Mes turime 304 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1998
mod_vvisit_counterŠią savaitę:12185
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:88215
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Kur mūsų rajone galima per vieną valandą uždirbti daugiau kaip 1000 eurų? O gi savivaldybėje!

2018 m. gruodžio 22 d., šeštadienis Nr.95 (1819)

Ar ne todėl tokį milžinišką rajono valdžios pasipriešinimą sukėlė Kontrolės komiteto pirmininko Konstanto Ramelio bandymas apsvarstyti komitete rajono savivaldybės viešuosius pirkimus? Vos ne pusmetį iš administracijos direktoriaus negalėjo išprašyti duomenų apie viešuosius pirkimus. Kai pagaliau bent dalį informacijos gavo, valdančiųjų atstovai komitete, pasak pirmininko, blokavo posėdį neatvykdami, kitame posėdyje Z.Zenkevičius kažką nesąmoningai cituodamas įrodinėjo, kad Kontrolės komitetas neturi teisės svarstyti viešųjų pirkimų. Va, čia tai demokratijos ir skaidrumo viršūnė! Ko taip bijo valdantieji?

 

Kultūra paliko tarybą...

Rajono valdžioje vyraujant tokiai „paslaptingumo“ atmosferai, Kontrolės komiteto pirmininkas Konstantas Ramelis pasinaudojo vienintele likusia galimybe – perskaitė pareiškimą šiuo klausimu rajono tarybos posėdyje. Šito negali uždrausti nei valdantieji, nei pats meras. Tiesa, žodžiais sunku nusakyti, kas darėsi salėje, kokių replikų prisiklausė savo adresu šalyje žinomas ir gerbiamas asmuo K.Ramelis, skaitydamas pareiškimą. Keliskart jis sakė, kad palauks, kol daugiausiai šūkavęs Z.Zenkevičius nurims, ir tikrai laukė. Keletą kartų K.Ramelis kreipėsi į merą, prašydamas sudrausminti savo koaliciją. Vieną kartą meras tikrai reagavo ir pasakė: „Kolegos, leiskit pabaigti pasisakymą“. Leido – įsiaudrinę valdantieji išmovė iš salės į šalia esančią patalpą, bet, kaip paaiškėjo, ir toliau atidžiai klausėsi, turbūt ausis prie durų prikišę... Net du kartus tarpduryje pasirodė Rimo Klipčiaus (mero tėvo) galva ir skambėjo replikos.

 

Ir taip, šįkart skaitytojų dėmesiui du epizodai, kurie pribloškia savo turiniu ir verčia susimąstyti. K.Ramelis sako surinkęs jų 15 ir žada viešinti.

 

 

Kaip Anykščių jaunimas mokė verslumo Švenčionių jaunimą

Ne už dyka, žinoma, mokė – už 9 000 eurų. Už tokius pinigus ir meška imtųsi mešką pamokyt šokti. Ar išmokys – čia jau kita kalba, bet pinigai jau bus, kaip dabar madinga sakyti, įsisavinti...

„Rajone nutarė mokyti jaunimą verslumo, - pradėjo su trupučiu ironijos pasakoti šių keistokų mokymų istoriją K.Ramelis, - Tai rajone, matyt, nėra kam mokyti jaunimą verslumo. Surinko 18 gimnazistų, kuriems surengė tam tikras paskaitas. Ir kaip manote – pasisamdė ką? Anykščių jaunimo verslumo centrą, kadangi aplink turbūt niekur nėra mokančių verslumo. Ir tie mokymai 18 gimnazistų kainavo 9000 eurų. 1 žmogui – 500 eurų, kai tuo tarpu neformaliam ugdymui 1 mokiniui skiriama 12 eurų metams. Ne tie pinigai? Nesvarbu kokie pinigai, svarbu kad į kišenę eina. Ir neaišku – be jokios atskaitomybės. Juodi.“

Šitą tarybos nario K.Ramelio kalbą nuolat nutraukinėjo aršiais ir įžeidžiančiais šūksniais Z.Zenkevičius, mažai jam nusileido J.Deveikienė. Patyręs teisininkas stebimo geležine savitvarda ir nė karto nesileido išprovokuojamas atsakui į chamiškumą. Pasiklausę posėdžio įrašo diktofone, pašnekovai negali patikėti savo ausimis.

Į minėtų asmenų ironiškas replikas apie pinigus K.Ramelis ramiai atsakė: „Jeigu norit baltų (pinigų, -red.), tai ir apie baltus paaiškinsiu“.

 

Už 31 valandą teisinių paslaugų sumokėta 33 000 eurų

Pirmiausia K.Ramelis pabrėžė, kad savivaldybėje dirba 4 teisininkai. Pagal nuostatus jie turi atstovauti savivaldybei teismuose ir teikti kitas paslaugas. Jeigu jie nevykdo nuostatuose įrašytų funkcijų, kyla kausimas – kodėl?

„Aš jums paaiškinsiu vieną medžiagą, kad susimąstytumėte. Kalbama, kad dabar (savivaldybė, - red.) varo žmones atostogų, dar kažkas. Nežinau, ar taip yra., bet kalbama“, - svarstė K.Ramelis. Jis paklausė tarybos narių, kiek, jų manymu, mūsų rajone galima uždirbti per vieną dieną? Pasak jo, jis žino daug žmonių, kurie džiaugtųsi turėdami pusę minimalios algos. Yra tokių – ką tik buvo sutikęs socialinę darbuotoją, už savo sunkų darbą gaunančią būtent tiek.

„Ir ką jūs manot? Pavyzdžiui, 2017 m. savivaldybė, priminsiu, turinti 4 teisininkus, leido sau teisinėms paslaugoms išleisti dar apie 70 tūkst. eurų“, - piktinosi tarybos narys.

Pranešėją be ceremonijų nutraukė Janina Deveikienė šūksniu: „Tokios kainos!“

„Dabar pažiūrėkim, kur juos išleidžia, - toliau tęsė K.Ramelis. - Aš manau, kad gyventojai, gal ir ne tik jie, susidomės. Yra tokia firma „Ariril“. Pasirodo, iš jų savivaldybė pirko teisines paslaugas už 30000 eurų, o ši firma neturi teisės atstovauti teismuose. Tai jūs pagalvokit: savivaldybė už tokius pinigus kreipiasi į šitą UAB-ą, o jis ieško advokatų. Tada UAB-ui sumoka minėtą sumą už paiešką, o advokatams – už atliktą darbą. Ir dar kokiomis sumomis mėtosi! Teisininko atlyginimas už mėnesį savivaldybėje mažesnis, negu sumoka advokatui už 1 dieną“.

Antras ne mažiau stulbinantis atvejis. Yra tokia labai prabangi UAB „Adelinga“ su ja sudaryta teisinių paslaugų sutartis. Kokias paslaugas ji turi teikti?

Konstantui Rameliui tik pradėjus atskleidinėti ataskaitos detales, jį iš vietos nutraukė J.Deveikienė: „Tai čia Kontrolės komiteto ataskaita?“

K.Ramelis mandagiai paprašė: „Netriukšmaukit, gerbiama Deveikiene, nesipiktinkit. Jūs lygiai taip pat piktinatės ir meru už akių. Aš girdėjau jūsų atsiliepimus ir pakeiksnojimus. O akyse norit būti labai gera. Jeigu jis viską sužinos, tai nemanau, ar būsit gera. Reikės – paviešinsim.“

Toliau pranešėjas vardijo, ką toji savivaldybės pasamdyta firma darė. Ataskaitoje rašoma, kad aiškino viešųjų pirkimą įstatymą, analizavo viešųjų pirkimų dokumentus ir pan. Planuojamų viešųjų pirkimų duomenis firma analizavo 4 val., per 2 val. atliko vidaus sandorių auditą, per 2 val. peržiūrėjo ir įvertino perkančiosios organizacijos, t. y., savivaldybės, supaprastintų pirkimų taisykles, kurios buvo patvirtintos dar 2015 metais... Per 5 val. parengė savivaldybės administracijai konsultaciją raštu dėl vidaus sandorių sudarymo. Iš viso dirbo 31 valandą, o už tai savivaldybė sumokėjo 33000 eurų.

„Pasakykit, kokioje valstybėje ir koks žmogus uždirba per 1 valandą virš 1000 eurų?, - retoriškai klausė Konstantas Ramelis. - Čia paskelbti tikslūs duomenys iš ataskaitos“.

Pranešėją vėl nutraukė valdančiųjų šurmulys „Nesąmonė! Ką jis šneka! Negali būti!“

Kontrolės komiteto pirmininkas Konstantas Ramelis baigdamas patarė:

- Tai išsiaiškinkit! Va, yra 2017 metų ataskaita. Dabar darot viską, kad tik turėtumėt vieno nario persvarą ir Kontrolės komitetas negalėtų priimti sprendimų. Darykit. Tai, ką aš žinau, visuomenei pateiksiu. Tegul visuomenė vertina jūsų darbus.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis