Mes turime 384 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3148
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19349
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:95379
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Kol vadovai atsirašinėjo, Vilniaus kelyje automobilis partrenkė einančią į mokyklą devynmetę. Vos ne prieš pat mero nosį...

2019 m. vasario 2 d., šeštadienis Nr.9 (1829)

Pirmadienį, sausio 28 d., dar prieblandoje, apie 7.30 val. Vilniaus kelyje automobilis patrenkė ėjusią į maršrutinį autobusą Pabradės „Ryto“ gimnazijos pradinukę. Kaip žinia, Švenčionių rajono meras yra vilnietis ponas, tad dažną rytą važiuoja į darbą iš sostinės. Pirmadienio rytą jo automobilis kaip tik atsidūrė nelaimės vietoje. Skaudžios nelaimės būtų išvengta, jeigu mokykliniai autobusai vežiotų vaikus, kaip priklauso pagal įstatymą.

 

Paniška sumaištis

Pirmadienio rytas Pabradės mokyklose prasidėjo keistu sujudimu: iš pat ryto viena politikė išlėkė į Švenčionis, Švietimo skyriaus vedėja atlėkė į Pabradę, buvo sušauktas mokyklų vadovų pasitarimas, apie kurį eiliniams pedagogams – nė žodžio. Buvo akivaizdu, kad anaiptol ne publikacija laikraštyje tokį šaršalą sukėlė.

Šeštadienį skaitytojams pateikėme, mano nuomone, žiaurokus valdininkų atsakymus dviems motinoms, kurios prašė jų ne tiek ir daug – kad iš nuošalių kaimelių jų vaikai būtų saugiai vežami į mokyklą. Juk Švietimo įstatymas įpareigoja mokymo įstaigas užtikrinti pavėžėjimą.  Bet tie, nuo kurių valios priklauso, ką vežioti į mokyklą, o ko nevežioti, aklai užsispyrė ir taškas. Kur nepatogu, toli, tiesiog atsisakė vežioti, nors, atrodytų, turėtų būti atvirkščiai – būtina suvežti iš tolimesnių ir nuošalesnių vietovių. Atstumtiesiems beliko prieblandoje nukakti iki maršrutinio autobuso stotelės pavojingame Vilniaus kelyje, į kurį, tarybos nario Vytauto Bulkos nuomone, vaikai apskritai neturėtų net žengti. Tokiomis aplinkybėmis iki nelaimės – vienas žingsnis.

 

Avarijos vietoje atsidūrė meras

Nelaimės, kaip ir ylos maiše, ilgai nepaslėpsi. Netrukus Pabradę sukrėtė žinia apie įvykusią nelaimę. Tiesa, jokiose eismo įvykių suvestinėse įvykio Baliulių k. nepavyko surasti. Kaip į vandenį galai... Patvirtinimą pavyko gauti tik iš Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato, kai buvo pateiktas nepaneigiamas faktas. Pabradės gyventojai, su kuriais teko bendrauti, stebėjosi ir spėliojo, iš kur toks slaptumas?

Ketvirtadienį rajono tarybos posėdyje meras tai patvirtino – važiuodamas į darbą su savo patarėju E.Jedinskiu, atsidūrė įvykio vietoje. Sako, sustojo padėti mergaitei, norėjo, kad jai viskas būtų gerai. Iš tikrųjų būtų buvę viskas gerai, jeigu mokyklinis autobusas būtų vežiojęs šią mergaitę, kaip daugelį kitų. Deja, dėl švietimiečių ir valdininkų taupumo ir kartu beširdiškumo įvyko skaudi nelaimė. Ketvirtadienį  vienas asmuo informavo, kad nukentėjusi mergaitė buvo operuota ir yra reanimacijoje, jos būklė stabili. Kaip tarybos posėdyje sakė Kęstutis Trapikas, ir taip silpnos sveikatos mergaitę reikėjo saugoti ir ant rankų nešioti, o valdininkai net pavėžėjimo į mokyklą skirti nesiteikė. Į K.Trapiko pasisakymą piktai sureagavo meras Rimantas Klipčius, ėmė gėdinti K.Trapiką, taip rišliai ir nepaaiškinęs, už ką. Suprantama, jo pavaldiniai privirė košės ir sunku patikėti, kad  jam nežinant. Tuo tarpu K.Trapiko pasisakymas buvo labai aiškus – jis reikalavo užtikrinti, kad kiekvienas kaimo vaikas būtų saugiai vežiojamas į mokyklą.

 

Pradėtas ikiteisminis tyrimas

Net Vilniaus policija į redakcijos paklausimą pateikė labai kuklias žinias apie avariją:

"Sausio 28 d. apie 7 val. 35 min. Švenčionių r., Pabradės sen., Baliulių k., automobilis „Škoda Octavia“, vairuojamas moters (gimusios 1981 m.), partrenkė į
kelią išėjusią devynmetę (gimusią 2009 m.), kuri apžiūrai pristatyta į
Vilniaus ligoninę. Pirminiais duomenimis, vaikas išėjo į važiuojamąją
kelio dalį naudodamasi mobilaus ryšio telefonu ir nepastebėjo
atvažiuojančio automobilio. Pradėtas tyrimas, aplinkybės tikslinamos.“

Šiame kelyje išeiti į važiuojamąją dalį tai tas pats, kas po ratais – mašinos lekia viena po kitos. Dar prieš savaitę bendraujant su motinomis, kurios kovoja dėl vaikų vežiojimo, ir rengiant straipsnį mes visos ne kartą vijome šalin baimės šešėlį, kad tik neatsitiktų kokia nelaimė.

Nukentėjusios mergaitės šeimos kaimynai ir pažįstami meldžia Dievą, kad jai viskas būtų gerai ir reikalauja kaltininkų atsakomybės. Moterys net įvardija BK straipsnį – dėl pareigų nevykdymo ir padarytos žalos sveikatai atsakingi visi, kas taupė lėšas palikdami vaikus pavojuje.

„Kuo jie matuoja mūsų vaikų gyvybes – kilometrais, benzino litrais, eurais? - piktinosi viena motinų ir sakė kovosianti dėl vaiko teisių.

 

Makabriška, bet tik po nelaimės „ledai“ galbūt pajudės

Ketvirtadienį vykusiame paskutiniame šios kadencijos posėdyje vos ne visi tarybos nariai, net tie, kurie ketverius metus žodžio nepratarė, darė pareiškimus, ir mero pavaduotojai išsprūdo lyg ir pažadas, kad vaikus vežios ir iš Baliulių. O buvo taip. Į rajono tarybą išrinkta kaip Darbo partijos narė, netrukus dėl traukos valdžiai perbėgusi pas Klipčius ir tapusi mero pavaduotoja, Violeta Čepukova apipylė priekaištais oponuojančių partijų tarybos narius, kad jie pasiūlymus ir kritiką reiškia iš tribūnos, viešai, o ne užėję į kabinetą. Esą viską galima juk pasakyti užėjus į kabinetą ir viską sutvarkyti, būtų tas pats, kam čia kalbėti iš tribūnos. Tai bent! Kritiką – tik į ausytę? Savo spontaniškoje kalboje vicemerė pasakė: „Na, gerai, pavešime mes tuos vaikus iki Baliulių, bet kam reikia iš tribūnos tuos vadovus...“.

Taigi, mielos mamos, ne tik iš Baliulių, Bielkiškės, Padvarės, bet ir iš Adutiškio krašto, kur vilkai kelia puotas, tas mero pavaduotojos pažadas galioja ir jums, ir kitų nuošalių vietovių gyventojams. Nes kiekvieną kaimo ir net miestelio vaiką, kuris gyvena toliau, negu už 3 kilometrų nuo MOKYKLOS, privalo saugiai nuvežti ir parvežti. Valdininkų abejingumas jau privedė iki avarijos. Gal neprivers iki vilko nasrų?

Ponai vadovai, vežiokite vaikus, kaip numato Švietimo įstatymas, ir neišsisukinėkite, remdamiesi rekomendacijomis, iš kurių pasirenkate jums naudingus punktus, ir tarsi nepastebėdami, kurie gina vaikų teises. Įstatymas – aukščiau visko.

 

Šiandieną tiek, Trečiadienį laukia intriguojantis šios istorijos tęsinys. Kas stos  už vaikus?

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 

 
Reklaminis skydelis