Mes turime 397 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5177
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21378
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:97408
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

JURISTAI24.LT teisės naujienos. Iš savivaldybės už miesto miško nepriežiūrą priteista 90000 Eur

2019 m. sausio 23 d., trečiadienis Nr.6 (1826)

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) 2019 m. sausio 10 d. priėmė galutinę ir neskundžiamą nutartį – trims pareiškėjams iš Vilniaus miesto savivaldybės priteista po 30 000 Eur patirtai neturtinei žalai atlyginti.

Byloje buvo nustatyta, kad 2014 m. Vilniaus mieste esančiame miške ant moters – pareiškėjų dukros, žmonos ir mamos – užvirto medis ir ją sunkiai sužalojo, dėl ko moteris vėliau mirė. Pareiškėjai kreipėsi į teismą, prašydami priteisti iš Vilniaus miesto savivaldybės, pareiškėjų manymu, atsakingos už miesto želdynų tvarkymą, patirtos neturtinės žalos atlyginimą. Pirmosios instancijos teismas pareiškėjų skundą tenkino iš dalies ir nustatęs, kad Vilniaus miesto savivaldybė netinkamai vykdė pareigą tvarkyti ir prižiūrėti miesto mišką, priteisė pareiškėjams 11 000 Eur neturtinei žalai atlyginti.

LVAT, išnagrinėjęs ginčo šalių apeliacinius skundus, pakeitė pirmosios instancijos teismo sprendimą. Vertindamas, ar Vilniaus miesto savivaldybė yra atsakinga už nuvirtusį medį, LVAT nustatė, kad nepaisant to, jog miškas, kuriame augo ant nukentėjusiosios užvirtęs medis, įvykio metu nebuvo perduotas Vilniaus miesto savivaldybei valdyti patikėjimo teise, tačiau Vilniaus miesto savivaldybės administracija minėtu laikotarpiu administravo visus jos teritorijoje esančius valstybinės reikšmės miškus. Todėl LVAT sutiko su pirmosios instancijos teismo išvada, kad Vilniaus miesto savivaldybė turėjo pareigą tvarkyti ir prižiūrėti šį miesto mišką, tačiau laiku rūpestingai neįvertino dažnai žmonių lankomoje teritorijoje augusių medžių būklės, nepašalino keliančių grėsmę asmenims ar jų turtui, t. y. neveikė taip, kaip turėjo veikti pagal teisės aktų reikalavimus.

Vertindamas pareiškėjams priteistinos neturtinės žalos dydį, LVAT atsižvelgė į pareiškėjų patirtas dvasines kančias ir išgyvenimus, nepatogumus ir kitas svarbias aplinkybes bei tai, jog neteisėtais veiksmais sukeltos pasekmės yra negrįžtamos – pareiškėjų dukra, žmona ir mama mirė. LVAT taip pat atsižvelgė į besivystančią administracinių teismų praktiką tokio pobūdžio bylose, Europos Žmogaus Teisių Teismo praktiką bei kitus neturtinės žalos dydžio nustatymo kriterijus, ir konstatavo, kad yra pagrindas padidinti pirmosios instancijos teismo priteistą neturtinės žalos atlyginimo dydį, priteisiant pareiškėjams po 30 000 Eur neturtinės žalos atlyginimą.
Administracinės bylos Nr. A-3491-502/2018.

Informacijos šaltinis: www.lvat.lt.
Savo klausimus, pasiūlymus ar pastabas galite tiesiogiai siųsti „JURISTAI24.LT – teisinės paslaugos ONLINE“ elektroniniu paštu info@juristai24.lt.
Dėl privačios konsultacijos, dokumentų parengimo ar kitų teisinių paslaugų galite tiesiogiai kreiptis į JURISTAI24.LT juristą Eugenijų Gaščenką telefonu 8~624 83 459. Anonimiškumas garantuojamas.
Pastaba. JURISTAI24.LT teisės naujienų skyrelyje talpinamos informacijos atžvilgiu yra informacijos perdavėjas, bet ne jos autorius.
Daugiau informacijos interneto tinklalapyje www.juristai24.lt ir socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje www.facebook.com/juristai24.lt.

 

 
Reklaminis skydelis