Mes turime 261 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1675
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20219
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:67545
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Respublikinis jaunųjų dainininkų konkursas Pabradėje

2011 m. gegužės 18 d., trečiadienis Nr. 36 (1083)

Algis JAKŠTAS

Kiekvienas konkursas – tai ne tik kova dėl pergalės, bet ir puiki galimybė įvertinti save, palyginti su kitais savo gabumus, lygį. Prieš savaitę teko stebėti pirmą kartą mūsų rajone surengtą respublikinį konkursą „populiariausia pasaulio daina“. Jau vien tai, kad konkurse savo jėgas išbandė jaunieji dainininkai, tikriau dainininkės, nes vaikinas buvo tik vienas – pabradiškis Roman Titorenko, iš Vilniaus, Kauno, Ukmergės, Trakų, Elektrėnų, tolimojo Pakruojo, Utenos ir, žinoma, Pabradės yra akivaizdus įvertinimas, kad jauni žmonės nori dainuoti, o kai paklausai, negali neatsistebėti nuostabiais balsais.

Žiuri nariams: Pabradės orkestro vadovui, rajono tarybos nariui Bronislovui Vilimui, dainininkams Lukui ir Anatolijui bei Ingai Klincarienei, tikrai nebuvo lengva įvertinti ir atrinki pačius pačius geriausius. Neprofesionalui tą padaryti, ko gero, būtų neįmanoma.

Bet grįžkime prie konkurso ištakų. Konkurso sumanytoja – dainininkė Daina Bilevičiūtė, jau kuris laikas mokanti pabradiškius dainavimo paslapčių. Šią gražią idėją palaikė ir Pabradės kultūros centro direktorė Lolita Vilimienė. O idėjai tapus realiu konkursu, pastarasis buvo visai šaunus. Iš tiesų sėdi, klausaisi jaunų žmonių dainavimo ir nejučiomis pagalvoji: „Davė gi Dievulis ar motinėlė Gamta žmonėms talentą, puikius balsus...“ Žinoma, daug duoda ir darbas. Štai atsirado Pabradės kultūros centre Dainos Bilevičiūtės dainos studija, ir mes pamatėme, kad ir visai neprastų dainininkų yra.

Jau rašiau, kad Arina Terentjeva Rygoje vykusiame konkurse tapo nugalėtoja, o gimtojoje Pabradėje jos pasirodymas buvo įvertintas II laipsnio diplomu. Originaliai savo kūrinį atliko kita pabradiškė Cezarija, o štai pabradiškis Roman Titorenko buvo vienintelis konkurse dalyvavęs vaikinas.

Ką galima parašyti apie dainos konkursą, dainavimą? Atsakymas čia labai paprastas – reikia klausytis dainavimo, ir tada pajusi tą, kaip jaunimas sako, tikrą kaifą. Dar vienas malonus ir mielas faktas, nors konkursas vyko sekmadienį, konkurso dalyvių ir svečių pasveikinti atėjo Pabradės m. seniūnė Lucija Tunevič.

Pradėjo konkursinę programą jauniausios dalyvės. Amžiaus grupėje nuo 11 iki 16 metų jų buvo 11, o vyresniųjų amžiaus grupėje nuo 17 iki 25 m. varžėsi 5 dainininkės, 1 vaikinas, grupė „Diamonds“ ir grupė „Vivo“. Kaip jau minėjau, rašyti apie dainavimą iš tiesų nelengva, jo reikia klausytis, o kol buvo suvedami žiuri vertinimo balai, pakalbinau juos ir paprašiau pasidalinti mintimis apie konkursą.

„Kastanedos“ grupės narys, kompozitorius, prodiuseris Lukas:

- Konkursas paliko gerą įspūdį. Man asmeniškai vertinti nebuvo sunku. Tokie konkursai dainininkams atveria galimybes tobulėti, nes bet koks pasirodymas scenoje – nauja patirtis. Žinoma, tenka pasijaudinti, bet jaudulys scenoje turi išlikti. Jei jo nėra, vadinasi kažkas ne taip.

Realybės šou „Kelias į žvaigždes“ nugalėtojas Anatolijus:

- Čia buvo puiki galimybė parodyti tai, kas daroma, ruošiama klasėse, studijose. Vertinti kitus yra nelengva, geriau jau pačiam dainuoti, nes tada atsakai pats už save, o vertindamas kitus, jauti didesnę atsakomybę. Paragauti konkurencijos – geras dalykas. Net pralaimėjimai moko.

Renginių vedėja Inga Klincarienė:

- Visada labai smagu matyti scenoje daug jaunų žmonių, kurie nori parodyti savo sugebėjimus. Man vertinti buvo nelengva, laiko apmąstymams mažai. Vaikinų turėtų būti daugiau, bet ir šio vienintelio pasirodymas dvelkė nuoširdumu. Šaunu, kad jau pirmo konkurso metu išgirdome tiek gražių balsų.

Rajono tarybos narys, Pabradės fanfarinio orkestro vadovas Bronislovas Vilimas:

- Man kaip pabradiškiui smagu, kad ir soliniame dainavime ledai pajudėjo, ir tam impulsą davė Dainos Bilevičiūtės dainos studijos atsiradimas. Pabradėje visada buvo daug puikių dainininkų, kurie dainavo chore, ansambliuose, o dabar ir solinis dainavimas skinasi kelią. Tai puiku. O konkursai – geras stimulas tobulėti.

Pagaliau rezultatai buvo suvesti ir konkurso sumanytoja Daina Bilevičiūtė paskelbė komisijos verdiktą. Amžiaus grupėje nuo 11 iki 16 metų nugalėtoja tapo Vaiva Kalinauskaitė, dvi antros vietos atiteko Eurikai Steponaitytei ir Rūtai Kairytei, surinkusioms po lygiau balų. Trečią vietą laimėjo Marija Kisieliūtė. Pabradiškė Arina Terentjeva buvo apdovanota II laipsnio diplomu. Vyresniųjų grupėje Grand Prix atiteko Kristinai Radžiukynaitei, o pirmąją vietą Kristina pasidalino su grupe „Diamonds“, antrąją vietą laimėjo Gabrielė Sinkevičiūtė, o trečią – grupė „Vivo“. I laipsnio diplomas įteiktas pabradiškiui Roman Titorenko. Padėkos buvo įteiktos visiems dalyviams ir jų vadovams. Beje, nepaminėjau, kad konkurso prizai – galimybė koncertuoti Lenkijoje su Pabradės fanfariniu orkestru. Manau, tai iš tiesų prasmingi prizai žmonėms, mylintiems dainą.