Mes turime 388 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3092
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19293
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:95323
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Turim save ir laiką, tad tegul jis būna prasmingas

2018 m. gruodžio 29 d., šeštadienis Nr.96 (1820)

Ką Tau reiškia adventas? Koks yra Tavo Kūčių ir Kalėdų laukimas? Ir kas yra prasmingas kaimyniškas ir bendruomeniškas pasibuvimas? Į tokius klausimus nesunkiai ir itin nuoširdžiai atsakė Trūdų bendruomenės nariai, žiemiškai gražų trečiadienio, gruodžio 19-osios, vakarą susirinkę buvusioje kaimo bibliotekoje kartu gražiai praleisti besibaigiančio advento vakaro. Tai buvo viena iš dalių Trūdų bendruomenės vykdomo projekto „Bendruomenės sutelktumas, bendruomeniškumo skatinimas per kultūrinę, švietėjišką veiklą“, kurį finansuoja LR Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

Ant stalo kvepėjo mandarinai, puikavosi naminis sūris, kūčiukai, vafliai, garavo kvapni žolelių arbata – pasidalino kiekvienas tuo, ką moka skaniausiai pagaminti ir kuo nori kaimynus pavaišinti. Visa tai ir ramiai plevenanti žvakės liepsnelė, dėžėje sustatytos Kalėdomis dvelkiančios eglišakės, papuošta eglutė kūrė ypatingą atmosferą. Ją dar labiau šildė šaunūs svečiai iš Utenos krašto: literatė ir muzikantė Audronė bei renginio vedėjas (kaip pats sakė, daug laiko dirbantis vyru su balta barzda ir raudonu kostiumu) Modestas. Jis dar įteikė Trūdų bendruomenei knygų. Advento vakaronėje dalyvavo ir savivaldybės specialistė darbui su bendruomenėmis Ramunė Jakubėnienė, VVG „Švenčionių partnerystė“ atstovė Violeta Guobytė.

Trūdų bendruomenės pirmininkė Dovilė Pavliukevičienė pasveikino visus susirinkusius, pasidžiaugė, kad Trūdų bendruomenė jau greitai švęs penkerių metų sukaktį. „Daug darbų per tą laiką nuveikta, daug tikslų pasiekta – geri buvo metai, dar planuojame daugiau nuveikti“,- sakė Dovilė.

Trūdiškiai svajoja turėti jaukius bendruomenės namus ir ne šiaip sau svajoja, bet rimtai ruošiasi statyboms, jau turi sklypą, rengia projektą ir ryžtingai nusiteikę jį įgyvendinti. Žiūrint į darbščius, draugiškus ir entuziazmo nestokojančius Trūdų bendruomenės narius, net neabejoji – tikrai pavyks viskas, ko tik jie imsis.

Manau, ne vienam suvirpino sielą tą vakarą pasakyti prasmingi Modesto žodžiai: „Turim tik patys save ir laiką, bet užuot keitęsi patys, per daug laiko iššvaistom bandydami keisti kitus. Tačiau to padaryti neįmanoma. Jeigu neleistumėm laiko veltui beprasmiškai bandydami keisti kitus, o pasikeistumėme patys – kiekvienas žmogus – pasaulis būtų tobulas“. Ką kiekvienam reiškia adventas, pasisakė ir renginyje dalyvaujantys Trūdų bendruomenės nariai ir svečiai. Iš visų pasisakymų dėliojosi įvairiaspalvis, tačiau labai harmoningas vaizdas: švara kvepiantys namai, švenčių laukiantys pyragai, kalėdinių dovanėlių paieškų džiaugsmas, puošiama eglutė, ramybė, susikaupimas, ilgi vakarojimai su knyga ar mezginiu, nuveiktų darbų apmąstymai, skuba baigti atrodytų niekaip nesibaigiančius, anūkų atėjimas į šį pasaulį ir dar daug, daug įvairiausių dalykų. Įstrigo ir Trūduose gyvenančios Sigutės skambia aukštaičių tarme pratarti žodžiai, savaip susišaukiantys ir su renginio vedėjo Modesto išsakytomis mintimis. „Mainos rūbai, mainos papročiai. Jau ne visi ir žinome, koks turi būti tas adventas. Bėgame, skubame... Kalnas – lobas, kalnas – lobas, žiūrėk metai ir prabėgo“, - filosofiškai svarstė Sigutė.

Net jeigu ir iki tol ir nerasdavome laiko susikaupti, pabūti rimtyje, stabtelėti nuo lėkimo ir niekaip nesibaigiančių darbų, tai šią valandėlę Trūduose tikrai buvo tam tinkamas metas ir apmąstymams nuteikianti atmosfera. Žinoma, buvo ne tik apmąstymų, bet ir bendruomeniškumą stiprinančių veiklų: kūrėme eilėraščius, palinkėjimus kaimynams, pynėme advento vainikus, klausėmės nuostabių Audronės dainų, o už lango spindėdamos krito snaigės, baltutėliais patalais dengdamos žemę, medžius, namus ir praeivius bei kuždėdamos: „Ateina Kalėdos...“.

Irena POŽĖLIENĖ

 
Reklaminis skydelis