Mes turime 412 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3675
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19876
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:95906
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Sausio danguje – susitiks ryškiausi šviesuliai ir įvyks supermėnulio užtemimas

2019 m. sausio 12 d., šeštadienis Nr.3 (1823)

Viešpataus įspūdingiausios žiemos žvaigždės

Sausio vakarais po saulėlydžio žemai rytų padangėje sušvinta Šienpjovių (Oriono) žvaigždynas. Vėliau su juo virš rytų horizonto iškopia ir įspūdingiausių žiemos žvaigždynų telkinys: kairiau nuo Šienpjovių – Dvyniai, virš Dvynių – Vežėjas su ryškiąja Kapela, o virš Šienpjovių – Tauras su rausvuoju Aldebaranu ir įsidėmėtinu Sietyno žvaigždžių spiečiumi. Po 19 val. žemiau Dvynių pasirodo Mažasis Šuo su ryškiu Prokionu, o dar po valandos pietryčiuose teka Didysis šuo su pačia ryškiausia šiaurinio dangaus žvaigžde Sirijumi. Tarp Sirijaus ir Prokiono tiesiai per ryškiausių žiemos žvaigždžių telkinio vidurį driekiais Paukščių takas.

 

Įvyks visiškas supermėnulio užtemimas

Sausio 21 d. rytą įvyks visiškas supermėnulio užtemimas. Supermėnuliu vadinama Mėnulio pilnatis įvykstanti Mėnuliui būnant arčiau Žemės (perihelyje). Tuomet jis atrodo kiek didesnis nei įprasta. Žemės šešėlis Mėnulio kraštą palies 5:33 val. nakties. Tuo metu pilnatis svirs link vakarų horizonto švytėdama tarp Vėžio ir Dvynių žvaigždynų. Visiškai Mėnulis užtems 7:12 val. ryto. Mėnulis nusileis 8:30 val. dar nespėjus žemės šešėliui nuo jo nuslinkti.

Šiemet turėsime galimybę pasigrožėti trimis supermėnuliais ir jie įvyks vienas po kito kas mėnesį iš eilės – sausio (21 d.), vasario (19 d.) ir kovo (21 d.) mėnesiais.

 

Aušrinė susitiks su Jupiteriu ir Mėnuliu

Marsas vakarais rausvai švytės virš pietų horizonto iškilusiame Žuvų žvaigždyne. Sausio 12 d. kiek žemiau Marso praslinks jau paaugęs jaunas Mėnulis.

Venera-Aušrinė ryškiai žėrės paryčiais prie pietryčių horizonto prigludusiame Skorpiono žvaigždyne. Kiek kairiau ir žemiau jos Gyvatnešio žvaigždyne švytės gerokai šviesumu jai nusileidžiantis Jupiteris. Sausio 20-22 dienomis Aušrinė praslinks kiek aukščiau Jupiterio prasilenkdama su juo sausio 22 d. Sausio 30 d. prie Veneros ir Jupiterio poros iš dešinės prisislinks Mėnulio delčiagalis. O paskutinę mėnesio dieną plonas bebaigiančio dilti Mėnulio pjautuvas įspindęs įtarpą tarp Aušrinės ir Jupiterio sukurs nepakartojamą reginį mūsų akiai ir fotoobjektyvui.

Merkurijus ir Saturnas šį mėnesį slėpsis Saulės spinduliuose.

Jonas VAIŠKŪNAS

 
Reklaminis skydelis