Mes turime 296 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5121
mod_vvisit_counterŠią savaitę:15308
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:91338
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Bundam, Švenčionėliai

2018 m. gruodžio 15 d., šeštadienis Nr.93 (1817)

Praėjusiame savivaldybės tarybos posėdyje buvo nutarta pirkti Pabradės seniūnijos Karkažiškės kaime butą, kuris bus naudojamas artėjančių rinkimų organizavimui toje apylinkėje. Nustebino savivaldybės administracijos suderėta šio buto kaina – 17 800 eurų. Tai beveik dvigubai brangiau nei analogiškas butas Švenčionėlių mieste su komunaliniais patogumais.

Kodėl būsto kainos Švenčionėliuose kol kas trigubai mažesnės nei Pabradės mieste ir dvigubai – nei Švenčionyse? Lemia daug faktorių, bet pagrindinė – žymiai sumažėjusi pirkimo paklausa ir perkamoji galia. Tai susiję su miesto vystymosi perspektyva, kuri, kol kas, miglota ir blogėjančiais Švenčionėlių seniūnijos demografiniais rodikliais. Depresinio miesto fono nenustelbia šiame dešimtmetyje žymiai padidėjusios valstybės ir savivaldybės investicijos: prie buvusios valdžios rekonstruotos Liepų, Partizanų gatvės, centrinė miesto dalis – Priestočio gatvė, prie dabartinės – trumpesnės Švenčionių, Kaltanėnų, Žeimenos gatvės, atnaujinamas daugiabučių namų kvartalas.

Švenčionėlių miesto įvaizdį pablogino keramikos gaminių gamybos sustabdymas legendinėje miesto įmonėje UAB ,,Švenčionėlių keramika“. Dar praeitą vasarą plytas joje gamino apie šimtas darbuotojų, o dabar likę aštuoni, žvyro karjere dirbantys specialistai ir vadovas. Belieka tik vienišam prie šios įmonės dar paliktam betoniniam vilkui staugti. Gal išgirs investuotojai, nes šalia esančių gero molio klodų užtenka 50-100 metų, tik reikia naujų technologijų paklausiai produkcijai gaminti. Savininkai viešai paskelbė apie parduodamą didžiąją dalį šios įmonės teritorijos su statiniais už kelis šimtus tūkstančių eurų.

Miesto patrauklumą ir verslumą simbolizuoja paprastas faktas – ar veikia picerija. Pabradėje konkuruoja net dvi, rajono centre viena užsidarė, bet sėkmingai dirba kita, o Švenčionėliuose – nekvepia itališka pica. Patalpų yra, bet verslininkus veikti stabdo tuščia ir nyki erdvė miesto centre: dramatiškai sustingęs kultūros namų atnaujinimas ir apleistas, su užkaltoms durims buvęs mokyklos pastatas Stoties gatvėje. Prieš du metus čia dar veikė suaugusių ir jaunimo mokykla, kurioje dirbo apie tris dešimtis mokytojų ir aptarnaujančio personalo. Dabartinė rajono valdžia čia planavo statyti sporto kompleksą, baseiną, bet jiems dabar labiau rūpi persekioti kitaip manančius savivaldybės tarybos narius, negu koncentruotis šių strateginių tikslų įgyvendinimui.

Šiandien būdamas verslo fronte matau daug skaudulių, kurie neišvengiamai būdingi pasienio rajonams. Bet, gyvenant šalia sostinės regiono, sukuriančio 40 proc. šalies bendro vidinio produkto, negalime sustoti. Kiekviena ateinanti tiek užsienio, tiek vietinio verslo investicija turi būti labai gerbiama. Tai iki šiol nesuvokiu, kodėl dabartinis meras neteikė savivaldybės tarybai sprendimų projektų sumažinti mokesčių naštą rajono verslininkams – investuotojams. Iniciatyvūs, veiklūs ir savarankiški rajono  piliečiai – tai ne tik Švenčionėlių, bet ir viso mūsų krašto gerovės varomoji jėga.

Kęstutis TRAPIKAS

Švenčionių rajono savivaldybės tarybos narys

 
Reklaminis skydelis