Mes turime 288 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3191
mod_vvisit_counterŠią savaitę:13378
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:89408
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

NUOMONĖ. To dar nebuvo: rajono tarybos posėdžio salės tribūną valdantieji pavertė savo politinės propagandos arena!

2019 m. vasario 9 d., šeštadienis Nr.11 (1831)

Esu laikinai išvykęs, tačiau gimtasis rajonas ir dabar man rūpi ne ką mažiau, negu gyvenant rajone. Jeigu negaliu pažiūrėti tiesioginių tarybos posėdžių transliacijų, peržiūriu vėliau, laisvalaikio metu. Praėjusį savaitgalį peržiūrėjau paskutinio šios 2015-2019 m. kadencijos tarybos posėdžio, vykusio sausio 31 d., įrašą.

Pasakysiu tiesiai šviesiai – pasibaisėjau. Per 24 metus rajono tarybos stebėjimo, tai buvo pirmas toks posėdis, kuriame didžioji dalis laiko buvo skirta ne tiesioginiam Švenčionių rajono savivaldybės darbo nagrinėjimui ir sprendimams priimti, o atvirai valdančiųjų politinei propagandai, tarpusavio santykių aiškinimuisi. „Pasisakymams“ užsiregistravo VISI valdančiosios koalicijos liberalai, taip pat - kadencijos pradžioje pas juos perbėgę buvusieji darbiečiai. Visus „oratorius“ jungė dar ir tai, kad visi jie Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) sąraše kandidatuoja į kitos kadencijos tarybos narius. Vienas po kito, jie negailėjo liaupsių merui ir... patys sau. Žinoma, ir nesąžiningos, su tiesa prasilenkiančios kritikos oponentams – visų kitų partijų atstovams taryboje. Tik lenkų taryboje kaip nebūta – nei pasisakė, nei kritikos sulaukė. Nekilo abejonių, kaip buvo šokiruoti ne tik visi kiti tarybos nariai, bet ir likę už to politinio šou borto valdančiųjų koalicijos partneriai – paminėti Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos nariai. Mat, kaip ir opozicija, lenkai taipogi iš anksto nežinojo, kokio mąsto politinę akciją sumanė liberalai.

Žiūrint apėmė begalinis gėdos jausmas už tuos, kurie svarbų visiems rajono gyventojams posėdį pavertė rinkėjų „smegenų plovykla“. Kilo daugybė labai nepatogių liberalams klausimų. Negi valdantieji su meru Rimantu Klipčiumi priešakyje jaučiasi tokie silpni, kad savo agitacijai prireikė „užgrobti“ net ir tarybos posėdžių salę su visais posėdžio dalyviais ir žiūrovais? Negi savo propagandai jiems maža savo turimo „Žeimenos krantų“ laikraščio, kurį pasirašo jo vadovas (ir savininkas, ir vienintelis akcininkas?), esamas ir pretenduosiantis ir toliau tarybos nariu būti Valdemaras Kasperovič. Kuris, beje, iš tarybos nario tribūnos prabilo pirmą kartą – nerišliai perskaitė, akivaizdu, kad jam iš anksto surašytą kalbą...

Po praleistų rajone kelių dienų išeiginių, nekilo abejonių ir dėl to, kam buvo surengtas šis politinis šou. Ogi, kad pasakytos kalbos susigultų „Žeimenos krantų“ puslapiuose be jokių žymių, kad čia yra politinė reklama. Ir kad padidintu tiražu išleistą laikraštį (nurodyta 7 tūkst. egzempliorių, kas yra nerealiai daug, nes rajone gal net nėra tiek skaitančių šeimų...) nemokamai gautų kiekvienas rajono gyventojas, tai yra - rinkėjas.

Čia peršasi ir kita pastaba: gal laikas įteisinti ir „Žeimenos krantų“ statusą? Juk negali būti visuomenės informavimo priemone instrumentas, kur nenurodamas nei vienas žurnalistas, nerasi jų ir tarp laikraščio straipsnių autorių, spausdinama vien savivaldybės informacija arba savivaldybės (jos įstaigų) darbuotojų straipsneliai. Būtų tikslingiau aiškiai nurodyti, kad „Žeimenos krantai“ yra savivaldybės ir liberalų partijos laikraštis...

Na, o tolesnis numatomas valdančiųjų liberalų tikslas kur kas baisesnis: kad taryboje neliktų kitaminčių, rajone įsitvirtintų liberalų vienvaldystė.

Kitų partijų atstovai, kurie vis dėlto pasisakė net nežinodami, kad tapo politinio farso dalyviai, iš tikrųjų iki galo elgėsi kultūringai, santūriai, linkėjo visiems ir esamam merui sėkmės ateinančiuose rinkimuose. Bet ar sulauks jos liberalai?

Išaiškinti, kiek teisėtumo visuose šiuose veiksmuose, pradedant politinės agitacijos platinimu per tarybos posėdį ir baigiant nepažymėtos politinės reklamos skleidimu „Žeimenos krantuose“, greičiausiai ir vėl nebeapseis be teisėsaugos institucijų pagalbos.

Ką gi, pamąstykime, kaip retoriškai klausė ir po „Žeimenos krantų“ informacija galimai pasislėpusi mero patarėja Simona Kazlienė, kandidatė Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) sąraše: „Kur prasideda ir baigiasi politiko moralė?“!..

Dar pridursiu: kas bus, kai sprogs ir kitų šių partijos kandidatų, teisėtai ir neteisėtai dalyvaujančių skleidžiamoje politinėje agitacijoje, anonimiškumo burbulas?

Autoriaus prašymu pavardė neskelbiama
 

 
Reklaminis skydelis