Mes turime 366 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4437
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20638
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:96668
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Žydinčios šakelės žiemą

2019 m. sausio 5 d., šeštadienis Nr.1 (1821)

Jau senokai bendrauju su Švenčionyse gyvenančiu Vladislav Micevič. Kiekvienas susitikimas su bičiuliu Vladislavu kiekvieną kartą padovanoja naują temą. Taip nutiko ir šį kartą. O tas mažas ar didelis siurprizas buvo žydinti vyšnios šakelė. Tie maži balti žiedeliai paskutinę 2018-ųjų dieną buvo fantastiškas reginys. Pasidomėjau, kaip Vladislavui pavyko pražydinti vyšnią gruodžio mėnesį.

- Prieš 13 metų, 2005-ųjų gruodžio 31 d., rusiškame kalendoriuje radau patarimą, kaip prieš Naujuosius metus pražydinti vyšnios, slyvos ar obels šakelę ir švenčių išvakarėse sukurti šventinę nuotaiką.

Viskas labai paprasta. Šakelę nupjaunam ne anksčiau gruodžio pradžios, tarkim, apie 10 gruodžio (anksčiau nupjauta šakelė nepražys, nes nesibaigęs vegetacijos periodas). Kadangi dažniausia šakelė nupjaunama šaltu periodu, iš pradžių reikia pamerkti į indą su vandeniu vėsioje patalpoje, tai gali būti rūsys ar sandėliukas. Aš laikiau rūsyje, kur palengva šakelė turi atšilti. Po kurio laiko jau galima ir į šildomą patalpą atnešti, kur temperatūra 18-20 laipsnių, bet temperatūros svyravimas negali būti didesnis, nes šakelė gali nepražysti. Yra dar vienas sąlyga – reikia, kad patalpoje būtų pakankamai drėgmės, ypač tai aktualu, kur patalpos šildomos centriniu šildymu, tad reikia padėti keletą indų su vandeniu. Kaip matote, aš išbandžiau šią metodiką, ir metams baigiantis vyšnios šakelė pasipuošė baltais žiedais, - šyptelėjęs sako Vladislavas. Beje, jo kambaryje ant palangės ir verbos šakelė su kačiukais puikuojasi. Kaip Vladislavas sako, šią žiemą „kačiukai“ kiek vėliau pasirodė. Gal ir jūs jau po metų panorėsite pražydinti vyšnios, jazmino, obels, slyvos ar kitą šakelę, pabandykite. Juk, pasirodo, tai taip paprasta, tik šiek tiek kantrybės reikia.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis