis, matyt, rajono valdžiai gerai padai svyla, kad taip birzga. Antradienį komitete, pasak K.Ramelio, mero Rimanto Klipčiaus ir tarybos nario Zenono Zenkevičiaus pastangomis valdantieji ir vėl užblokavo viešųjų pirkimų klausimo svarstymą. Kažkodėl šio klausimo valdantieji bijo kaip velnias kryžiaus. Į komiteto posėdį, turėjusį vykti lapkričio 2 d., neatėjo visi valdančiųjų atstovai. Komiteto pirmininkas įtaria, kad tai galėjo būtų organizuotas komiteto posėdžio sužlugdymas. Valdantieji ginasi, kad sirgo. Visi iš karto? Nebent iš baimės.

Antradienį vykusiame komiteto posėdyje priėjus iki šio padus svilinančio klausimo vėl kilo neregėtas šaršalas. Tarpais atrodė, kad ne komiteto posėdis vyksta, o koks „blusų turgus“ arba Šarikovų susibėgimas. Jokios pagarbos nei asmenybei, nei titului, nei, pagaliau, žmogiško mandagumo. Kontrolės komiteto pirmininkui praktiškai neleido vesti posėdžio užgauliais šūkavimais tarybos narys Z. Zenkevičius ir gerai atidirbtomis psichologiškai sukonstruotomis frazėmis pats meras, komiteto posėdyje dalyvavęs tik kaip svečias (ne komiteto narys). Dauguma nubalsavo, o gal greičiau išrėkė, kad viešųjų pirkimų klausimo komitete nesvarstyti.

K.Ramelis po posėdžio bandė geranoriškai paprotinti merą, kad jis padarė didelę klaidą, palaikydamas viešųjų pirkimų svarstymo žlugdymą. Jeigu pasisako už skaidrumą, kodėl taip bijo viešųjų pirkimų klausimo? Juolab, kad klausimas jau buvo pradėtas svarstyti, bet buvo nutarta pareikalauti iš administracijos  papildomos informacijos ir svarstyme padaryta pertrauka. Pasak komiteto pirmininko, turima informacija savivaldybei labai nepalanki, ir ji tikrai neliks be dėmesio. Ne komitete, tai kitur.

Viešieji pirkimai savivaldybėms – kaip tas nuodėmingas rojaus obuolys... Trečiadienį STT krėtė Ignalinos ir Molėtų savivaldybes – vis dėl tų pačių viešųjų pirkimų.

 

Nematė, kol K.Trapikas pirštu nepabaksnojo

Tarybos narys K.Trapikas tarybos posėdyje sugėdino merą, kad giriasi biudžeto pertekliumi, o padegėliams nepadeda. Turėjo mintyje Kaltanėnų bendruomenės namus. Vežiodamas po rajoną svečius iš Vokietijos, jis, sakė, patyręs gėdą, kai šie pamatė tokį vaizdelį (žiūrėkite 1 psl.). Meras nepasimetė, sako jau davėme. Va tai iš karto? Kai tik K.Trapikas parengė pareiškimą tarybai šiuo klausimu, taip ir davė? Veiksmingi K.Trapiko ne tik žodžiai, bet gal ir mintys. Čia užuomina tiems, kas neprisišaukia valdžios pagalbos.

 

Laukite tęsinio! Šiame tarybos posėdyje buvo daug vingrybių ir aštrių kampų, rekordiškai ilgas ir skaudžiai rėžiantis tiesą Kontrolės komiteto pirmininko Konstanto Ramelio pareiškimas.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ